Rickard Torstensson sammanfattar säsongen 2021 för ÖSK:s P19-lag

Det har blivit dags att sammanfatta säsongen 2021 för våra tre akademilag. Sedan tidigare har Daniel Angergård sammanfattat säsongen för P16 och Pontus Björkman berättat om säsongen för P17. Idag är det Rickard Torstenssons tur att blicka tillbaka på säsongen 2021 för ÖSK:s P19-lag.

2021 blev återigen ett speciellt år på grund av den rådande pandemin. Hur tycker du att förberedelserna inför seriestarten var?

– Trots att vi utgick ifrån att serien skulle komma i gång i april, så visste vi att vi antagligen skulle behöva vara anpassningsbara och behöva planera om efterhand. Vi var dock bättre förberedda detta år eftersom vi har varit med om liknande upplägg under säsongen 2020. Vi kunde anpassa vår periodisering på ett bra sätt, få in ledighet under helger och träna på bra under veckorna med internmatcher. Spelarna hanterade det väldigt bra och var redan inställda på hur fjolåret var, så det kom inte som en chock denna gången. Spelarna kändes ändå redo och jag tycker främst det märktes i beteende och en tydlig kravställan mot varandra. Ju närmare vi kom seriestart, desto tydligare och högre krav ställdes och man kände att allvaret närmade sig. Sen är det så klart väldigt speciellt att gå in i en serie utan några träningsmatcher, men det är lika förutsättningar för alla lag.

Berätta om seriespelet och vad du tar med dig från året?

– Resultatmässigt är det så klart en besvikelse. Men utbildnings- och prestationsmässigt har varit oerhört bra. Vi har spelat väldigt bra mot de bästa lagen, men inte fått med resultaten. Däremot har vi blivit för lätt straffade i de båda straffområdena, dels genom individuella misstag, men även där andra lag har varit skarpare än vad vi har varit. En stor skillnad detta år är att truppen varit betydligt yngre än tidigare. Vi avslutade till exempel säsongen med en snittålder under 17 år på planen. Det känns positivt att kunna lyfta yngre spelare som jobbat hårt över tid och som förtjänar möjligheten. Det gör också att många av våra spelare fått en bra matchmiljö.

Hur ser du på resultat kontra prestation?

– Fotboll på elitnivå handlar i slutändan om 3 poäng. Denna säsong har varit nyttig på så sätt att det handlade om utslagning eftersom seriesystemet görs om framöver. Vi spelade om en topp 7 placering i tabellen för att spela i Allsvenskan nästa år. Tyvärr klarade vi inte av resultatkravet, vilket gör att vi spelar i Superettan nästa år. Jag tycker att det märktes att vissa spelare hade svårt att prestera på en hög nivå när det tillkom resultatkrav, vilket är en enorm lärpeng för oss alla. Vi jobbar med utveckling och utbildning varje dag i vår akademi och en del av den utbildningen är att lära sig att prestera när det gäller och att vara redo att tävla om 3 poäng. Individuellt och som grupp tycker jag att vi har fått en enorm utväxling generellt och vi har spelat mer jämnt med topplagen än tidigare år med P19.

Det har funnits många spelare med i A-lagsträning under året, hur viktigt har det varit?

– Vi har haft väldigt många spelare med hos A-laget kontinuerligt hela säsongen, vilket varit väldigt bra för deras utveckling. Dels så är det självklart bra för spelarna individuellt, men även utifrån den kulturen och kravställan som de sedan tar med sig in i P19. Den största skillnaden är tempot och noggrannheten. Det går inte att komma undan med en sämre touch eller att du slappnar av, då blir du straffad direkt. Spelarna måste ta mycket snabbare beslut, både med och utan boll. Det blir en annan mental aspekt också som de behöver lära sig hantera. Det ställer högra krav på att spelarna lär sig hantera alla delar i sin satsning, allt från hur man förbereder sig på bästa sätt, till att lära sig återhämta sig och vara påkopplad nästa pass igen.

Hur viktigt är det att spelarna får ihop just helheten med livet utanför fotbollen?

– Det är så klart superviktigt. Skolan är en prioritet och vi har bra relationer med mentorer och lärare. Vi vill också att våra spelare ska kunna säga till oss om de behöver hjälp eller om vi bör ta hänsyn till något. Det är viktigt med den tryggheten och att vi skapar den relationen mellan spelare och ledare. Det blir mycket att hantera när man närmar sig elitnivån och man behöver bli duktig på att planera och prioritera. Allt från familj, vänner, partners till rådgivare och andra vuxna som vill vara med och tycka till.

Hur skulle du beskriva vårt arbete i akademi?

– Vi har ett gediget rykte i fotbollssverige för hur vi jobbar. Vi får förfrågningar från hela landet via spelare och agenter som vill placera sina spelare i vår akademi. Det som är viktigt att poängtera är att vi jobbar med att utbilda spelare och människor. Det är viktigt att spelarna har en tro på hur vi jobbar och litar på vårt arbetssätt i klubben. Målet är så klart att vi vill fostra spelare till vårt A-lag, men majoriteten kommer inte få A-lagskontrakt. Då är det viktigt för oss att vi fokuserar på att spelarna har fått den bästa fotbollsutbildning dom kan få hos oss, för att sedan fortsätta spela i något annat lag efter tiden i vår akademi. Se bara hur många av våra spelare som nu spelar kontinuerligt i olika A-lag här i Örebro och även runt om i Sverige. Det är inget misslyckande om man inte tar steget direkt från akademin upp i vår herrtrupp. Det finns många exempel på hur spelare tar olika vägar upp till elitfotbollen.

Senaste året har vi flera spelare som just tagit steget upp från akademin till A-laget, kan du beskriva vad som gjort att spelarna lyckats ta steget upp?

– Först och främst känns det jättekul både för oss ledare som jobbat med spelarna över tid men självklart även som klubb. Anton Ingves, Noel Milleskog, Gustav Leijon och Niklas Bergmark är de som varit i A-truppen under säsongen som kommer från akademin. Det som är signifikativt för alla dessa spelare är deras uthållighet och driv. De har en inställning att vara bra varje träning, driva utvecklingen hos dig själv och hela tiden lita på processen. Vi tror att vi gett dom en bra utbildning under tiden i akademin, som gjort att de varit väl förberedda när de tagit steget upp i A-laget.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908