ÖSK stärker den sportsliga ledningen – Axel Kjäll befordras till fotbollschef och en ny huvudtränare rekryteras

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

Under EM-uppehållet genomför ÖSK Fotboll förändringar i den sportsliga organisationen. Axel Kjäll får en ny roll som fotbollschef och i samband med det kommer klubben att rekrytera en ny huvudtränare till herrarnas A-lag.

När Axel Kjäll tillsattes som manager 2018 så fanns en tydlig plan från klubbledningen att på sikt ytterligare förstärka tränarteamet runt herrarnas A-lag. Axel har hela tiden varit en kandidat till att få ett långsiktigt och övergripande ansvar för elitverksamheten, där tränarteamet kommer att arbeta under hans ledarskap. Efter ett gediget utredningsarbete genomför ÖSK nu denna förändring och Axel Kjäll tillträder den nya rollen som fotbollschef. En rekryteringsprocess av en ny huvudtränare är samtidigt pågående.

– Vi arbetar just nu med att anställa en huvudansvarig tränare samtidigt som Axel går in i en ny roll som fotbollschef. Som fotbollschef kommer han att hantera frågor runt herrarnas A-lag som spelarrekrytering, scouting och spelarförsäljning. Samtidigt är rollen bredare med ansvar för flera långsiktiga utvecklingsfrågor i klubben. Han kommer också att vara ytterst ansvarig för vårt nystartade damlag samt ÖSK:s akademi, säger ÖSK Fotbolls ordförande Carl Pauly.

ÖSK:s vd Simon Åström har fått styrelsens uppdrag att leda förändringsarbetet tillsammans med fotbollsrådet som även består av manager Axel Kjäll, ordförande Carl Pauly och Urban Hammar som är styrelseledamot med ansvar för fotbollsfrågor.

– Vi har arbetat långsiktigt med att förbereda förändringen och Axel Kjäll har samlat värdefulla erfarenheter för att kunna kliva in i sin nya roll. Den managerlösning vi har haft sedan 2018 har varit det bästa sättet att optimera våra resurser de senaste åren. Vi har haft ett starkt och högkompetent team men det har bestått av för få personer. Därför tillför vi ytterligare en resurs i teamet i form av en ny huvudansvarig tränare för A-laget, som innebär att Axel kommer att fokusera på de arbetsuppgifter som normalt ligger hos en sportchef, samt de långsiktiga utvecklingsfrågorna i klubben, säger Simon Åström, vd i ÖSK Fotboll.

Simon Åström berättar vidare att Axel Kjäll har varit fullt involverad i processen.

– Axel har varit delaktig i utredningsarbetet och tydligt deklarerat sitt intresse för den nya rollen som fotbollschef, vilket går helt i linje med klubbledningens syn på frågan. Axel har också full insyn i rekryteringen av den nye tränaren och kommer att i sin nya roll säkra kontinuitet i ledarskapet som han byggt upp under de senaste åren. Nu förstärker vi teamet med en tränare som kommer tillföra nya dimensioner och komplettera nuvarande team, säger Simon Åström.

Rekryteringsarbetet av den nya tränaren har pågått under en tid och klubben bedömer att allt kommer bli att klart under EM-uppehållet. Så snart rekryteringsarbetet är avslutat så kommer klubben gå ut med ytterligare information. Axel Kjäll leder laget oförändrat tills att den nya tränaren är på plats.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908