Andra raka ÖSK-segern efter makalös vändning på Bravida Arena

Foto: Bildbyrån / Michael Erichsen

På Bravida Arena möttes under onsdagskvällen BK Häcken och ÖSK i Allsvenskans sjätte omgång. Jeremejeff gjorde 1-0 på straff och Lindgren utökade Häckens ledning några minuter innan paus. Med tjugo minuter kvar tändes ÖSK-hoppet när Agon Mehmeti reducerade. Tio minuter senare kvitterade Johan Mårtensson och strax därefter fullbordade Deniz Hümmet ÖSK-vändningen med sitt mål till 2-3. ÖSK höll ledningen intakt under slutminuterna och kunde därmed inkassera andra raka segern efter en imponerande slutdel av matchen.

På onsdagskvällen väntade ny allsvensk match för ÖSK. För motståndet stod BK Häcken på Bravida Arena. Manager Kjäll mönstrade en identisk startelva jämfört med segermatchen mot Halmstad i lördags. Häcken var nära att ta ledningen i matchens första anfall. Ekpolo slog ett inlägg mot Bengtsson som löpte in i boxen och sköt direkt. Avslutet gick tätt över ribban på Allains målbur. I den 4:e minuten fick Bengtsson ytterligare ett fint läge efter en omställningen men den gången täcktes skottet till hörna. Efter hörnan fångade han dessutom upp bollen i andravågen och dundrade iväg ett hårt skott som dock inte heller träffade målet.

Häcken satte hög press mot ÖSK som sällan fick kontroll på bollen. I den 23:e minuten tilldelades Häcken straff efter duell mellan Heintz och Mårtensson. Jeremejeff la upp bollen och rullade säkert in 1-0 till hemmalaget. Häckens tryck mot ÖSK fortsatte och de svartvita var ofta steget efter och drog på sig såväl frisparkar som gula kort. I den 38:e minuten fick hemmalaget frispark någon meter utanför straffområdet. Lindgren curlade bollen över muren och in i nät förbi en chanslös Allain.

I den 44:e minuten tog sig ÖSK in i offensivt straffområde. Larsson spelade till Hümmet som försökte skruva in bollen i bortre hörnet men Dahlberg fick fingertopparna på bollen och räddade till hörna. Häcken gick därmed till halvtidsvila med en tvåmålsledning.

ÖSK kom ut till andra halvlek med två nya spelare. Collander och Björndahl hade spelat klart och ersattes av Gerzic och Mehmeti. Bytena gav viss effekt på matchbilden, i form av mer ÖSK-spel på Häckens planhalva. Det ledde dock inte fram till några egentliga lägen. I den 58:e minuten fångade istället Jeremejeff upp bollen i straffområdet och spelade osjälviskt till Olsson men vänsterbacken skott gick rakt på Allain. Minuten därpå hittade inhopparen Mehmeti fram med en passning till en omarkerad Seger som tog emot bollen strax utanför straffområdet och därefter avlossade ett hårt markskott en bit utanför Dahlbergs ena stolpe.

I den 67:e minuten nådde Häckens långa mittback Hammar högst på en hörna, men nicken gick någon decimeter över ribban. Fem minuter senare drev Mehmeti bollen framåt, vek inåt i banan och avlossade ett skott i steget. Bollen passerade Dahlbergs utsträckta händer, studsade i stolpens insida och sen vidare in i mål. Reducerat till 2-1. Målet gav energi till ÖSK som forcerade framåt. I den 77:e minuten vände Hümmet upp på offensiv planhalva och skickade iväg ett jätteskott. Deniz hade dock inte samma flyt som Mehmeti tidigare, utan detta skott gick i stolpen och ut. Nära kvittering. I den 82:a minuten hittade Gall fram med ett instick till Mårtensson som vände upp, la bollen tillrätta för vänsterfoten och pricksköt in 2-2 bakom en chanslös Dahlberg. ÖSK var inte nöjda så. Två minuter senare tryckte Björnquist fram på högerkanten. Han slog ett inspel snett inåt bakåt till Gall som sköt direkt. Dahlberg räddade men returen gick till Mehmeti vid bortre stolpen. Dahlberg räddade igen men nästa boll studsade till Seger som sköt. I röran framför målet stod Hümmet och styrde bollen upp i nättaket till 2-3.

Plötsligt var det Häcken som behövde jaga. Hemmalaget lyfte upp merparten av laget i offensivt straffområde och lyfte långa bollar, men ÖSK kunde gång på gång rensa undan. I slutsekunderna av den fem minuter långa tilläggstiden uppstod ett jätteläge men Seger slängde sig i straffområdet och täckte skottet, varefter domaren blåste i pipan. En magnifik ÖSK-vändning som resulterade i tre poäng var ett faktum.

Nästa match för ÖSK spelas på tisdag den 18 maj kl. 18.30. Då väntar Degerfors IF i på bortaplan i det första allsvenska derbyt lagen emellan på över 20 år.

Statistik
Resultat: 2-3 (2-0)
Mål: Jeremejeff (straff 24’), Lindgren (38’), Mehmeti (72’), Mårtensson (82’), Hümmet (84’)
Varningar: Skovgaard, Collander, Hjertstrand, Olsson, Hammar, Mehmeti
Hörnor: 5-3
Byten BK Häcken: Wålemark ut - Traore in (63’), Heintz ut - Youssef in (75’), Lindgren ut - Milovanovic nu (85’)
Byten ÖSK: Björndahl ut - Mehmeti in (46’), Collander ut - Gerzic in (46’), Ali ut - Björnquist in (63’), Larsson ut - Gall in (68’)
Domare: Fredrik Klitte, Daniel Ekman (ass.), Per Rehnlund (ass.) och Fredrik Oppong (fjärde)

Startelva BK Häcken
Pontus Dahlberg
Godswill Ekpolo - Joona Toivio - - Johan Hammar - Martin Olsson
Rasmus Lindgren - Alexander Faltsetas
Patrik Wålemark - Tobias Heintz - Leo Bengtsson
Alexander Jeremejeff

Startelva ÖSK
Bobby Allain
Hussein Ali - Michael Almebäck - Andreas Skovgaard - Benjamin Hjertstrand
David Seger - Dennis Collander - Johan Mårtensson - Jake Larsson
Deniz Hümmet - Erik Björndahl

Text: Carl Rosén och Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908