Motståndarkollen: IFK Norrköping

Foto: Bildbyrån / Josefine Loftenius

Ett alltmer pressat ÖSK ställs inför en riktigt tuff utmaning i den sista matchen före landslagsuppehållet. Laget vill inte bara bryta en tråkig förlusttrend – utan även besegra IFK Norrköping för första gången på över tre år.

Rivaliteten mellan Örebro SK och IFK Norrköping har byggts upp under en längre tidsperiod. På senare tid är det Kamraterna från Peking som har varit mest framgångsrika när lagen drabbat samman.

ÖSK har fyra förluster i rad mot Norrköping och har inte vunnit mot de 13-faldiga svenska mästarna sedan den 2 juli 2017. Då segrade de svartvita med 4–2 efter två mål var av Maic Sema, Norrköpingssonen som nu är tillbaka i IFK, och Nahir Besara. En minst sagt minnesvärd söndagseftermiddag på Behrn Arena.

Förutsättningarna ser totalt annorlunda ut inför matchen i den 18:e omgången av Allsvenskan 2020. Efter tre förluster i följd och fyra matcher utan seger är det ett revanschsuget ÖSK som är i stort behov av att hitta rätt igen för att inte bli ännu mer indraget i bottenstriden.

Manager Jens Gustafssons IFK Norrköping är heller inte i någon storform. Laget inledde säsongen övertygande, hyllades och ansågs av vissa redan mer eller mindre ha säkrat SM-guldet efter sex segrar och två oavgjorda resultat i de åtta första matcherna och ett försprång i toppen.

IFK visade styrka i mötet med ÖSK på Östgötaporten tidigare i somras. Utan att nå sin maximala nivå var laget ändå ett nummer större och besegrade ett gäng hårt kämpande gäster med 2–0 efter att Sead Haksabanovic och Christoffer Nyman gjort varsitt mål i slutskedet.

Men laget, som har en ordentlig bredd med skickliga och kompetenta spelare på varje position och där kampen om en plats på planen är stenhård, har tappat ångan rejält. Faktum är att IFK endast vunnit två av sina nio senaste matcher. I måndags blev det en 1–0-förlust mot BK Häcken på hemmaplan.

Det räcker till en femteplats där Norrköping huserar med sina 28 poäng. Upp till serieledande Malmö FF skiljer det hela tio pinnar. Naturligtvis är utvecklingen på sistone ingen som Norrköping är tillfreds över och ett gäng stjärnvärvningar har spetsat till den redan hårda konkurrensen ytterligare i sommar. Ytterbacken Linus Wahlqvist har återvänt till klubben och erkänt målfarlige anfallaren Linus Hallenius har anslutit.

Norrköping har ett par frågetecken i truppen, men skadeläget ska ändå ha ljusnat i veckan, enligt Norrköpings tidningar.

Det skiljer sex placeringar och elva poäng mellan ÖSK och IFK Norrköping. IFK ligger på femte plats med sina 28 poäng medan ÖSK är elva och står på 17 poäng. IFK:s målskillnad är även klart bättre än ÖSK:s motsvarighet. Elva plusmål, 35–24, att jämföra med ÖSK:s sju minusmål, 16–23. Noterbart är att ÖSK släppt in färre antal mål än vad Norrköping har gjort. Samtidigt har Peking gjort fler än dubbelt så många mål än vad ÖSK har gjort.

ÖSK och IFK Norrköping har mött varandra 103 gånger genom historien i tävlingssammanhang. ÖSK har vunnit 26 matcher, 31 har slutat lika och vid 46 tillfällen har IFK Norrköping dragit det längsta strået.

Avspark i den 104:e tillställningen mellan Örebro SK och IFK Norrköping sker klockan 17.30 söndagen den 30 augusti på Behrn Arena i Örebro. Rivalmötet äger rum inför tomma läktare i och med den pågående coronaviruspandemin.

Tre spelare att ha ögonen på i IFK Norrköping:

Sead Haksanabovic
Att vara Allsvenskans dyraste värvning någonsin ställer onekligen höga krav som ska levas upp till. Men det går inte att säga den 21-årige montenegrinske landslagsmannen inte har levererat. Den offensive spjutspetsen har ett register som innehåller mer eller mindre allt och skapar lägen åt både sig själv och andra på olika sätt. Fem mål och sex assist lyder facit så här långt. Sead Haksabanovic är ständigt ett hot och gjorde mål mot ÖSK så sent som i somras.

Rasmus Lauritsen
Mittbacken har utvecklats enormt sedan flytten från Vejle till Östergötland. Är både bestämd och resolut i närkampsspelet, spelskicklig och har en fin uppspelfot som bidrar till Norrköpings ofta snabba omställningar. 24-åringen är även svår att ha att göra med på fasta situationer. Det har redan blivit fem mål framåt under 2020 för dansken.

Christoffer Nyman
Trotjänaren med ett IFK-hjärta fyllt av lika mycket kärlek som han känner för sin hemstad Norrköping är alltid jobbig för motståndarbackarna att hantera. Viker sig aldrig en tum, ger alltid allt och är bra på att ta bollen i till synes hopplösa situationer och skapar möjligheter från egentligen ingenstans. Anfallaren är väldigt vass i straffområdet och en flitig målgörare. Åtta fullträffar hittills. Det går att räkna med att det blir många fler.

Tidigare möten i tävlingssammanhang mellan lagen i modern tid:
16 juli 2020: IFK Norrköping–Örebro SK 2–0
21 september 2019: IFK Norrköping–Örebro SK 3–0
16 maj 2019: Örebro SK–IFK Norrköping 1–2
4 november 2018: IFK Norrköping–Örebro SK 3–2
7 april 2018: Örebro SK–IFK Norrköping 1–1
3 mars 2018: IFK Norrköping–Örebro SK 2–2 (Svenska Cupen)
30 oktober 2017: IFK Norrköping–Örebro SK 2–0
2 juli 2017: Örebro SK–IFK Norrköping 4–2
7 augusti 2016: IFK Norrköping–Örebro SK 3–1
22 maj 2016: Örebro SK–IFK Norrköping 2–2
9 augusti 2015: Örebro SK–IFK Norrköping 1–3
5 april 2015: IFK Norrköping–Örebro SK 1–1
26 oktober 2014: IFK Norrköping–Örebro SK 2–0
6 juli 2014: Örebro SK–IFK Norrköping 2–2

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908