En poäng efter svängig match mot Brage

I den andra gruppspelsmatchen i Svenska Cupen mötte ÖSK under lördagen IK Brage hemma på Behrn Arena. Brage tog tidigt ledningen genom Hellberg, men Simon Amin kvitterade. Innan paus gjorde dock Kouakou 1-2 till Brage. I andra halvlek kvitterade Robin Book med ett vackert volleyskott. Book gjorde sedan även 3-2 till ÖSK. Brage fick dock sista ordet i matchen när Pllana nickade in slutresultatet 3-3 i den sista tilläggsminuten.

En vecka efter segern i Oskarshamn väntade ny cupmatch för ÖSK, denna gång på hemmaplan mot Superettanlaget IK Brage. Manager Axel Kjäll mönstrade en identisk startelva jämfört med premiärmatchen. Matchen första chans skapade Larsson i den tredje minuten. Han fick bollen på offensiv planhalva och avancerad framåt med hög fart. Jake passerade en Brageförsvarare och fick ett fint skottläge, men träffade fel och bollen rullade en bit utanför den bortre stolpen. Brage såg annars piggt ut i matchinledningen och skakade fram laget första målchans i den nionde minuten. Anfallsparet Andersen och Kouakou samspelade i boxen och den sistnämnde fick skottläge, men avslutet gick tätt utanför Janssons vänstra stolpe.

I den 14:e minuten drev Brage upp ett anfall centralt. Bollen spelades till Kouakou som direkt släppte bollen vidare till djupledslöpande Hellberg. Mittfältaren löpte in i boxen med bollkontroll och rullade kyligt in 0-1 förbi den utrusande Jansson. De grönvita gästerna dominerade matchbilden efter målet. ÖSK:s offensiva spel präglades av initiativfattighet och lågt bolltempo och det var egentligen bara via några fasta situationer som hemmalaget kom i närheten av gästernas mål. I den 34:e minuten kom ÖSK fram i ett sällsynt anfall på högerkanten. Björnquist tog sig ner mot kortlinjen och spelade bollen snett inåt bakåt. Efter att ha passerat ett gäng spelare nådde den fram till Amin som avslutade med ett tillslag. Skottet var lågt och välplacerat. Brages målvakt slängde sig ner mot ena stolpen men nådde inte bollen och det var kvitterat till 1-1.

Glädjen för hemmalaget skulle dock inte bli långvarig. Fem minuter efter Amins kvitteringsmål drog Brage upp ett anfall och slutligen fick Kouakou bollen strax utanför straffområdet, till höger. ÖSK-försvaret blev passivt och anfallaren fick gott om tid på sig att lägga upp bollen och sikta. Därefter skickade han iväg ett hårt högt skott som passerade Janssons utsträckta hand och borrade sig in i nättaket. 1-2 till Brage. Resultatet stod sig tills pausvilan och ÖSK vandrade ut till omklädningsrummet med en hel del att fundera över.

I andra halvlek jämnades matchbilden ut. ÖSK hade dock inledningsvis svårt att omsätta det större bollinnehavet i några heta chanser. Tio minuter in på halvleken stod de svartvita för en hörnvariant och efter ett försök till cykelspark av Björndahl landade bollen vid Collanders fötter. Den unge ÖSK-mittfältaren tryckte iväg ett snabbt skott men målvakten Engdahl gjorde en fin reflexräddning på linjen och höll gästernas ledning intakt. Larsson fyllde på med ett bra läge, när ett långt inlägg från vänster nickades snett bakåt av Björnquist. Larssons skott täcktes dock till hörna. Känslan var att ÖSK var på gång och det ökade trycket mot Brages mål skulle slutligen ge utdelning. I den 64:e minuten fångade Book upp en andraboll och tryckte iväg ett volley med vristen. Bollbanan var perfekt och projektilen borrade sig in i trakten av krysset. 2-2.

Med tjugo kvar serverade Skovgaard en svepande diagonalpassning till Larsson som tog ner bollen, lurade en försvarare och gav sig själv skottläge. Jake fick tog inte helt ordning på fötterna så avslutet med vänsterfoten blev aningen stressat och gick över ribban. I den 82:e minuten spelade sig ÖSK fint framåt i banan. Inhopparen Boye tog emot och släppte bollen vidare ut till Wright på vänsterkanten. Vänsterbacken slog en snabbt inlägg som hittade fram till Book i boxen och med ett rappt direktskott med vänsterfoten gav hans ÖSK ledningen med 3-2.

Brage kraftansamlade och lyfte upp laget i jakt på en kvittering. Gästerna skapade giftiga chanser genom Kouakou och Liljestrand men när klockan passerade 90 minuter var ÖSK-inledningen intakt. I den tredje och sista tilläggsminuten lyftes ett långt inlägg från vänsterkanten. Bollen skarvades snett bakåt till Kouakou som sköt direkt. Bollen gick i en båge över Jansson och i ribban innan den studsade ut. Mest på tå i boxen var Brages Pllana som satte dit pannan och skallade in 3-3. Några fler chanser eller mål bjöd inte matchen på. Ett snöpligt slut för ÖSK som höjde nivån betänkligt efter paus.

Nästa match är den tredje och avslutande gruppspelsomgången. I den möter ÖSK IF Elfsborg på bortaplan. Matchen spelas nästa söndag den 8 mars kl. 16.30.

Resultat: 3-3 (1-2)
Mål: Hellberg (14’), Amin (34’), Kouakou (39’), Book (64’, 82’), Pllana (90+3’)
Varningar: Gerzic, Björndahl, Collander, Book, Zetterström, Larsson
Hörnor: 5-0
Publik: 986
Byten ÖSK: Amin ut - Mårtensson in (54’), Björndahl ut - Boye in (79’)
Byten IK Brage: Hellberg ut - Lundin in (54’), Kashaev ut - Lundin in (69’), Andersen ut - Liljestrand in (84’)
Domare: Victor Wolf, Mahbod Beigi (ass.), Josef Alacam (ass.) och Robin Andersson (fjärde)