ÖSK Fotboll presenterar sin plan för damfotboll

ÖSK Fotboll har sedan ett drygt år tillbaka satt frågan om att bedriva damverksamhet högt på den strategiska agendan som en del av planen för hur klubben ska utvecklas. Nu är klubben klar med sitt analysarbete och väljer i samband med det att gå ut med hur viljeinriktningen ser ut.

– Vi gör detta för att vara så öppna och transparenta som möjligt och för att det inte ska skapas onödiga spekulationer. Vi har en klar och tydlig viljeinriktning för hur detta ska gå till. Sedan är det viktigt att påpeka att inget formellt beslut är taget och ytterst är det här en fråga för våra medlemmar, säger Carl Pauly, ordförande i ÖSK Fotboll.

Inriktningen som styrelsen beslutat om är ett samgående med den redan befintliga damverksamheten i ÖSK Söder, en annan förening som finns inom ramen för ÖSK-alliansen. ÖSK Söders damlag avslutade precis säsongen på en sjunde plats i Division 1 södra Svealand och föreningens F17-lag är ett av Sveriges åtta bästa lag efter att ha förlorat knappt mot Djurgården i kvartsfinalen av SM-slutspelet.

Carl Pauly berättar mer om planen:
– Vi har gjort en noggrann analys av frågan och kommit fram till att det här är det spår vi tror mest på. Dels är det det mest naturliga utifrån att det redan är en klubb i ÖSK-familjen som spelar under ÖSK:s klubbmärke. Vi jobbar redan ihop i en del frågor i ÖSK-alliansen. Sedan har det varit viktigt för oss att de har en genuin vilja och tro på att gå samman. Att både dam- och herrverksamheten kan växa om man står på en gemensam plattform. Dessutom bedriver ÖSK Söder en fin verksamhet och har sin serietillhörighet i division 1, strax under elitserierna på damsidan. Vi tror att det är en bra nivå för oss att börja på.

Varför är det viktigt för er att bedriva damfotboll?
– Dels är ÖSK Fotboll en klubb som tydligt står för allas lika värde och där alla ska känna sig välkomna i klubbens gemenskap. För oss är det då självklart att vi ska bedriva vår verksamhet på både herr- och damsidan. Dels tror vi också på att över tid så kommer både dam- och herrverksamheten tjäna på att utvecklas på en gemensam plattform, både sportsligt, kompetensmässigt, organisatoriskt och ekonomiskt. Vissa skeptiker brukar lite anklagande ställa frågan om vi gör det här för att vinna poänger och bara för att ”vi måste” för att det ska se bra ut. Svaret på den frågan är självklart, ja, vi måste. Det är ett måste utifrån den samhällsaktör vi är och vill vara in i framtiden och de förväntningar som naturligt finns på oss. Vi är en förening som finns till för alla och då är det en självklarhet att bedriva verksamhet även på damsidan. Men ännu viktigare än att vi måste är att vi vill.

Simon Åström, vd i ÖSK Fotboll, berättar närmare om hur analysen har sett ut:
– Vi har gjort djupintervjuer med klubbar i Sverige och utomlands, både klubbar som valt att göra den resa vi vill göra och klubbar som valt att gå åt andra hållet och separera dam- och herrverksamheten. Detta för att lära oss av hur de har tänkt, genomfört förändringar, vilka lärdomar de dragit, vilka effekter de sett med mera. Vi har analyserat praktiska och legala konsekvenser. Vi har pratat med flera av föreningarna i Örebro. Vi har även pratat med flera människor i vår omgivning bland de grupperingar och intressenter som finns runt klubben. Bilden är att man ser positivt på såväl frågan om damfotboll som ett samgående med ÖSK Söder.

Vilka kommer era sportsliga målsättningar för damlaget att vara?
– Det är för tidigt att säga. Men vårt uppdrag i ÖSK Fotboll är att bedriva elitfotboll och det kommer gälla även för damverksamheten. Så ett första naturligt steg är naturligtvis att försöka få upp laget till Elitettan, som tillsammans med OBOS Damallsvenskan är de två serier som tillhör Elitfotboll Dam. Men vi kommer inte gå in för att kortsiktigt boosta något utan utveckla över tid på ett hållbart sätt och bygga vidare på den redan fina verksamhet som bedrivs hos ÖSK Söder.

Hur ser tidsplanen ut framåt?
– Det är viktigt att påpeka att inget beslut är fattat, och först och främst behöver både vi och ÖSK Söder dra detta med våra medlemmar. Det finns också mängder av praktiska frågor som kvarstår att lösas och fattas beslut om. Men om vi får ok från våra medlemmar så är planen att driva genom detta så snabbt som möjligt. Då är det mer de legala tidsfönstren som styr. Hinner vi få beslut från våra medlemmar och genomföra sammanslagningen inom ramen för de fotbollsregelverk som finns redan till säsongen 2020 är vi beredda att göra det. Får det vänta till 2021 så lever vi med det, men kommer i så fall redan 2020 utöka vårt samarbete med ÖSK Söder för att vara förberedda inför 2021, säger Simon Åström.

Även ÖSK Söder ger sin bild av planen framåt:
– När vi i ÖSK Söder dam fick en förfrågan av ÖSK Fotbolls ordförande Carl Pauly om vi ville träffas och diskutera framtiden var det förstås inte svårt att svara ja. Inte för att vi riktigt skulle veta vad det skulle leda till, men vi tackade självklart ja. Frågan vi fick var ganska rak och enkel; ”Finns det ett intresse från ÖSK Söder dam att ingå i ÖSK Fotboll?”. Spontant och ärligt var svaret ja. Första tanken var en nystart, något nytt, något väldigt bra för våra damlagsspelare som lägger ner så mycket tid på att vara en del i ÖSK Söder dam, säger Jonas Ask, styrelseledamot i ÖSK Söder och ansvarig för damverksamheten.

Jonas Ask beskriver vidare varför tillfället är rätt:
– Vi har under flera år bedrivit vår verksamhet utan egentliga visioner eller konkreta mål. Det är svårt då det är tufft att bedriva en verksamhet på den nivå vi varit. En helt ideell verksamhet på en nivå som är någonstans mitt emellan bredd och elit. Det är även tufft att hitta ledare till denna typ av verksamhet. Det går år mycket tid och det är inte speciellt flashigt att ingå i en sådan här verksamhet. Den här möjligheten är precis vad ÖSK Söder dam behöver nu. Att bedriva den verksamhet vi gjort, ett år i taget, är ganska slitsam för alla. Nu kan vi tillsammans med ÖSK Fotboll i stället se framåt, blicka ut mot horisonten och se mål som inte bara är på kort sikt utan istället få fråga oss var vi är 2023.

Det är fortsatt många steg kvar att ta?
– Givetvis är det mycket kvar som ska lösas precis som Simon Åström säger. Men ändå, det känns som att det är något helt nytt på gång. Det finns så klart mycket kvar att jobba med. Men för ÖSK Söder dam och alla de fantastiska spelare från både oss och från ÖSK Ungdom som vi har nära samarbete med känns det som en början på något nytt och stort. Hoppas alla verkligen kan se vilken möjlighet vi får, att få chansen att ta ett steg till, med det finaste av alla klubbmärken man kan ha på bröstet.

Det är ännu inte klart när mötet där medlemmarna i ÖSK Fotboll ska rösta i frågan kommer att hållas. ÖSK Fotbolls styrelse jobbar just nu tillsammans med ÖSK Söder med hur tidsplanen ska se ut utifrån de krav som finns gentemot fotbollsförbundet och i övrig fotbollsjuridik. Eventuellt kommer det räcka med att frågan hanteras på det ordinarie årsmötet som hålls i mars, men det kan också bli aktuellt att man bjuder in till ett extra medlemsmöte tidigare än så. Styrelsen i ÖSK Fotboll kommer återkomma i frågan.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908