U19: ÖSK klara för slutspel i Ligacupen

Det är en stor utmaning att spela en match som man måste vinna för att ta sig vidare dessutom när man på pappret anses vara ett bättre lag och möter en motståndare som är svår att få grepp om. Så var förutsättningarna för ÖSK U19 mot IK Sleipner U19 i avslutningsmatchen i gruppspelet i Ligacupen. Vid vinst var ÖSK klara för A-slutspel oavsett alla andra resultat.

ÖSK har hela säsongen spelat i Juniorallsvenskan medan Sleipner har spelat i en regional serie. Dessutom hade Sleipner verkligen blandat och gett under Ligacupen. Klar förlust mot Motala (som ÖSK besegrade utan problem) och en osannolik oavgjord match mot Åtvidaberg (6-6) där de hämtade upp ett tremålsunderläge.

När matchen börjar skapar ÖSK ett friläge redan efter en minut. Adam Bark frispelar Nadir Ayeva men skottet går utanför. Några minuter senare kommer Samuel Nielsen fri men får inte till något ordentligt skott. Sleipner kontrar direkt men skottet går i burgaveln. I 16:e minuten bryter Niklas Bergmark ett inkast genom en nick direkt till Jonathan Rasch. Han spelar fram den till Nadir som frispelar Adam som kan skjuta bollen i mål, 1-0. Minuten senare får ÖSK en straff men målvakten räddar.

I 23:e minuten får ÖSK en frispark som Adam skjuter direkt på mål. Målvakten tippar bollen i ribban och ut. När klockan går upp mot 30 minuter spelar Adam fram Nadir som kommer fri och skjuter. Målvakten räddar men Samuel är framme och slår in returen, 2-0. ÖSK fortsätter att dominera och spelar bollen mycket fint inom laget med stort tålamod. Det lönar sig då det i 43:e minuten öppnar upp sig efter fint samspel på ÖSK:s mittfält. Slutligen kommer bollen till Adam som frispelar Nadir och denna gång sätter han den säkert i mål till 3-0.

I andra halvlek trycker Sleipner på lite i början för att försöka få till en reducering men ÖSK håller undan utan några större problem. Man behåller lugnet och tålamodet och förivrar sig inte. I 60:e minuten får Sleipner en straff men Simon räddar. Viktig räddning som förhindrar att Sleipner får kontakt och ny energi. Efter detta trycker ÖSK på gasen och nu är det endast ett lag på planen. Man skapar två jättechanser i 64:e minuten. Så i 65:e minuten får ÖSK en hörna som nickas i mål av Niklas Bergmark, 4-0. ÖSK fortsätter dominera spelet och skapar flera frilägen men lyckas inte få bollen i mål.

I 78: minuten får ÖSK till ett långt anfall där de spelar runt bollen utanför straffområdet och till slut spelar Rasch ut bollen till Lucas Parkedal Stenfelt på vänsterkanten. Han rundar backlinjen och spelar in bollen framför mål där Samuel Nielsen möter bollen och slår in den i mål, 5-0. Bara 2 minuter senare ska Simon fånga bollen långt ute i sitt straffområde men tappar den. Han lyckas dock vara först på bollen igen och slår iväg den så bra att den hamnar hos Nadir. Han tar emot vänder bort sin bevakare och kommer helt fri med målvakten. Han sätter den säker i mål och det ger 6-0. Nu byter ÖSK in alla som sitter på bänken så att de ska få speltid. Bl.a. Alexius Westlund Bergkvist som i 89:e minuten gör 7-0. Anfallet startar redan i backlinjen och hela vägen upp till anfallet där Adam Bark spelar Alexius fri. Han rundar målvakten och rullar in bollen i mål.

ÖSK gör detta mycket bra. Man spelar med ett fint passningsspel och med stort tålamod rullar man runt bollen i laget och när chansen uppstår sätter man in stöten och går direkt mot mål, vilket skapar flera frilägen. Sleipner har egentligen bara ett läge att komma in i matchen och det är straffen de får men missar. Resten av matchen är ÖSK klart bättre. Laget ska också ha en stor eloge för att de spelar ut hela matchen utan att slå av på takten och fortsätter skapa lägen och göra mål. Mycket bra gjort att vinna den här matchen sett utifrån förutsättningarna.

Segern innebär att ÖSK nu är klara för A-slutspelet i Ligacupen som startar i februari 2019. Det är hela fjärde gången i rad som 00-kullen, som nu är grunden i U19, tar sig till A-slutspelet.

ÖSK U19:s lag kan summera säsongen, som är mer än godkänd, enligt följande:

- Kvalificerade sig för Slutspelsserien i Juniorallsvenskan.
- Övertygande vinst i JDM.
- Kvalificerade sig för A-slutspel i Ligacupen 2018/2019.

Dessutom har flera spelare spelat i U21 och även tränat med A-laget under säsongen.

Alla ledare och spelare i U19 ska ha ett stort tack för den gångna säsongen. Mycket bra gjort allihop!

Detta är också mitt sista referat för ÖSK:s Akademilag. Nästa säsong kommer en ny kraft ta över lagledarsysslan och förhoppningsvis även referatskrivandet. Själv ska jag ta plats på ”Expertläktaren” och kommentera hur matchen egentligen borde spelats.

Tack för mig och hoppas vi ses på ÖSK U19:s matcher även under 2019!

Matchfakta:
16’ 1-0 Adam Bark (Nadir Ayeva, Jonathan Rasch)
30’ 2-0 Samuel Nielsen (retur i mål efter skott av Nadir Ayeva)
43’ 3-0 Nadir Ayeva (Adam Bark)
65’ 4-0 Niklas Bergmark (Nick på hörna i mål från Adam Bark)
78’ 5-0 Samuel Nielsen (Lucas Parkedal Stenfelt)
80’ 6-0 Nadir Ayeva (Simon Gustavsson)
89’ 7-0 Alexius Westlund Bergkvist (Adam Bark)