Motståndarkollen: Hammarby

ÖSK fortsätter att plocka poäng och nu gör man sig redo för en ny tuff batalj när Hammarby, med sin stora supporterskara, kommer på besök till Behrn Arena ikväll.

Hammarby har haft en småjobbig säsong hittills och återfinns i skrivande stund på elfteplats i tabellen, blott två poäng efter våra svartvita favoriter och lagets form är lite svåranalyserad då man blandar och ger. Frågan är också hur de två senaste matcherna påverkat lagets självförtroende då man både mot Östersund och Häcken tappat poäng efter motståndarmål på stopptid. I bortaspelet denna säsong har Bajen inte rosat marknaden och har blott, precis som oss, två segrar och den senaste tog man i mitten av maj när man vann på Örjans Vall mot Halmstad med 2-1.

Gästerna har varit synnerligen aktiva under sommarens transferfönster och bland nyförvärven kan vi notera målvakten Johan Wiland, lovande anfallaren Muamer Tankovic, unge ytterbacken Oscar Krusnell, danske mittfältaren Jeppe Andersen samt mycket finurlige norrmannen Sander Svendsen. Så det är ett helt annat Hammarby som tar sig an andra hälften av den allsvenska säsongen än det lag som körde tunga fyspass i snöoväder i februari. Både Tankovic och Svendsen återfanns för övrigt i målprotokollet när Bajen besegrade Akropolis i Svenska Cupen i onsdags.

Bajen och ÖSK möttes i juli i Stockholm i en match som hemmalaget, rättvist måste erkännas, vann med 3-1 bland annat efter två mål av Pa Dibba. ÖSK tröstmålade i slutet genom Brendan Hines-Ike. Amerikanen tycks för övrigt gilla att näta mot just Hammarby och i förra årets, mycket dramatiska, möte på Behrn Arena nickade Brendan också till.

Hammarby har ett mycket spännande lag och blir tvivelsutan ett tuff nöt att knäcka för Axén & Co. Givetvis välkomnar vi dem, deras fans och kanske speciellt karasmatiske tränaren Jacob Michaelsen till Behrn Arena.

De tre senaste matcherna lagen emellan:
2017-07-08 Hammarby IF-Örebro SK 3-1
2016-09-12 Hammarby IF-Örebro SK 1-1
2016-05-09 Örebro SK-Hammarby IF 3-2

Motståndarformen:
2017-08-13 Hammarby IF-Östersunds FK 2-2
2017-08-06 Hammarby IF-BK Häcken 1-2
2017-07-29 Jönköpings Södra IF-Hammarby IF 1-0

Tre spelare att hålla koll på i Hammarby

4. Björn Paulsen, 26, försvarare/mittfältare/anfallare
Den skäggprydde dansken har alla förutsättningar bli en publikfavorit på Södermalm. Ger alltid järnet i alla situationer och kan spela på i stort sett alla centrala positioner på planen och gör det framgångsrikt. Skulle Bajen få målvaktskris skulle Björn säkert fylla handskarna med bravur. Har noteras för fem mål denna säsong.

34. Leo Bengtsson, 19, mittfältare
En oerhört spännande talang som förenar snabbhet och teknik till en skön kombination. Får allt mer speltid och utvecklas väldigt snabbt till att bli en fullfjädrad allsvensk spelare. Frågan är inte heller om Leo blir utlandsproffs utan när och var. Målskytt i veckans cupmatch men väntar fortsatt på den första allsvenska nätkänningen.

90. Jiloan Hamad, mittfältare, 26 år
För de insatta Örebroarna är Jiloan naturligtvis inte något obekant namn även om han aldrig spelat i den svartvita tröjan. Tog klivet direkt från plantskolan på väster, BK Forward, till Malmö FF där han blev såväl nyckelspelare, lagkapten och svensk mästare. Provade sedan på proffslivet i Bundesliga (Hoffenheim) men skador satte, tillfälligt, stopp för Hamads framfart. Nu är han åter i Allsvenskan och gör livet surt för serien ytterbackar. En av allsvenskans bästa spelare.

Text: Marcus Avenbrand

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908