Påskläsning: Vad ska vi göra med pengarna Simon?

I senaste numret av medlemsmagasinet Sportklubben tog vi pulsen på Simon Åström efter att klubbens årstämmor var lagda till handlingarna.

Årsstämmorna är avklarade, fjolåret kan läggas till handlingarna? Är du nöjd med den ekonomiska utvecklingen ditt andra år som vd?
— Jag är jättenöjd med den ekonomiska utvecklingen i klubben. Vi har haft ett år när vi kunnat skapa oss möjligheter att ta strategiskt viktiga steg. Att få ekonomin att växa samtidigt som vi hittat en uppgörelse med Spelarinvest har varit viktigt.

ÖSK har mer pengar än någonsin tidigare i påsen, över elva miljoner. Hur ska de pengarna användas?
— De ska användas som en del i vår fortsatta utveckling. De ger oss en mer stabil plattform att bygga från och skapar möjlighet att redan nu göra investeringar. Dels handlar det om att utveckla den marknadsmässiga delen av verksamheten för att skapa nya möjligheter till intäkter, men framförallt satsar vi på det sportsliga.

Vilka är målsättningarna?
— Vi har två övergripande långsiktiga mål. Dels ska vi etablera oss som ett topplag i Sverige och dels ska vi spela inför fullsatta läktare. Utöver vår ordinarie budget skjuter vi till 2,7 miljoner kronor extra under 2017. Merparten kommer att användas till att bygga och utveckla spelartruppen, att utveckla vår sportsliga verksamhet. En del av pengarna kommer också att användas för att utveckla den marknadsmässiga delen av verksamheten för att skapa ännu bättre förutsättningar för att kunna växa över tid. Vårt egna kapital har på kort tid vuxit från knappt fem miljoner till över elva miljoner och det innebär att vi kan göra den satsningen utan att vi känner att vi tar för stor risk.

Är det så smart att budgetera med ett miljonunderskott?
— Vi budgeterar inte med några spelarförsäljningar under 2017 och vi lägger en relativt försiktig budget när det gäller publik- och marknadsintäkter. Målet är förstås att vi ska sälja spelare under året och att vi ska få hit mer publik än vi räknar med i budget. Men om vi mot förmodan inte lyckas med något av det så har vi ändå en ekonomisk situation vi klarar av att hantera både på kort sikt och i hur vi ska jobba framåt. Det kan vi klara tack vare vår starka ekonomiska ställning.

Omsättningen ökade med tio miljoner men vi har ett stycke kvar till storstadsklubbarna. Är omsättning en viktig faktor för sportslig framgång?
— Om man tittar runt om i Europa så finns det en korrelation på över 95 procent mellan omsättning och sportslig framgång. Det som är charmen med allsvenskan är att det är en av de ligor där detta faktum inte är lika tydligt. Men det är ändå viktigt att få upp omsättningen för det betyder att vi kan lägga mer pengar på spelartruppen, behålla och konkurrera om bättre spelare. Där ligger vi en bit efter de stora klubbarna i Sverige och det är inte realistiskt att vi på kort sikt kan nå deras nivå. Det vi måste konkurrera med är andra saker – att ha ett starkt utvecklingsklimat där man kan växa både som spelare och människa. Det skapar möjligheter att på sikt ta sig vidare till andra lag eller andra ligor. Det är något vi har varit duktiga på och som gör att vi kunnat konkurrera som spelare trots att vi betalar mindre i lön än de största.

Sponsorintäkterna minskade något i fjol. Är du bekymrad för det?
— Det klart att man vill att siffror ska gå åt rätt håll. En stor del av förklaringen till att det inte blivit så är att vi har haft ett implementeringsår med vår nya partner Lagardère. Nya säljare har kommit in, ett nytt arbetssätt har implementerats och man ska lära känna marknaden och kunderna. Minskningen kommer av att kommunen minskat sin satsning på marknadsföring och att en av våra större sponsorer dragit ner sitt engagemang. Om 2016 varit ett år präglat av implementering så behöver 2017 bli ett år där vi växer.

 

Det viktigaste för mig är att vi fortsätter att utvecklas inom alla våra prioriterade områden, sportsligt, ekonomiskt och organisatoriskt. Att vi känner att vi hela tiden tar steg framåt.

Senare i år kommer medlemmar och supportrar att erbjudas möjlighet att köpa aktier i ÖSK Elitfotboll AB. Vad hoppas du att nyemissionen ska betyda?
— Framför allt att fler får en möjlighet att komma ännu närmare oss som delägare. Vi hoppas att det kommer att finnas medlemmar och supportrar som är beredda att satsa. På så sätt räknar jag med att vi kan få in ett ytterligare tillskott till vårt egna kapital. Det är omöjligt att säga hur mycket det kan ge, men jag gissar på allt från några hundra tusen till ett par miljoner. Jag tror inte det blir lika mycket som när vi vände oss till Spelarinvests ägare (5 miljoner), men man ska aldrig säga aldrig.

När kommer erbjudandet ut?
— Under april räknar vi med att det kan presenteras. Sedan har man våren på sig att anmäla intresse. Aktierna kommer att kosta 250 kronor styck och minsta insats är 5 000 kronor.

Du pratar om spelarförsäljningar som en viktig förutsättning för fortsatt god ekonomi. Är det inte svårt att jobba med att kanske sälja sina bästa spelare och samtidigt klara en hög sportslig målsättning?
— Det är en verklighet vi som klubb har att förhålla oss till. Att spelarförsäljningar är ett måste för att kunna konkurrera över tid. Man kan välja att se det som ett motsatsförhållande — att försäljningar leder till minskad kontinuitet. Man kan också se det som att vi behöver bli duktigare på att värva, både utifrån att ha spelare som kan leverera hos oss över tid men också att vi kan hitta spelare som potentiellt kan säljas för större summor. Att knyta till sig spelare i rätt ålder och med en utvecklingspotential som innebär att de kan bli intressanta för större klubbar och ligor.

Vilka är dina förhoppningar på säsongen/verksamhetsåret 2017.
— Det viktigaste är att vi fortsätter att utvecklas inom alla prioriterade områden, sportsligt, ekonomiskt och organisatoriskt. Att vi känner att vi hela tiden tar steg framåt. Vi har en spännande trupp och det finns potential att komma högt upp i tabellen. Allsvenskan är jämn — det är små marginaler som avgör om man kommer på en femte eller en elfte plats. Så länge vi jobbar fokuserat med att hela tiden utvecklas och bli bättre samtidigt som vi har lite flyt så kan det bli en rolig säsong.

Text: Krister Linnér
Foto: Samuel Andersson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908