ÖSK föll i jämn match mot tjeckiska Jablonec

I den andra matchen av Atlantic Cup mötte ÖSK under fredagskvällen tjeckiska laget FK Jablonec. Tjeckerna tog rättvist ledningen efter tio minuter och höll 1-0 under första halvlek. Nahir Besara hade bästa chansen för en kvittering, men istället blev Michael Almebäck utvisad och Jablonec avgjorde matchen på en straffspark med fem minuter kvar. 2-0 blev slutresultatet.

I den andra och avslutande gruppspelsmatchen i årets upplaga av försäsongsturneringen Atlantic Cup ställdes ÖSK mot FK Jablonec från Tjeckien. Båda lagen hade vid vinst chansen att passera FC Sjachtar Donetsk och knipa gruppsegern som ger finalplats.

ÖSK, för dagen i röda tröjor, inledde matchen inspirerat men tjeckerna växte snart in i det hela och hade efter drygt fem minuter två jättechanser på kort tid. ÖSK tappade först markeringen i samband med en frispark men den fristående spelaren drog bollen över ribban. Därefter släppte Fagerström retur på ett hårt markskott och en tjeckisk spelare stötte returen någon decimeter utanför den högra stolpen. I den tionde minuten tog Jablonec ledningen. En öppnande boll lyftes in i straffområdet och efter en utmärkt nickpassning parallellt med mållinjen kunde anfallaren Mehanovic stöta bollen via Fagerström och in i mål. ÖSK var stundtals tillbakatryckt men mot mitten av halvleken jämnades spelet ut igen. Efter en halvtimme kom ÖSK:s bästa chans då Omog snodde påpassligt bollen efter slarv i Jablonecs straffområde. Målvakten tog dock några snabba steg ut och räddade Omohs låga avslut till hörna. I övrigt var det mest försvarsspel som gällde för ÖSK som fredade sitt mål fram till pausvilan, även om det kostade tre gula kort.

ÖSK kom ut till andra halvlek med en förändring i elvan. Mårtensson kom in och ersatte Bark. I och med bytet tog Rogic ett steg upp centralt bakom Lundberg. Det var fortsatt tjeckiskt spelövertag i inledningen av andra halvlek, men ÖSK skakade fram några halvchanser i form av skott från Rogic och Lundberg. Med en kvart spelad lyfte Axén in tre nya spelare och såväl Ayaz som Besara var inblandade i farligheter under sina första minuter på planen. Jablonec hade en fin chans att utöka lagets ledning med en dryg kvart kvar av matchen, men Fagerström visade prov på fina reflexer när han räddade en hård nick till hörna. ÖSK fick sen ett gyllene läge att kvittera. Sema löpte djupled och hann ikapp en hög boll precis före kortlinjen. Han stötte den snett bakåt där Besara dök upp och sköt direkt. Han fick dock bara halvträff på bollen som retligt rullade precis utanför den bortre stolpen. I den 83:e minuten fällde Almebäck en tjeckisk spelare precis vid straffområdesgränsen. Domaren pekade på straffpunkten och visade det röda kortet för ÖSK-kaptenen. Straffen slogs i mål och ÖSK var ett slaget lag med tio man och ett tvåmålsunderläge. Firma Ayaz och Besara var nära en reducering på tilläggstid, men liksom tidigare under matchen saknade ÖSK skärpa i de avgörande lägena. Jablonec vann matchen med 2-0 och får därmed spela final i Atlantic Cup.

Motståndare och tid för den sista ÖSK-matchen i Portugal fastslås när den andra gruppen är färdigspelad. De svartvita kommer att ställas mot något av lagen i kvartetten Djurgårdens IF, HNK Rijeka (Kroatien), Debreceni VSC (Ungern) eller AGF Århus (Danmark).