Motståndarkollen IFK Göteborg: ”ÖSK borta är en väldigt tuff match”

ÖSK och Behrn Arena gästas i eftermiddag av IFK Göteborg. Klassikerklubben har öppnat säsongen stabilt och är efter fyra spelade matcher enda obesegrade lag i Allsvenskan. Längst bak hos de blåvitrandiga står målvaktsprofilen John Alvbåge, som här snackar upp mötet med sina gamla vänner i ÖSK.

Den Allsvenskan säsongen har inletts starkt av IFK Göteborg. Inför dagens femte omgång placerar sig laget som femma i den haltande tabellen, med åtta inkasserade poäng. Resultatraden består av två vinster och två kryss och IFK är därmed enda obesegrade lag.

– Det har varit stabilt. Poängskörden är helt okej, det kunde varit bättre men även sämre. Men vi vill alltid ha mer och är absolut inte nöjda, summerar John Alvbåge säsongsupptakten.

Den erfarne målvakten är en av spelarna som varit med förr. Med sina 33 år har John samlat på sig gott med rutin, både från Göteborg och från andra håll. För även om han representerat IFK sedan 2012 är John även starkt förknippad med ÖSK-dressen.

Totalt blev det sex säsonger mellan stolparna på Behrn Arena, fördelat på två sejourer. Senast han vaktade ÖSK-målet var 2011 och året dessförinnan var John en del av det lag som nådde en tredjeplats i Allsvenskan. Idag återvänder målvakten till bekant mark, nu som en IFK-spelare. Sedan flytten till Göteborg för fyra år sedan har det hunnit bli flera återkomster till Örebro och till sin gamla hemmapublik.

– Det är nog mycket ny publik också. Men det är fortfarande många som tittar på matcherna nu som gick när jag spelade där. Det är alltid kul att komma tillbaka till Örebro och Behrn Arena, för det är ens andra hem fotbollsmässigt, berättar John.

John om matchen: ”Gäller att utnyttja chanserna”
Kvar i ÖSK-truppen finns gott om kända ansikten för John. 33-åringen har än idag en nära kontakt med många aktiva inom och runt klubben, däribland Nordin Gerzic och Erik Wärlegård. Den fortsatt nära relationen till svartvitt gör att John har god koll på det motstånd som i eftermiddag kliver ut på gräset.

– Skillnaden är väl inte otroligt stor jämfört med hösten. De har många individuellt duktiga spelare och jag ser ÖSK som ett väldigt bra lag. De ser vassa ut, konstaterar John och berättar vad hans IFK måste se upp med.

– De har många hot, framförallt spelarna som kan göra det lilla extra. Sen ska vi se upp med deras vassa omställningar, de har väldigt starka spelare i djupled. För min del gäller det också att vara med på killarna med fina fötter.

Dagens match innebär startskottet för en intensiv period för IFK Göteborg, med tre matcher inom loppet av nio dagar. Efter att ha öppnat säsongen stabilt hoppas John att laget kan hålla ångan uppe. Det inleds med att i eftermiddag prestera en bra match mot ÖSK.

– Vi trivs bäst med att hålla i bollen mycket. Håller vi i bollen mer än ÖSK ökar ju chanserna att göra något bra av det och skapa målmöjligheter. Vi ska försöka att vara effektiva. Vi kanske inte får så många chanser, då gäller det att utnyttja dem och se till att det smäller, förklarar målvakten.

Samtidigt som IFK Göteborg inlett serien med åtta poäng skuggar ÖSK tätt bakom på sex. Svartvitt har såväl vunnit som förlorat två matcher så här långt, en resultatrad som man idag vill förbättra. Matchen sparkas igång 17.30 på Behrn Arena och John är inställd på en tuff återkomst till Örebro.

– Vi hoppas kunna plocka med oss så många poäng som vi kan. Men jag och grabbarna i laget vet att vi kommer få slita ordentligt för att lyckas med det. ÖSK borta är en väldigt tuff match, en av säsongens tuffaste.

Fakta IFK Göteborg:
Position i tabellen: 5
Senast spelade match: Kalmar FF hemma, 1-1
Formkurvan: Två raka oavgjorda
Bästa målskytt: Tobias Hysén, 3 mål

Text: Hannes Feldin

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908