Inhopparna gav ÖSK fjärde raka segern

I Allsvenskans 25:e omgång möttes ikväll Helsingborgs IF och ÖSK på Olympia. Matchen var mållös efter en jämn första halvlek. I den andra gav inbytte Pär Ericsson ÖSK ledningen efter en klackframspelning från Astrit Ajdarevic. Fem minuter före slutet passade Marcus Pode till dagens andra inhoppare Daniel Nordmark som avgjorde matchen. Slutresultatet 0-2 innebar ÖSK:s fjärde raka seger.

Tre dagar efter den sköna segern mot Elfsborg var det under torsdagskvällen dags för ÖSK att beträda Olympias gräsmatta för en tuff bortamatch mot Helsingborgs IF. ÖSK kom till start med två förändringar i startelvan jämfört med måndagens match. Tremålsskytten Broberg och spjutspetsen Ericsson inledde på bänken. Holmberg och Pode ersatte på varsin ytterplats på mittfältet vilket också innebar att DG inledde matchen i anfallet.

Matchen inleddes med mest spel på ÖSK:s planhalva. Den första chansen kom efter sju minuter när Simovic fick bollen i fritt läge framför målet, men den långe Helsingborgsanfallaren nickade över. Minuten därefter kämpade Holmberg till sig bollen utanför offensivt straffområde, vände runt och sköt ett hyfsat skott med vänsterfoten men Hansson var välplacerad och räddade utan besvär. Nästa chans fick hemmalaget i samband med en hörna. Smárason mötte bollen med pannan vid den första stolpen men Åhman Persson lyckades styra den vidare till en ny hörna som blev resultatlös. I den 18:e minuten snodde Helsingborg åt sig bollen i ÖSK:s uppspelsfas och efter en passning nådde den Larsson med yta i djupled. Efter ett par snabba steg mot Rinne la han bollen till rätta för att skjuta, men Sigurbjörnsson kom som skjuten ur en kanon och täckte i sista stund. Lagen fortsatte att växla chanser under halvlekens mitt. ÖSK stack upp med ett inspel från höger som Åhman Persson drog till direkt på, men Hansson stod för en ny fin räddning nere vid ena stolpen. Efter en Helsingborgschans när Rinne feltajmade en utrusning skapade ÖSK lagets bästa läge för att ta ledningen. Holmberg fick bollen centralt på offensiv planhalva och såg att DG gick i djupled. Passningen var perfekt och DG avancerade ensam ner mot Hansson. Avslutet såg dock något stressat ut och gick en bit över ribban.

Efter en dryg halvtimme gick tempot och chansfrekvensen ned. ÖSK tappade boll ett par gånger i farliga lägen, men Helsingborg saknade skärpan framåt för att utnyttja de kontringslägen som uppstod. ÖSK rullade i slutskedet bollen runt i laget utan press från Helsingborg. Båda lagen såg nöjda ut med att gå till halvtidsvila med ett oavgjort resultat. Hemmalaget skulle dock skapa ett sista läge. Simovic fick bollen i ytan framför Rinne och sköt, men Björnquist kastade sig och täckte skottet på ett liknande sätt som backkollegan Sigurbjörnsson gjort tidigare. Två uppoffrande aktioner från ÖSK:s försvar som bidrog till en mållös ställning i paus.

ÖSK startade chansproduktionen i den andra halvleken när Pode drog upp ett anfall från egen planhalva. Bollen nådde Ajdarevic som sökt sig ut på vänsterkanten. Astrit tittade upp och måttade ett svepande inlägg mot Holmberg som stod omarkerad i bortre delen av straffområdet. Kalle valde att dra till direkt men volleyskottet studsade någon decimeter utanför den bortre stolpen. Några minuter senare visade Rinne återigen att han är i fin form när han efter en tilltrasslad situation i straffområdet stod för en kvalificerad fotparad. Publiken på Olympia bjöds inte på något skönspel utan andra halvlek såg mestadels ut som ett ställningskrig. De få anfallsförsöken saknade udd och båda tränarna bytte i mittskedet in offensiv kraft i form av Prica och Ericsson i hopp om att förändra detta. Det var Alexander Axéns drag som gav effekt. I den 69:e minuten passade Gerzic till Åhman Persson som stötte bollen vidare till Ajdarevic i höjd med straffområdet. Astrit ställde hela backlinjen med en klackspark och plötsligt var Ericsson fri i boxen. En strumprullare ställde Hansson och efter bara tre minuter på planen hade Ericsson gett ÖSK ledningen. Mål i tredje raka bortamatchen för Pärlan.

I underläge tvingades Helsingborg framåt och det var nära att inhopparen Prica kvitterade ett par minuter efter målet. Han mötte ett inlägg vid bortre stolpen men fick halvträff och bollen studsade parallellt med mållinjen och ut till inspark för Rinne. Med tio minuter kvar gjorde Rinne en reflexräddning när Smárason skickade iväg ett dundrande skott i en andravåg. I detta skede av matchen hade Axén gjort sitt andra byte genom att plocka ut Gerzic till förmån för Nordmark. Det skulle visa sig vara ett nytt genidrag. I den 85:e minuten avancerade Pode med bollen centralt. Han passade Nordmark och tog en överlappande löpning till höger. Nordmark släppte bollen tillbaka till Pode som tryckte sig förbi Helsingborgs back på utsidan. Nere vid kortlinjen spelade han bollen snett inåt bakåt och vem dök upp där om inte Nordmark. En bredsida med vänsterfoten ställde Hansson och bollen rullade in i mål. Ett fulländat anfall och 0-2 på resultattavlan. Luften gick ur Helsingborg efter målet och ÖSK hade full kontroll under slutminuterna. Det blev inga fler mål utan ÖSK kunde packa ner en intakt nolla och den fjärde raka segern i väskorna och tuffa hem mot Närke i septemberkvällen.

Nästa match spelar ÖSK hemma på Behrn Arena måndagen den 28 september kl. 19.00. Motståndare är Kalmar FF.

Resultat: 0-2 (0-0)
Mål: Ericsson (69'), Nordmark (85')
Varningar: Hansson, Ajdarevic
Hörnor: 8-1

Byten Helsingborgs IF: Simovic ut - Prica in (62'), Wede ut - Atakora in (73'), Larsson ut - Dahlberg in (73')

Byten ÖSK: Holmberg ut - Ericsson in (66'), Gerzic ut - Nordmark in (78'), Pode ut - Broberg in (86')

Publik: 6439

Domare: Markus Strömbergsson, Fredrik Nilsson (ass.), Magnus Sjöblom (ass.) och Robert Daradic (fjärde).