Hattrick av Broberg när ÖSK sänkte Elfsborg

I den 24:e omgången av Allsvenskan möttes ikväll ÖSK och IF Elfsborg på Behrn Arena. Gästerna började matchen klart bäst, men fick inte utdelning. Istället gjorde Martin Broberg två mål innan Svensson reducerade strax före paus. I andra halvlek gjorde Broberg ytterligare ett mål innan Daniel Gustavsson gjorde 4-1. Frick reducerade till 4-2 men ÖSK-segern var aldrig hotad.

Efter två raka segrar mot Häcken och Hammarby mötte ÖSK under måndagskvällen IF Elfsborg på Behrn Arena. Elfsborg var nära att ge ÖSK en kalldusch i matchens första anfall efter 30 sekunder. Gästerna vann boll på mittplan och satte ut bollen till Hedlund som satte högsta fart på högerkanten. Han vek slutligen in mot Rinne och sköt, men bollen gick i burgaveln. ÖSK skapade någon minut senare ett fint läge när DG fick bollen i straffområdet, kroppsfintade och tog sig förbi försvarare på utsidan och avslutade med vänsterfoten. Skottet gick tyvärr utanför. Hedlund var under matchens inledning ett konstant orosmoment på Elfsborgs högerkant. Han fortsatte att utmana med genombrott men ÖSK-förvaret kunde med små marginaler hålla nollan intakt. I den 13:e minuten kortpassade sig gästerna in i ÖSK:s straffområde och Hedlund serverade Zeneli ett fritt läge till höger, men Rinne tog några snabba steg ut och räddade skottet. ÖSK hade precis som i föregående match mot Hammarby svårt att ta hantera motståndarlagets höga press i matchinledningen. Anfallen blev korta och saknade allt som oftast rytm. Utöver DG:s chans var det bara en inläggsfrispark från Ajdarevic som hotade Elfsborg under första halvleks första halva, men den boxade Stuhr Ellegaard bort utan större bekymmer. Rinne hade desto mer att göra. Utöver att plocka in en mängd inspel fick han göra en fin räddning när Svensson tryckte iväg en frispark från en central position strax utanför straffområdet.

I den 30:e minuten drog Valgardsson och DG upp ett anfall på vänsterkanten. DG bröt på sedvanligt vis in i banan och rullade bollen vidare in mot mitten. Gerzic och Ajdarevic trixade med bollen och Astrit slog in en hård passning med vänsterfoten mot straffområdet. Där touchade Broberg lätt bollen med klacken och den studsade via det våta underlaget och stolpen in i målet bakom en överrumplad Stuhr Ellegaard. 1-0 till ÖSK efter att bollen gått på ett snöre genom halva laget. Målet förändrade matchbilden och ÖSK fick luft under de svartvita vingarna. I den 36:e minuten fick ÖSK en frispark mitt på offensiv planhalva. Laget flyttade upp i offensivt straffområde och Ajdarevic slungade in en stenhård höjdboll. Bollen såg ut att passera alla spelare, men precis före Stuhr-Ellegaard var på väg att nå den dök Broberg upp med skallen. Bollen gick i en hög båge mot målet och en Elfsborgförsvarare rusade mot stolpen för att täcka, men skadan var redan skedd. Bollen studsade in i mål och 2-0 var ett faktum. Några minuter därefter bombade Ajdarevic in en ny frispark i straffområdet. Ericsson nådde först på bollen, men styrde den över från nära håll. Istället stack Elfsborg under halvlekens sista minuter. Först skapade Hedlund en ny chans på egen hand, men Valgardsson stoppade upp honom så pass mycket att Rinne hann ut och parerade skottet. Minuten därefter, den 43:e, fick Elfsborg ett inkast långt upp på högerkanten. Bollen kastades in i röran framför målet och efter en nickskarv gick denvidare mot bortre ytan där Svensson smugit upp. Han tvekade inte utan drog till direkt och bollen gick rakt upp i nättaket. 2-1. Resultatet stod sig tills halvtid. En halvlek där Elfsborg började klart bäst men inte fick utdelning men som efter två mål från Broberg ändå fick sista ordet med en sen viktig reducering.

ÖSK kom in till andra halvlek med en förändring i laget. Pode kom in och ersatte Ericsson. I uppställningen innebar det att DG tog klivet upp i anfallet och Pode tog hans om vänsterplatsen på mittfältet. Fem minuter in i halvleken fintade sig Zeneli förbi Björnquist på mittplan och drog iväg framåt i expressfart. Ingen ÖSK-spelare hann ikapp den vindsnabbe Zeneli, men han kom något ur vinkel och Rinne knep avslutet. ÖSK första chans kom i den 58:e minuten när gästerna slog en dålig passning på egen planhalva. Ajdarevic snappade upp bollen och sköt direkt, men Stuhr Ellegaard reflexräddade med benet. En minut senare kom ett ännu bättre läge. DG kom rättvänd mot två backar på vänsterkanten. Han slalomdribblade sig förbi båda och siktade mot bortre hörnet, men det curlade skottet gick någon decimeter utanför bortre stolpen. En fin prestation som var värt ett bättre öde än inspark för Elfsborg.

I den 65:e minuten ställde ÖSK om mot en manfattigt Elfsborgsförsvar. Broberg drev bollen centralt och Elfsborgs försvar backade. Broberg fortsatte avancera och Elfsborgs försvar fortsatte falla. Till slut la Martin bollen till rätta och sköt. Någon sekund senare tittade Stuhr Ellegaard på när den passerade mållinjen i trakten där ribban och krysset möts och Broberg hade gått från tvåmålsskytt till tremålsskytt. 3-1 i matchen. Elfsborg försökte jobba sig in i matchen en andra gång, men förmådde inte skapa några heta chanser för ett reduceringsmål. ÖSK såg komfortabelt ut i försvarsspelet och hade dessutom ett sylvasst omställningsspel. I den 77:e minuten kom anfallstrion framåt i en i raden av flygande kontringar. Pode serverade DG som tittade upp, la bollen på vänsterfoten och rullade in 4-1 vid bortre stolpen. Elfsborg kändes då som ett slaget lag, men en slumpartad reducering av Frick tre minuter senare gav matchen viss nerv på nytt. Elfsborg såg dock tröttkört ut och det var ÖSK som var närmast ytterligare ett mål. DG:s chipp på tilläggstid gick dock över ribban men merparten av de 7192 åskådarna på plats var mer än nöjda ändå. ÖSK fick stående ovationer under slutminuterna och segersiffrorna skrevs till 4-2. Det innebar den tredje raka segern för ÖSK som därmed återlämnar kvalplatsen till Falkenbergs FF.

Gästernas tränare Magnus Haglund inledde presskonferensen med att uttrycka att han var otroligt nöjd med Elfsborgs insats i första halvlek, med undantag för bristen på effektivitet framåt. I andra halvlek tyckte han att de tappade lite i passningsspelet, vilket bidrog till många kontringslägen för ÖSK. Han konstaterade slutligen att Brobergs fantastiska tredje mål skapade en alltför brant uppförsbacke för gästerna. Alexander Axén stämde in i att Elfsborg var ruskigt bra i första halvlek och att ÖSK fick ett slumpmål när det kändes som en tidsfråga innan bortalaget skulle ta ledningen. Han konstaterade också att det andra målet var ett resultat av det nya anfallsvapen som Ajdarevics frisparkar inneburit. Han var vidare nöjd med hur matchen utvecklade sig i andra halvlek, med ett tätt och lågt försvarsspel och vassa kontringar framåt för ÖSK. Till sist var Axén inne på att laget inför matchen pratat om att gå på skott mer när motståndarlaget faller, vilket nu gav resultat genom det läckra 3-1.

Nästa match spelar ÖSK redan på torsdag den 24 september. Motståndare är Helsingborgs IF på Olympia. Matchen börjar kl. 19.00.

Resultat: 4-2 (2-1)
Mål: Broberg (30', 37', 65'), Svensson (43'), Gustavsson (77'), Frick (80')
Varningar: Svensson, Åhman Persson, Frick, Broberg, Gustavsson
Hörnor: 6-5

Byten ÖSK: Ericsson ut - Pode in (46'), Ajdarevic ut - Holmberg in (80'), Gerzic ut - Nordmark in (84')

Byten IF Elfsborg: Hedlund ut - Lundevall in (73')

Publik: 7192

Domare: Kristoffer Karlsson, Björn Lindroth (ass.), Tobias Wärn (ass.) och Mohammed Al-Hakim (fjärde).