Efterlängtad seger mot BK Häcken

ÖSK mötte på lördagseftermiddagen BK Häcken hemma på Behrn Arena i Allsvenskans 22:a omgång. De svartvita fick en smakstart när Martin Broberg satte 1-0 redan i den andra minuten. Häcken jobbade sig in i matchen och fick en straffspark som Jacob Rinne räddade. I den andra halvleken brände ÖSK flera chanser att avgöra matchen, men nervositeten förbyttes slutligen till lättnad och glädje när Daniel Gustavsson rullade in 2-0 på tilläggtid.

Matchen hann knappt dra igång innan bollen nådde Broberg på vänsterkanten. Martin bröt inåt i banan och curlade vackert in 1-0 i bortre hörnet förbi en chanslös Abrahamsson. En perfekt start för ÖSK som fick självförtroende och lugn i spelet som utfall av målet. I den tolfte minuten blev det återigen farligt i ett anfall uppbyggt ute till vänster. Broberg drev upp bollen och släppte den vidare till Valgardsson som kom på överlapp och slog in ett lågt inlägg. Åhman Persson drog till men skottet blockades tidigt av försvarare och ut. Efter knappt 20 minuter spelade tog sig DG fram centralt och serverade Ericsson ett friläge i straffområdet. Avslutet blev dock inte tillräckligt bra och Abrahamsson gjorde en bra räddning. Häcken hade svårt att få till något eget spel under första halvtimmen och tvingades även till ett tidigt byte och positionsförändringar när Wahlström blev skadad. I den 30:e minuten tilldelades Häcken en straff sedan Björnquist kapat en Häckenspelare. Den gamle ÖSK-bekantingen Paulinho klev fram till straffpunkten och ställdes mot Rinne i målet. Paulinho drog straffen lågt till vänster men Rinne dök perfekt och gjorde en fin enhandsräddning. ÖSK:s ledning var därmed intakt. Den avslutande kvarten av första halvlek etablerade Häcken ett kraftigt spelövertag. ÖSK försvarade sig lågt och försökte ställde om med kontringar. Gästernas spelövertag resulterade dock inte i några kvalificerade målchanser och ÖSK kunde därmed gå till halvtid med en skön men skör uddamålsledning.

Andra halvlek inleddes med fortsatt övertag i bollinnehav för gästerna. I den 56:e minuten fick Paulinho ett jätteläge från nära håll men hans nick gick tätt utanför. I den 62:a minuten var det istället ÖSK som vaskade fram ett kanonläge. Holmberg spelade fram DG i fin position som avancerade in i straffområdet och kom fri mot Abrahamsson som återigen gjorde en fin räddning i utsatt läge. Minuten senare var det DG igen som fick skottläge centralt men det blockades av försvarare på vägen fram mot mål. Lagen började byta chanser mer frekvent efter timmen spelad. Efter 68 minuter avlossade Arkivuo ett tungt skott som Rinne tippade till hörna. ÖSK blev hårt tillbakatryckta och de egna anfallen blev allt kortare ju längre matchen gick. Trots övertag i spelet kom dock inte Häcken till några riktigt farliga målchanser. I den 88:e minuten fick DG ett gyllene läge att avgöra när han löpte sig till ett frilägemen historien upprepade sig och avslutet blev alldeles för rakt på målvakten. DG skulle dock få ett sista läge att punktera tillställningen. Han löpte sig fri och gjorde inget misstag utan skickade in 2-0 med matchens sista spark. En oerhört skön avslutning på matchen och tre viktiga poäng i tabellen.

På presskonferensen förklarade gästernas tränare Peter Gerhardsson att Häcken fick jobba sig in i matchen efter det tidiga baklängesmålet. Han tyckte att laget gjorde det ganska bra men att udd saknades i sista tredjedelen. ÖSK:s Alexander Axén var märkbart lättad och glad efter segern. Även om han medgav att Häcken var vassare i spelet, så konstaterade han att det blev onödigt spännande på slutet. ÖSK hade så pass många chanser att de borde ha avgjort tidigare. Han var nöjd med försvarsspelet och målvaktsspelet, men det viktigaste var tre poäng.

Nästa match för ÖSK spelas söndagen den 13 september kl 15.00. Då reser ÖSK till Tele 2 Arena för möte med Hammarby IF.

Statistik
Resultat: 2-0 (1-0)
Mål: Broberg 2´, Gustavsson 93´.
Hörnor: 3-9
Varningar: Andersson, Zuta.

Byten ÖSK: Kalle Holmberg ut – Marcus Pode in (65’), Nordin Gerzic ut – Daniel Nordmark in (84’), Pär Ericsson ut – Patrik Haginge in (86’).

Byten Häcken: Emil Wahlström ut – René Makondele in (24’), Martin Ericsson ut – Dardan Rexhepi in (61’), Joel Andersson ut – Michiel Hemmen in (84’).

Publik: 4954

Domare: Jonas Eriksson , Tobias Wärn ass, Björn Lindroth ass, Mattias Johansson fjärde.

Startelva ÖSK:
Jacob Rinne
Daniel Björnquist – Erik Moberg – Christoffer Wiktorsson – Logi Valgardsson
Martin Broberg – Robert Åhman Persson – Nordin Gerzic – Daniel Gustavsson
Pär Ericsson – Kalle Holmberg

Startelva BK Häcken:
Peter Abrahamsson
Simon Sandberg – Emil Wahlström – Leonard Zuta – Kari Arkivuo
Martin Ericsson – Mohammed Abubakari – Samuel Gustafson
Joel Andersson – Paulinho – Nasiru Mohammed

// Niklas Sandberg & Carl Rosén

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908