Seger när kaptenen lämnade ÖSK-skutan

I säsongens och kapten Wikströms sista match mötte ÖSK Fotboll idag BK Häcken på Behrn Arena. Det var bortalaget som tog ledningen men under slutet av första halvlek stod Alhassan Crespo Kamara för ett äkta hat-trick och vände matchen till 3-1. I andra halvlek gick ÖSK fram till 5-1 innan Häcken reducerade i slutminuten. Slutresultatet 5-2 innebär att ÖSK slutar på sjätte plats i Allsvenskan 2014.

Efter en säsong med flera ansikten var det under eftermiddagen dags för ÖSK att avsluta Allsvenskan 2014. BK Häcken, inför matchen placerade precis före ÖSK i tabellen, stod för motståndet.

Gästerna såg hetast ut i matchinledningen och på den första riktiga målchansen tog de ledningen. ÖSK misslyckades att rensa undan ett högerinlägg och bollen nådde Thorvaldsson som enkelt kunde rulla in 0-1 vid den bortre stolpen. ÖSK var nära en replik strax därefter när Crespo hade två lägen på kort tid. Det ena skottet gick dock över och det andra räddades av Källqvist till hörna. I den 17:e matchminuten fick ÖSK en frispark på mittplan som Gerzic lyfte in i straffområdet. Moberg nådde högst och skarvade fram bollen till en helt fristående Haginge som tyvärr sparkade hål i luften. ÖSK tog sig spelmässigt in i matchen allteftersom första halvlek fortskred. I 35:e matchminuten inledde Crespo sju makalösa minuter. Haginge lyfte iväg en långboll som Crespo starkt tog ner, vände bort sin försvarare och tryckte iväg ett lågt vänsterskott förbi en chanslös Källqvist. 1-1. Fyra minuter senare hittade Pode fram med en vacker passning till Crespo som ångade iväg i djupled och återigen satte han säkert bollen i mål. 2-1. Publiken fick jubla åt ett äkta hat-trick i den 42:a matchminuten när stekhete Crespo återigen karaktäristiskt löpte ikapp en djupledsboll, rundade Källqvist och enkelt rullade in sitt tredje mål på sju minuter. En smått magisk period som avslutade första halvlek. 3-1 på resultattavlan efter 45 spelade minuter.

I andra halvlek satte ÖSK direkt hög fart. Lagets fartfyllda anfallsspel rev ned applåder från publiken och målchanserna avlöste varanda. Crespo var uppenbarligen inte nöjd med tre mål på kontot. Han löpte ifrån Häckenförsvaret gång på gång men framför Kubanerna saknade han skärpan i avslutsmomentet. En kvart in på andra halvlek klev han av planen och möttes av stående ovationer. Kalle Holmberg hoppade in. Det fina spelet fortsatte och fem minuter senare skulle pressen mot Källqvist äntligen ge utdelning. Gerzic fick bollen till vänster och ur dålig vinkel rullade han in bollen i det bortre hörnet. 4-1. I detta läge saknades två mål för att passera de gulsvarta i tabellen. Skillnaden blev ett mål när Sobralense frispelades och sköt 5-1 via stolpen i den 78:e matchminuten. De riktigt heta chanserna för ett sjätte mål uteblev dock. Den stora händelsen i matchens slutskede var istället när kaptenen Magnus Wikström byttes ut och mottog stora hyllningar. Ilir Berisha, som också lämnar klubben, ersatte på mittbackspositionen. På tilläggstid gjorde Häckens Mohammed 5-2, vilket blev slutresultatet.

Säsongen 2014 kan därmed summeras med att ÖSK slutar på sjätte plats. Faktumet att ÖSK under den andra halvan av serien var poängbäst av alla lag - en fantastisk prestation efter den tyngre inledningen!

På den avslutande presskonferensen erkände sig Häckentränaren Peter Gerhardsson sig besegrad efter framförallt “tre klassmål” av Crespo. Alexander Axén berättade att han var orolig efter första halvtimmen då Häcken såg stabila ut men samtidigt var han medveten om att spelare som Crespo alltid är ett hot framåt. Avslutningsvis summerade han hösten som "fantastisk".

Resultat: 5-2 (3-1)

Mål: Thorvaldsson 9’, “Crespo” Kamara 35’, “Crespo” Kamara 39’, “Crespo” Kamara 42’, Gerzic 65’, Sobralense 78’, Mohammed 93’.

Hörnor: 1-6

Varningar: “Crespo” Kamara 36’, Zuta 47’, Haginge 75’.

Byten ÖSK: “Crespo” Kamara ut - Kalle Holmberg in 60’, Marcus Pode ut - Daniel Gustavsson in (74’), Magnus Wikström - Ilir Berisha 89’.

Byten BK Häcken: Kari Arkivou ut - Daniel Frölund in (46’), Martin Ericsson ut - Björn Anklev 58’, Gunnar Heidar Thorvaldsson ut - Sebastian Ohlsson in (82’).

Publik: 4971

Domare: Johan Hamlin,Tobias Wärn (ass.), Jan-Erik Swärdh (ass.) och Granit Maqedonic (fjärde).