Motståndarkollen: Malmö FF

Ingen rast, ingen ro för ÖSK-spelarna. Knappt har Johan Hamlins slutsignal ljudit på Friends Arena efter krysset mot AIK innan det är dags för en ny tuff utmaning för våra favoriter.

Det lag som imponerat mest i säsongsupptakten och som var en av de stora, förmodligen den allra största, guldkandidaten inför säsongen kommer på besök till vår arena.

Malmö FF har inte gjort några av sina supportrar besvikna så här långt. Falkenberg och Gefle har enkelt städats av på hemmaplan med 3-0 och 1-0. Dessutom har man, och det är mer imponerande, besegrat rivalen IFK Göteborg med 3-0 på bortaplan. Ett facit som ger nio poäng och 7-0 på tre seriematcher denna säsong. MFF har dessutom avancerat till semifinal i svenska cupen så att påstå att nye tränaren Åge Hareide fått en kanonstart på sitt nya jobb är ingen överdrift.

Våra skånska gäster var tämligen lugna under den löjliga säsongen. Men gjorde dock en riktigt intressant värvning i form av Markus Rosenberg. Den målfarlige anfallaren vänder hem till Malmö efter flera år utomlands och spel i klubbar som Ajax, Werder Bremen och West Bromwich Albion. Andra nytillskott i MFF:s trupp som skall försvara guldet från förra året är Mahmut Özen (Mjällby) och målvakten Zlatan Azinovic (Kalmar FF). Dessa två har dock inte fått speciellt mycket speltid under säsongsupptakten. Man har även förändrat en del på ledarsidan och tacklar denna säsong med både ny tränare (Hareide) och ny sportchef (Daniel Andersson). 

På förlustsidan noterar vi flera tunga namn. Örebrobekantingen Jiloan Hamad snurrar numera upp ytterbackar i Bundesliga, målvakten Johan Dahlin plockar ned inlägg i Turkiet, Ivo Pekalski skall försöka kicka igång karriären igen på Hisingen, anfallstalangen Dardan Rexhepi anslöt till de andra talangerna i BP och Erik Friberg testar lyckan i Serie A. Dessutom har alltså guldtränaren Rickard Norling lämnat 'di blåe' för att gräva guld i Norge. 

ÖSK får helt klart en tuff nöt att knäcka under onsdagen. Statistiken de tio senaste inbördes mötena är inte speciellt smickrande sett med svartvita ögon. Vi kan dock konstatera att senast det begav sig mellan dessa lag på Behrn Arena så blev det hemmaseger. Boris Lumbana och Ilir Berisha nickade till när ÖSK vände underläge till seger med 2-1. Vågar man hoppas på en liknande matchutveckling denna gång?

Tre profiler i Malmö att hålla kolla på:

6. Markus Halsti, mittfältare, 30 år
Den finske mittfältaren är kanske inte den mest spektakulära spelaren att titta på, men oj så viktigt han är för sitt lag. Täcker ytor, vinner boll och ger 'lirarna' i MFF utrymme att glänsa. En perfekt roll- och balansspelare som inte får de rubriker han förtjänar. Det ändrar vi lite på här genom att utse honom till en av Malmös viktigaste ingredienser. 

7. Magnus Eriksson, anfallare, 24 år
Var förmodligen allsvenskans bästa spelare under 2013 när MFF vann guld. Gjorde elva mål och fjorton(!) assist och många trodde att han skulle ta/få chansen i någon större liga. Men MFF lyckades behålla sin anfallsjuvel, men det är bara en tidsfråga innan han tar klivet ut i Europa.

11. Simon Thern, mittfältare 21 år
Gjorde en kontroversiell flytt mellan ärkerivalerna Helsingborgs IF och Malmö FF inför 2012. Något Simon inte haft någon anledning att ångra. Firar stora triumfer på mittfältet med sitt offensiva register och kompletterar hårt jobbande Halsti på ett bra sätt.  En mycket duktig passningsspelare som dessutom har ett bra skott. Har redan gjort två mål denna säsong och fler lär det bli.

Text: Marcus Avenbrand

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908