Statistiken efter 19 omgångar

Förstora bilden

Nitton allsvenska omgångar har fullbordats, vilket betyder att 152 av 240 matcher har spelats. Varken tabeller eller statistik är särskilt munter läsning ur en svartvit synvinkel, men kanske kan de svartvita börja putsa till siffrorna lite när man möter Gefle på fredag.

Av 152 allsvenska matcher har 44 % slutat med hemmaseger, 24 % med bortaseger och 32 % har slutat oavgjort.

Inget lag är längre obesegrat, men med sina tre förluster är åttondeplacerade är Djurgården det laget som har förlorat minst. Djurgården är också det lag som kryssat mest, då man har hela elva oavgjorda matcher bakom sig. Vunnit mest har tabellettan Elfsborg gjort med sina 13 segrar, och vunnit minst har GAIS gjort då man endast tagit en trepoängare hittills. ÖSK är det laget som förlorat flest matcher (12 st), och då man bara vunnit två är man fortsatt tabelljumbo.

Både Malmö och Elfsborg är fortfarande obesegrade på hemmaplan. Elfsborg har dessutom bara tappat poäng i en av tio hemmamatcher och har starka 19-4 i målskillnad. Malmö är inte mycket sämre som på nio matcher vunnit två och spelat två oavgjorda, och detta med en målskillnad på 16-1.

Sämsta hemmalag hittills är ÖSK, som bara mäktat med en seger och två oavgjorda på nio försök. Bästa bortalag hittills är Häcken och AIK, som båda fått ihop 14 poäng. GAIS, som ännu saknar sin första bortaseger, är jumbo i bortatabellen, tre poäng efter Örebro, som har tagit 6 poäng på bortaplan.

Publik

Publiksnittet i Allsvenskan ligger på 7 383 åskådare per match, vilket är lite lägre än förra årets 7 639.

Matchen som lockat mest publik är Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården, som drog 27 112 åskådare. Minst publik var det på mötet mellan Syrianska och Gefle, nämligen 1 476.

Malmö har Allsvenskans bästa publiksnitt med sina 15 413, följt av AIK med 13 302. Sämsta snittet har Syrianska med 2 384 och Gefle med 3 778. Örebro återfinns i mitten av publiktabellen med ett snitt på 6 329 åskådare per match.

Mål

Det har gjorts totalt 405 mål, vilket ger ett snitt på 2,7 per match. Det är en liten ökning jämfört med förra året då målskörden låg på 377 (2,6 per match) efter nitton omgångar. Hemmalagen har gjort 60 % av målen, och 53 % av målen gjordes i andra halvlek.

Den målrikaste matchen var den mellan Helsingborg och Kalmar, som ju slutade med chocksiffrorna 7-2. Snabbaste målskytt är IFK Göteborgs Daniel Sobralense, som gjorde mål redan efter åtta sekunder. Det återstår elva omgångar, men åtta sekunder lär bli svårslaget.

Waris Majeed i Häcken har svarat för en annan bedrift, nämligen att göra fem mål i en och samma match. Det var Norrköpings försvar som hade lite svårt att tygla Häcken-anfallaren.

Majeed återfinns också i skytteligatoppen med sina 14 fullträffar. ÖSK:s bästa målskytt är fortfarande William Atashkadeh, som gjorde fem mål under våren. Malmös Jiloan Hamad har slagit sju målgivande passningar och leder därmed assistligan före en drös med spelare med ett målpass mindre.

Häcken, som gjort 39 mål, och Åtvidaberg, som gjort 37, är Allsvenskans målgladaste gäng, och inte oväntat är det de tre bottenlagen Gefle (14 mål), Örebro (16 mål) och GAIS (16 mål) som målat minst. Bäst målskillnad har ettan Elfsborg, som har 17 plusmål, och Häcken, som har 16 plusmål. Sämst målskillnad har ÖSK med -16. ÖSK är tillsammans med Norrköping också det lag som släppt in flest mål, nämligen 32 st.

Varningar

Det gula kortet har plockats fram 494 gånger, vilket ger ett snitt på 3,3 per match. Korten har fördelats 44 % - 56 % på hemmalag och bortalag. 26 spelare har visats ut, vilket är jämförbart med 25 så här dags förra året.

Tobias Grahn och Magnus Wikström finns i toppen på varningsligan. ÖSK är också seriens mest varnade lag och har dragit på sig hela 40 varningar, alltså mer än två per match i snitt. Snällast har Kalmar varit med sina 21 varningar. Syrianska är det lag som dragit på sig flest röda kort, nämligen hela fem stycken.

Varningstätaste matcherna var dels Elfsborg-Häcken och dels Djurgården-Göteborg. I båda dessa matcher delades det ut åtta varningar.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908