Talangtruppen: Knapp seger mot IFK Ölme

En match med två ansikten, tyckte Ölmes tränare Roger Werner efter matchen. Det är bara att hålla med.

ÖSK Ungdom, tabellmässigt på gränsen till poängnödiga efter en mager säsongsinledning, tog på lördagseftermiddagen emot IFK Ölme - ett lag som ÖSKs talanger oftast brukar ha svårt mot. Ungdomarna sträckte ut ordenligt under första halvlek och radade upp ett antal målchanser, av vilka som vanligt så gott som inga resulterade. Efter en halvtimmes spel lyckades man dock få en boll förbi Ölmes målman. Daniel Björnqvist, seriens förmodligen mest offensiva högerback, stötte upp centralt, skaffade sig med en kroppsfint, som han verkar ha tagit med sig från från juniortiden i HC Örebro, fri passage genom backlinjen och satte den hårt i närmsta hörnet. Passningsleverantör var Boris Lumbana.

Efter målet fick gästerna, som till att börja med verkade satsa på lågt försvarsspel och genombrottsförsök av sin toppforward Saeed Rashid, lov att öka trycket framåt genom att flytta upp sina spelare högre upp i banan. Under de sista 10 minuterna i första halvlek kombinerade man en hel del på ÖSKs planhalva, även om man egentligen inte kom till några vettiga avslut. Närmast var man då Peter Rosendahl tvingades rädda framför Rashids fötter. ÖSK vann den första halvlekens hörnstatistik med klara 7-1, något som man dock inte lyckades att dra några fördelar av.

Ölmepress i andra.

Andra halvlek blev en helt annan historia. Ölme ökade succesivt trycket mot hemmalagets försvarslinjer, utan att dock klara av att penetrera dem speciellt ofta. När det lyckades så var Peter Rosendahl i hemmamålet tryggheten själv oberoende av hur och på vilken höjd bollarna kom in mot målet. Allteftersom matchen gick blev hemmaförsvaret stirrigare och stirrigare och försvarsarbetet inskränkte sig i slutminuterna till försök att få bort bollen ur det farligaste grannskapet. Något som inte alltid lyckades så bra - den kom snabbt tillbaka. ÖSK saknade dock inte heller chanser i andra halvlek, främst genom Edvin Möller som hela tiden försökte sätta medspelarna i lägen med hjälp av sina patenterade genomskärare. Närmast ett mål var väl Viktor Lindqvist 10 minuter in i halvleken. Viktor var fri igenom efter en fin djupledslöpning på vänsterkanten, men Ölmemålvakten kom ut och hade hunnit bli lite väl stor, när det var dags för avslut.

Rasheed nollad.

ÖSKs mittbackar Johan Bolin och matchstartsdebutanten på den här positionen Gustav Källberg hade matchen igenom häcken full med Ölmes Saeed Rashid - så gott som hela tiden hade han en av dem i ryggen. Att Rashid fick lov att gå mållös av planen innebär samtidigt ett bra betyg för ÖSKs mittbackar.

Brasilianska framsteg.

På mittfältet gjorde brasilianske Matheus Carvalho sin bästa match så här långt i den svartvita tröjan. Matheus verkar komma bättre in i spelet för varje match som går och han satte under den första halvleken en klar prägel på spelet centralt. Tempomässigt fattas det väl en del fortfarande, men annars såg det helt ok ut. I andra halvlek mattades han tillsammans med resten av laget, då Ölme succesivt ökade trycket.

Offensivt stod Edvin Möller och högerbacken Daniel Björnqvist för det farligaste. Daniel kan känna sig trygg med sin högerbräddare Boris Lumbana, som tar det defensiva ansvaret då Daniel stöter framåt. På vänsterkanten tog Sebastian Scharnke i avstängde Adam Botvidssons frånvaro hand om jobbet framför Simon Karlsson. Första gången på kanten för Sebbe sedan han fick lov att flytta in centralt för att fylla upp den lucka som Jacob Nilssons norgeflytt orsakade.

15-årig debutant.

I ÖSK gjorde 15-årige (han blir 16 i december) Axel By debut i div 3-sammanhang, då han byttes in med 20 minuter kvar att spela. Axel insats som vänsterbräddare var klart godkänd och han visade att återväxten är god i årets talangtrupp.

Matchdomaren Anders Engström från Högsjö, som normalt dömer högre upp i seriesystemet, var en ny bekantskap.  Han gjorde en bra insats, även om toleransnivån kanske var något för lågt satt.

Matchfakta: ÖSK Ungdom - IFK Ölme 1-0 (1-0)

30. 1-0 Daniel Björnqvist