Talangtruppen: Klar seger mot Degerfors

Förstora bilden

ÖSK Ungdom hade inga problem med att bärga en kassaskåpssäker seger då Degerfors U19-lag kom på besök. Matchen slutade 4-0 med mersmak för de svartvita.

Det svänger på Behrn Arena när ÖSKs talanglag är på plan - åt båda hållen. För två veckor sedan fick laget en ordentlig fotbollslektion av IK Brage med en tung 0-5 förlust som facit. Denna helg var det det unga ÖSK-laget som dominerade minst lika kraftigt, även om vinstmarginalen blev ett mål mindre. Lördagens motståndare, ett U19-lag från Degerfors kunde inte stå emot hemmalaget, som hade fart i benen och bra rull på bollen.

Förutsättningarna var väl annars inte de allra gynnsammaste för talangerna. Med en på det hela taget nykomponerad backlinje och med två nykomlingar på fyramannamittfältet var det inte helt givet att man skulle hitta de rätta positionerna. Speciellt som man dessutom för första gången testade ett delvis nytt spelsystem för mittfältet. Å andra sidan är det inte ofta de får möta jämnåriga motståndare. I den här matchen tror jag till och med att ÖSKarna hade den något högre snittåldern.

Mittfältstestet utföll säkert till tränarnas belåtenhet. Viktor Lindqvist och Sebastian Schanke, den senare sedan några veckor ny i laget och för första gången centralt i mitten, hade bra grepp om mittfältet den dryga timmen de var på plan. Deras ersättare Jacob och Jonas Nilsson likaså. De två kantspelarna Jonathan Ring och Boris Lumbana var mycket delaktiga i spelet och fyllde på i anfallen så fort tillfälle gavs. Jonathan blev ju dessutom matchens poängkung efter ett mål och en assist.

Målkavalkad.

Dagens målskyttar var fyra till antalet och den förste var väl den mest oväntade. Simon Karlsson fick på grund av den akuta mittbackbristen flytta in centralt. Men det hindrade honom inte att ibland ge sig ut på offensivt uppdrag. I ett av dessa driver han upp bollen högt upp mot Degerfors planhalva, spelar ut till Jonathan Ring och fyller sedan på som om han varit en mittfältare. Jonis hittar tillbaka med en fin passning, som Simon smackar upp i nättaket. Efter matchen berättade han, att det faktiskt var det första målet han gjort för ÖSK Ungdoms räkning. I ÖSK Söder för två år sedan blev det väl några stycken, men då spelade han definitivt inte mittback.

Några minuter efter 1-0 målet gör sedan Edvin Möller 2-0 på sitt eget oefterhärmliga vis. Edvin vänder sig fri någonstans utanför straffområdeshörnet och skruvskjuter in bollen i bortre. Degerfors målvakt står som fastgjuten precis som målvakter brukar göra, när bollen inte alls dyker upp där de trott att den skall göra.

Det tredje målet gör sedan Adam Botvidsson centralt placerad i straffområdet. Adam tar ner en passning från Viktor Linqvist,vänder upp och kan omgiven av två degerforsförsvarare slå  bollen i mål utom räckhåll för målvakten. Mycket snyggt av Adam, som behövde få lite revanch på sig själv efter några missade lägen tidigare i matchen.

Matchens fjärde och sista mål gör sedan Jonathan Ring med assistans av inbytte Jacob Nilsson. Efter det att Jacob gjort grovjobbet hittar han fram till Jonis, som drar två backar och en målvakt innan han mer eller mindre kan promenera in med bollen i mål.

För matchens dramatik svarade Edvin Möller, när ett matchlångt småbråk med en av Degerfors försvarare kulminerade med att båda två blev utvisade. Edvin med ett direkt rött kort och hans motståndare efter två gula. Efter utvisningen spelade båda lagen med 10 man - ÖSK hade efter det röda kortet inte rätt att fylla på och Degerfors hade inga avbytare kvar att sätta in.

Matchfakta: ÖSK Ungdom - Degerfors U19 4-0 (3-0)

28. 1-0 Simon Karlsson (Jonathan Ring)

32. 2-0 Edvin Möller

38. 3-0 Adam Botvidsson (Viktor Linqvist)

73. 4-0 Jonathan Ring (Jacob Nilsson)

Laguppställning:

Målvakt: Nils Carlsson

Backar: Daniel Björnkvist, Gustav Källberg (78), Simon Karlsson, Axel By

Mittfält: Boris Lumbana (74), Viktor Lindqvist (62), Sebastian Schanke (62), Jonathan Ring (74)

Anfall: Edvin Möller (utv. 66), Adam Botvidsson (78)

Ersättare: Axel Svedberg (mv), Marcus Andersson (74), Anel Coralic (78), Daniel Delgado (74), Pontus Jacobsson (78), Jacob Nilsson (62), Jonas Nilsson (62)

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908