Statistiken efter fyra omgångar

Förstora bilden

Fyra av trettio allsvenska omgångar har nu spelats, och man börjar så smått kunna se tendenser i de siffror som kallas statistik.

Matcher

32 matcher har avverkats hittills. 14 har slutat med hemmaseger, 11 med bortaseger och 7 har slutat oavgjort.

Inget lag har längre full pott, men Åtvidaberg och Elfsborg ligger närmast med tre segrar var. Det enda laget som fortfarande är obesegrat är AIK, som har åtta poäng. Fyra lag saknar ännu sin första seger: Örebro, GAIS, Göteborg och Gefle. Däremot är det inte något lag som fortfarande står utan poäng.

Noterbart är också att samtliga lag har tagit poäng såväl hemma som borta.

Publik

I snitt har det varit 7 904 åskådare per match, och totalt har arenorna besökts av 252 932 personer.

AIK:s hemmapremiär mot Mjällby är ännu den mest välbesökta matchen (20 557 åskådare), medan Häckens möte med Mjällby bara lockade 2 471 personer.

ÖSK har spelat två hemmamatcher hittills, dels mot Åtvidaberg (6 729) och dels mot Helsingborg (5 612), och har ett snitt på 6 170 åskådare per match.

Mål

Totalt 83 mål har producerats, alltså i snitt 2,6 per match. Det är snarlikt med förra året, då det hade gjorts 82 mål efter fyra omgångar. Hemmalagen har stått för 64 % av målfabrikationen, och det har gjorts fler mål i andra halvlek (46 st) än i första (37 st).

Åtvidaberg har spelat i båda de målrikaste matcherna. Dels är det 4-3-segern borta mot ÖSK, och dels 6-1-segern hemma mot Gefle. Sex matcher (knappt 19 %) har slutat mållösa.

Snabbaste målet hittillls gjordes av Viktor Prodell för Åtvidaberg mot Gefle. Då tog ÅFF ledningen redan efter 3 minuter och 46 sekunder. Kalmars Abiola Dauda, som gjorde tre mål mot Häcken, är den som gjort flest mål i en och samma match.

I skytteligatoppen återfinns just Abioda Dauda och Häckens Abdul Majeed Waris, som båda gjort fyra mål. Bland dem som gjort tre mål finns Örebros bästa målskytt William Atashkadeh.

Flest assist har Malmös örebroare Jiloan Hamad och Åtvids Tobias Nilsson, nämligen 3 st.

Målgladaste lag har nykomligen Åtvidaberg varit med sina 12 mål. De har alltså ett snitt på tre mål per match hittills. Minst produktiva har GAIS varit med endast två gjorda mål. Tätaste försvaret har AIK haft (två insläppta), medan Gefle släppt in flest mål (9 st).

Varningar

Det har delats ut 119 gula kort, vilket ger ett snitt på 3,7 per match. Det är en ökning jämfört med förra årets 98 varningar (3,1 i snitt). 60 % av korten har bortalagen dragit på sig.

Varningstätaste matchen är fortfarande den mellan Helsingborg och Elfsborg, där domaren drog upp det gula kortet sju gånger.

Två ÖSK:are är de mest varnade spelarna hittills: Tobias Grahn och Magnus Wikström. Båda har fått tre varningar och är avstängda i nästa match.

ÖSK som lag är också det lag som dragit på sig flest varningar, nämligen 14 st. Minst varnade är Åtvidaberg, som bara har sett gult två gånger.

Målvakter

De flesta lagen har en målvakt som har stått alla fyra matcherna. Enda undantagen är Syrianska och Örebro, där Jonas Sandqvist vaktade buren i premiären för att sedan ersättas av Tomer Chencinski.

Mjällbys Mattias Asper har hållit nollan 3 gånger, vilket är flest hittills. Bäst räddningsprocent av dem som stått fyra matcher har Henri Sillanpää (GAIS) och Kenneth Höje (Elfsborg), som båda har 84 %. Bäst procent av alla har ingen mindre än ÖSK:s Chencinski med 87 %.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908