ÖSK utan chans mot Djurgården

I hemmapremiären av Allsvenskan 2019 ställdes ÖSK under måndagskvällen mot Djurgårdens IF på Behrn Arena. Gästerna tog snabbt initiativet i matchen och tog i mitten av första halvlek ledningen genom Fonn Witry. Med tjugo minuter kvar utökade Buya Turay till 0-2 och i slutskedet satte Fonn Witry 0-3 som också blev slutresultat. En tung hemmapremiär för ÖSK.

En dryg vecka efter uddamålsförlusten i Falkenberg väntade under måndagen chans till ÖSK-revansch när Djurgården gästade Örebro. Lånet Carlos Strandberg tog plats från start i den den svartvita elvan, medan Albin Granlund saknades.

Matchens första chans skapades av gästerna i den sjunde minuten. Ajdarevic drog upp ett fint anfall och efter inlägg från vänster nådde bollen fram till högerbacken Fonn Witry. Norrmannen sköt stenhårt direkt på volley och skottet strök ribban på Janssons mål. Fem minuter senare dröjde sig Berg kvar i straffområdet efter en hörna. I andravågen slogs ett nytt inlägg som mittbacken satte huvudet på. Bollen gick i en båge mot målet och touchade ribban precis vid Jansson utsträckta hand. ÖSK:s första läge kom efter en dryg kvarts spel. Wright fick bollen på en yta till vänster och slog ett långt inlägg som letade sig fram till Björnquist vid bortre stolpen. Dajje som var något trängd av en försvarare nickade men rakt på målvakten Bråtveit som kunde hålla bollen.

Matchbilden i första halvlek präglades av stort bollinnehav för gästerna som anförda av Ajdarevic gång på gång triangelspelade på ÖSK:s planhalva, dock oftast utan att lira sig fram till öppna lägen. Farligast blev det i samband med inlägg och det var också på ett sådant sätt som gästerna skulle spräcka målnollan. I den 27:e minuten la Bärkroth ut bollen till Käck som med ett långt och hårt inlägg hittade fram till ytterbackskollegan Fonn Witry som fri i bortre ytan tog emot bollen och med en halvvolley dunkade den förbi Jansson in till 0-1 för Djurgården. Gästerna fortsatte även efter målet att ha initiativet i matchen, även om ÖSK stod för en liten uppryckning i slutskedet av första halvlek. Några fler mål blev det dock inte innan halvtid. Uddamålsledning för Djurgården i paus.

Tio minuter efter paus fick målskytten Fonn Witry bollen på en fri yta på nytt, denna gång mer centralt. Norrmannen avancerade och tryckte iväg ett pressat skott som Jansson parerade. Strax därefter fick Ajdarevic skottläge vid straffområdesgränsen men la bollen utanför. Matchbilden var densamma som i första halvlek. ÖSK hade märkbara svårigheter att etablera något som helst offensivt spel. Käck fick nästa möjlighet för Djurgården efter en läcker skottfint men Jansson räddade ytterbackens låga avslut till hörna.

Med en halvtimme kvar att spela genomförde manager Kjäll dagens första ÖSK-byte när han plockade ut Prodell och satte in Bertilsson. I den 67:e minuten var Djurgården nära att utöka ledningen. Efter ÖSK-slarv i eget straffområde vann Buya Turay bollen och spelade den vidare snett bakåt till Ajdarevic som sköt direkt. Skottet touchade ett ÖSK-ben och ställde Jansson men gick i ribbans överkant till inspark. Några minuter senare kom slutligen målet. Ett vänsterinlägg slogs mot en fristående Buya Turay som enkelt nickade in 0-2 från nära håll.

Spelmässigt var det inte mycket som talade för en vändning. ÖSK skrapade fram en hörna med tio minuter kvar och Rogic försökte med en cykelspark men bollen gick en bra bit utanför. Walker var istället nära att slutgiltigt avgöra men frispelad avslutade han tätt utanför Janssons vänstra stolpe. Även Käck var nära att sätta trean på frispark men Jansson sträckte ut och räddade till hörna. När matchklockan närmade sig 90 minuter så gjorde Djurgården till slut kvällens tredje mål. Ett vänsterinspel hittade fram till Fonn Witry som blev tvåmålsskytt när han rullade in bollen i nät. Matchen slutade därmed 0-3.

På presskonferensen efter matchen inledde Djurgårdens Kim Bergstrand. Han tyckte att gästerna gjorde en bra match från början till slut och berömde lagets taktiska disciplin såväl som enskilda spelarinsatser. ÖSK:s manager Axel Kjäll konstaterade att gästernas seger var rättvis och att ÖSK egentligen bara hade en hyfsad period i matchen, i slutet av första halvlek. Axel berättade att spelsystemet med två centrala anfallare inte föll ut på önskvärt sätt och att Djurgården hade motdrag mot de taktiska justeringar som ÖSK gjorde under matchens gång.

Resultat: 0-3 (0-1)
Mål: Fonn Witry (27’, 90’), Buya Turay (70’)
Varningar: Gerzic
Hörnor: 4-8
Byten ÖSK: Prodell ut - Bertilsson in (61’), Lorentzson ut - Omoh in (73’),
Byten Djurgårdens IF: Ajdarevic ut - Walker in (73’), Bärkroth ut - Augustinsson in (88’), Buya Turay ut - Bergmark Wiberg in (90+1’)
Publik: 7803
Domare: Glenn Nyberg, Fredrik Hansson (ass.), Mark Josef (ass.) och Tobias Wärn (fjärde)