Förlust i årets sista match

I den 30:e och sista omgången av Allsvenskan mötte ÖSK under söndagseftermiddagen IFK Göteborg på hemmaplan. Anfallaren Nygren gav IFK ledningen tidigt i matchen och 0-1 stod sig till första halvlekens slut. En stund efter paus blev Michael Almebäck utvisad och Kharaishvili satte 0-2 på straff. ÖSK kämpade sig tillbaka och reducerade med fem minuter kvar genom ett självmål. Nygren spikade dock slutresultatet till 1-3 i slutskedet. ÖSK slutar därmed på nionde plats i Allsvenskan 2018.

I den allsvenska epilogen ställdes ÖSK under söndagen mot IFK Göteborg på Behrn Arena. Innan avspark tackades Nahir Besara och Victor Sköld av för deras tid i den svartvita tröjan och lyckönskades inför de fortsatta karriärerna. ÖSK satte tidigt tryck mot IFK genom några fasta situationer och flyttade fram huvudstarka spelare från backlinjen. I efterspelet till en sån hörna, i den sjunde minuten, satte IFK full fart framåt i en kontring. Efter fint passningsspel nådde bollen fram till anfallaren Nygren som fri med Jansson säkert rullade in 0-1 till gästerna. ÖSKs första chans kom i den 13:e minuten efter ett långt inkast in i straffområdet. IFK-försvarare nådde högst och nickade undan bollen men Ring fyllde på och sköt direkt i andravågen. Skottet var stenhårt men gick en bra bit över ribban på Dahlins målbur.

IFK såg fortsatt giftiga ut i omställningsspelet och var nära att utöka ledningen i mitten av halvleken. Nygren stod för en fin aktion på högersidan, passade till Abraham som i sin tur släppte bollen vidare till Kharaishvili. Han tog sig in i straffområdet till vänster och avlossade ett tungt skott precis utanför. Strax därefter hittade Ring fram med en öppnande passning till Besara som kunde vända upp i den vänstra delen av straffområdet och sköt, men även det försöket slutade med inspark. I den 26:e minuten tittade Besara upp och såg Björnquist löpa in i straffområdet på högersidan. Besara slog en chippassning som Dajje plockade ner på bröstet, rundade försvaren och tog sig fram mot Dahlin. Målvakten kom dock snabbt ut innan Björnquist fick ordning på bollen och avslutet gick rakt på. I slutminuterna hade ÖSK ett skottförsök i straffområdet, men IFK-försvaret kom emellan och täckte till hörna. 0-1 i paus.

ÖSK började piggt efter paus. Laget skaffade sig en tidig hörna som De Sousa Silva nickade mot bortre stolpen, men nicken blev lite för lös och Dahlin räddade enkelt. I den 56:e minuten tappade Gerzic bollen på egen planhalva. Karlsson Lagemyr drev framåt och släppte den i djupled till Nygren som föll i duell med Almebäck. Domaren pekade på straffpunkten och visade rött kort för ÖSK-försvararen. Straffen chippade Kharaishvili mitt i mål och det var 0-2 till IFK. Tungt för ÖSK som nu var i tvåmålsunderläge och med en man mindre på planen. I den 63:e minuten fick Nygren en fin chans att utöka sin egen och lagets målskörd men han nickade över från nära håll.

Axel Kjäll bytte in Omoh såväl som Deprem med hopp om att ge ny energi till det svartvita decimerade manskapet. Med tjugo minuter kvar var det nära att justeringarna gav effekt. Rogic skickade in ett lågt, hårt inlägg från vänster och Deprem avslutade direkt. Bollen skruvade sig bort från Dahlin men gick i stolpen och ut. IFK kunde sen rensa undan returen. Deprems chans var startskottet för en kraftfull ÖSK-forcering. I den 75:e minuten fick Rogic en jättechans att reducera men hans skott från 5-6 meter styrdes av försvarare till hörna. I andravågen efter hörnan bombade Omoh ett skott ett par decimeter utanför. Därefter vände Besara inåt från högersidan och sköt ett vobblande skott som Dahlin lyckades rädda och IFK-spelare rensade bort returen.

I den 84:e minuten fick ÖSK en frispark vid kortlinjen efter en dribblingsaktion av Omoh. Det blev en variant till Rogic som sköt. Bollen fick en konstig bana och styrdes in i eget mål av Boo Wiklander. Reducerat till 1-2 och energiboost för ÖSK. IFK fick dock till ett tätare försvarsspel efter målet och fem minuter senare släcktes ÖSK-hoppet slutligen. IFK ställde om på högerkanten och ett inspel nådde till Nygren som med ett tillslag skarvade bollen förbi Jansson och in i mål till 1-3 för IFK. Några fler mål blev det inte i matchen eller under säsongen 2018. ÖSK slutar på nionde plats i Allsvenskan och får nu förbereda sig inför omstarten 2019.

På presskonferensen efter matchen inledde IFK:s Poya Asbaghi. Han var mycket nöjd med IFK:s kontringsspel som resulterade i ledningsmålet, men tyckte att laget under tjugo minuter i andra halvlek blev väl passiva. Poya passade också på att berömma anfallaren Nygrens insats som fick krönas med två mål. ÖSK:s Axel Kjäll tyckte att det var en jämn första halvlek men att ÖSK började svagt efter paus. Han berömde spelarnas moral som bidrog till att laget tog sig tillbaka in i matchen trots underläge i mål och och antal spelare. Axel tog avslutningsvis tillfället i akt att tacka spelare, teamet och supportrarna för 2018.

Resultat: 1-3 (0-1)
Mål: Nygren (7’, 89’), Kharaishvili (57’ straff), självmål (84’)
Varningar: De Sousa Silva, Nygren, Salomonsson
Utvisningar: Almebäck
Hörnor: 11-5
Byten ÖSK: Bertilsson ut - Omoh in (60’), Igboananike ut - Deprem in (65’), Da Silva Sousa ut - Sköld in (90+1’)
Byten IFK Göteborg: Wernersson ut - Nordström in (68’), Karlsson Lagemyr ut - Oldrup Jensen in (78’), Abraham ut - Starfelt in (85’)
Publik: 4129
Domare: Johan Hamlin, Peter Magnusson (ass.), Mahbod Beigi (ass.) och Farouk Nehdi (fjärde)