Decimerat ÖSK föll tungt i Göteborg

I Allsvenskans 13:e omgång ställdes IFK Göteborg mot ÖSK på Gamla Ullevi. I mitten av första halvleken fick ÖSK-kaptenen Nordin Gerzic rött kort och strax därefter gjorde IFK 1-0 genom Kharaishvili. Efter paus fortsatt IFK att dominera men ÖSK håll liv i matchen och skapade några halvchanser trots en man mindre. På tilläggstid avgjorde dock IFK:s inhoppare Omarsson med sitt mål till 2-0 som också blev slutresultatet.

I ÖSK:s första bortamatch efter VM-uppehållet väntade under lördagskvällen IFK Göteborg som motståndare på Gamla Ullevi. Jämfört med elvan som inledde förlustmatchen mot Elfsborg i föregående omgång kom ÖSK till spel med två förändringar i manskapet. Mårtensson var åter från start centralt på mittfältet och Granlund fick förtroende som wingback på vänstersidan. IFK började matchen med stort bollinnehav men det var ÖSK som skapade matchens första chans i den sjätte minuten när Mårtensson lyfte in en andraboll efter hörna. Almebäck fick stå förvånansvärt fri i boxen, men fick inte träff med huvudet och bollen seglade över ribban.

IFK:s Kharaishvili avlossade hemmalagets första skott mot mål efter drygt tjugo minuter men Jansson hade inga problem att avvärja. Några minuter senare stack IFK upp för en kontring. Gerzic tacklade på mittplan och domaren blåste för frispark. Avblåsningen följdes av gruff och Gerzic måttade en skallning mot Starfelt. Domaren visade det röda kortet för ÖSK-kaptenen som fick lämna planen. I den 29:e minuten skulle IFK utnyttja det numerära överläget. Ett inlägg från höger hittade fram till Kharaishvili som vände förbi Lorentzson och Björnquist för att sedan och placera in 1-0 bredvid Jansson. IFK tryckte under fortsättningen av första halvlek på och skapade flertalet chanser för att utöka ledningen. Bäst läge hade Salomonsson som smög in i straffområdet och nickade ett vänsterinlägg utanför från nära håll vid bortre stolpen. 1-0 i paus.

I första anfallet efter paus var Hysén någon decimeter från att ge hemmalaget en smakstart. Anfallaren fångade upp ett inspel från höger och sköt hårt med vänsterfoten, men Jansson kunde se bollen passera på utsidan av stolpen. Calisir följde upp med ett volleyskott på hörna, men den gången gick avslutet en bit över ribban. Hemmalaget blev så småningom något försiktigt, vilket skapade möjligheter för ÖSK att ägna mer tid med bollinnehav på offensiv planhalva. Besara jobbade fram en sällsynt ÖSK-chans på egen hand när han drev bollen framåt och in i straffområdet, men fick den något för långt ifrån sig i avslutsögonblicket och skottet gick utanför.

Efter ett flertal byten från båda lagen kom med drygt tio minuter kvar en ny fin chans för de svartvita. Besara slog ett inlägg från höger och bollen nådde fram till Rogic, som la den tillrätta och sköt. Skottet var bra, men Dahlin läste bollbanan och räddade vid första stolpen. Närmare än så kom inte ÖSK. Istället satte IFK:s inhoppare Omarsson spiken i kistan med sitt mål till 2-0 på tilläggstid. Islänningen kunde enkelt placera in bollen i öppet mål efter att Jansson räddat ett avslut från Ingebrigtsen. Strax därefter blåste domaren av matchen med slutresultatet 2-0 på resultattavlan.

På presskonferensen efter matchen inledde ÖSK:s Axel Kjäll. Axel tyckte att ÖSK växte in i matchen efter en tuff start, men konstaterade att det röda kortet såklart påverkade laget negativt. Han var dock ändå tillfreds med den moral som spelarna visade upp under återstående del av matchen. IFK Göteborgs Poya Asbaghi berömde spelarnas attityd inför matchen och tyckte att IFK inledde med hög energi och bra presspel. Poya upplevde att laget i andra halvlek inte stängde ned matchen så effektivt som han hade önskat utan det blev ett alltför böljande spel mot ett hårt kämpande ÖSK.

Nästa match spelar ÖSK på lördag den 21 juli kl. 16.00. Då kommer Malmö FF på besök till Behrn Arena.

Resultat: 2-0 (1-0)
Mål: Kharaishvili (29’), Omarsson (90+2’)
Varningar: Starfelt, Hines-Ike, Björnquist, Almebäck
Utvisningar: Gerzic
Hörnor: 4-3
Byten IFK Göteborg: Affane ut - Omarsson in (73’), Nordström ut - Wernersson in (79’), Hysén ut - Ingebrigtsen in (84’)
Byten ÖSK: Lorentzson ut - Omoh in (72’), Igboananike ut - Boye in (82’)
Publik: 6479
Domare: Martin Strömbergsson, Daniel Gustavsson (ass.), Magnus Sjöblom (ass.) och Antti Kanerva (fjärde)