Matcher vi minns: "Tennissiffror på Behrn Arena"

Britten Ian Jeffs gjorde sitt första mål i ÖSK-tröjan i matchen mot J-Södra 2006

Det var med viss oro jag gick till arenan denna härliga sommarkväll. Jönköping har spelat bra mot de andra topplagen i serien och man har rutinerade spelare som Patrik Elmander (sju mål i år) och Hasan Cetinkaya i laguppställningen. Man saknade en annan ex-allsvensk spelare i gårdagskvällens match då vänsterbacken Andreas Nilsson går skadad för tillfället. Något som vår högerytter Ian Jeffs sannolikt inte var helt missnöjd med. ÖSK formerade laget som i den lyckosamma matchen mot Assyriska, fast med ett undantag. Nyförvärvet Glenn Holgersson ersatte Moses Reed som vänsterback.

Matchens inledande fem minuter gav ingen direkt fingervisning om att det skulle komma att bli en storseger för ÖSK. Jönköping spelade fyndigt med ett bra passningsspel på offensiv planhalva, många spelare följde med upp i offensiven men när man närmade sig offensivt straffområde blev man för omständliga och oftast blev det en smal sak för den svartvita backfyran att stoppa gästernas anfall.

I den sjätte minuten blev det istället ÖSK förunnat att ta ledningen. Efter ett mycket fint anfall på högerkanten skickade Fredrik Nordback in bollen i straffområdet dit högerbacken Patrik Anttonen tagit sig. Nicken från Patriks panna var perfekt och J-Södras målvakt hade ingen chans att förhindra mål. Målet fick i gång ÖSK, som inlett lite trevande, och resten av matchen kom att gå helt i svartvita tecken. Så fort laget erövrat bollen gick laget till attack; en rejäl dos löpvilja i kombination med ett mycket bra passningsspel blev två viktiga ingredienser i segerreceptet.

Efter en halvtimma föll matchens andra mål. Kristoffer Näfver vann bollen i mittcirkeln, spelade Lars Larsen som i sin tur frispelade Sebastian Henriksson. Ensam med målvakten gjorde "Seb" inget misstag och chippen i bortre burgaveln var utsökt. Fyra minuter senare var det dags för Ivo Vazgec att vittja sitt nät igen då Mirza Jelecák kanonsköt in bollen i krysset från 25 meter. Innan halvtid fick vi dessutom se något unikt på Behrn Arena; ett nickmål(!) av Lars Larsen sedan Ian Jeffs slagit ett perfekt inlägg där dansken visade Jan Kollerska kvaliteter i huvudspelet. Stora delar av publiken valde sedan att ge ÖSK stående ovationer då laget lämnade planen för halvtidsvila. Något som var mycket välförtjänt då ÖSK helt körde över motståndet och bjöd på en mycket grann anfallsfotboll.

Andra halvlek startade lite lugnare och ÖSK tycktes ha gett sig sjutton på att inte släppa in något mål under inledningskvarten och på så sätt ge en livlina åt J-Södra att klamra sig fast vid. Men efter timmen spelad blev det full fart framåt igen och Mirza Jelecák var nära att utöka målskörden sedan inbytte Fredrik Samuelsson hittat honom med ett lågt inspel framför mål. Ivo Vazgec kunde dock avvärja med en benparad. Ytterligare ett ÖSK-byte skedde mitt i halvleken då Johan Pettersson slängdes in på topp i stället för Mirza Jelecák. Bara fyra minuter senare var "Joppe" inblandad i förspelet till Henrikssons andra mål i matchen. Kristoffer Näfver fick skottläge mitt i straffområdet och returen hamnade hos ”Seb” som utan pardon volleysköt in bollen från nära håll.

Med drygt tio minuter kvar fick vi se en debutant på Behrn Arena då Sandro Pavicevic ersatte Kristoffer Näfver vilket fick till följd att Henriksson flyttades ned på mittfältet. Tre minuter efter bytet fastställde ÖSK slutresultatet till 6-0. Johan Pettersson lurade en back nere vid kortlinjen och spelade in bollen till Ian Jeffs vars avslut var excellent och lämnade målvakten helt utan chans. Engelsmannens första mål i tävlingssammanhang för ÖSK och det var verkligen Ian väl unt då han stått för en strålande insats.

ÖSK gör en strålande insats och frågan är om inte årets bästa spel presterades. Det var fullt fokus från samtliga spelare, men några insatser gladde undertecknad lite extra. Först och främst måste debutanten Glenn Holgersson rosas. Vänsterbacken från MFF var felfri och det var extra roligt att se hans långa svepande crossbollar som med millimeterprecision hittade rätt adress. Lars Larsen har sett lite nonchalant ut de senaste matcherna men på måndagen var den danske mittfältsdirigenten tillbaka med besked. Ian Jeffs, Sebastian Henriksson, Fredrik Nordback och Thomas Andersson var andra spelare som imponerade i julisolen.

Måste även plussa domaren Martin Ingvarsson. Inget onödigt viftande med sin kortlek, flyt i spelet, fördelsregeln perfekt tolkad och konsekvensen i domsluten var häpnadsväckande. Synd att han bara fick lånas i en match och nu återgår till allsvenskt dömande igen.