Imponerande målfest när ÖSK besegrade Norrköping

Under söndagen var det dags för återstart av Allsvenskan efter sommaruppehållet och ÖSK ställdes mot serietvåan IFK Norrköping på Behrn Arena. Första halvlek var händelserik och ÖSK tog ledningen två gånger genom Maic Sema, men Norrköping kvitterade genom Holmberg och Andersson. ÖSK rivstartade den andra halvleken med två snabba mål av Nahir Besara och från den smällen hämtade sig Norrköping aldrig. Matchen slutade 4-2 och ÖSK tog därmed lagets tredje raka seger i Allsvenskan.

Efter en dryg månad med två träningsmatcher var det under juli månads andra dag återigen dags för tävlingsmatch för ÖSK. Gäster på Behrn Arena i återstarten var IFK Norrköping som tidigare i veckan lyckosamt matchat i kvalet till Europa League. Efter en fin hyllning till Ivan Stenberg drog matchen igång och i det första riktiga anfallet stod ÖSK-spelarna för ytterligare en aktion som skulle glädja den bortgångne eldsjälen. Besara avancerade i mitten och släppte bollen ut på högerkanten till Omoh som tog emot och slog ett inlägg. Vid bortre stolpen dök Sema påpassligt upp och satte pannan mot bollen. Nicken gick via mattan och förbi målvakten Langer in i mål. 1-0 till ÖSK redan i den andra minuten. ÖSK fortsatte inspirerat och var fem minuter senare nära ytterligare ett mål då Sköld slog till med en hård konstspark strax över ribban. Norrköping växte sakta in i matchen och skapade en första chans i den tolfte minuten när mittfältsankaret Sjölund fångade upp en andraboll strax utanför och avlossade bössan. Jansson kastade sig och tippade det låga skottet bort från farligt område. Sköld fick sen ännu ett fint läge för ett andra ÖSK-mål när han gick in i hård press och snodde bollen från Johansson. Han tog sig in mot Langer längs kortlinjen och la upp bollen för att skjuta, men en försvarare hann in i bollbanan och täckte undan.

I den 29:e minuten fick Norrköping en hörna. Eliasson slog in den från höger och vid första stolpen slarvade ÖSK i markeringsspelet. Holmberg nickskarvade bollen vidare och Jansson lyckades inte hålla den på rätt sida om mållinjen. 1-1 och Holmbergs sjunde mål i Allsvenskan 2017. Släkten är värst. Med kvitteringsmålet i ryggen tog Norrköping taktpinnen och den oavgjorda ställningen skulle inte bli långvarig. I den 37:e minuten föll nästa mål, men det var ÖSK som gjorde det. Hines-Ike slog en svepande boll ut till Sema på vänstersidan som släppte vidare snett bakåt till Besara, men Langer låg som ett streck i luften och stoppade hans hårda direktskott. ÖSK fångade dock upp returen och startade ett nytt anfall. Omoh utmanade och tog sig förbi på högerkanten och slog ånyo den smarta passningen snett inåt bakåt. Sema hade tagit ny position, dök som vanligt upp som gubben i lådan och stötte in sitt andra mål för dagen till 2-1 för ÖSK. Momentum skulle dock hinna växla ytterligare en gång innan domaren blåste för halvtid. Efter en snabb crossboll fick Moberg Karlsson yta på högersidan, vek inåt förbi Ring och slog en perfekt inlägg med vänsterfoten. Bollen hittade Anderssons panna likt en målsökande missil och Jansson var chanslös på anfallarens nick. 2-2 med tre minuter kvar. Domare Ekberg tyckte till synes att fyra mål fick räcka så han blåste av första halvlek utan någon extra tid utöver de ordinarie 45 minuterna.

ÖSK rivstartade även den andra halvleken. I den 47:e minuten kickade Hines-Ike igång ett anfall och fullföljde upp på vänstersidan av offensiv planhalva. Med en lätt touch stötte han bollen vidare till Besara som tog några kvicka steg inåt och sköt i steget. Skottet var överraskande och hårt och Langer reagerade för sent. Bollen smet in nära den högra stolpen och ÖSK hade tagit ledningen för tredje gången. Många satt troligen och väntade på ännu en snabb replik av gästerna, men den kom inte. Istället lyfte Mårtensson tre minuter efter ledningsmålet en hög boll över ett stillastående Norrköpingsförsvar och Besara fick fri lejd in i straffområdet. Ensam mot Langer tryckte han iväg ännu ett distinkt skott som touchade österrikaren men hittade in i nätmaskorna. 4-2 till ÖSK och hög ljudvolym på Behrn Arena.

Med två mål upp till motståndarna men med mycket tid kvar på matchklockan fortsatte gästerna med sitt grundspel utan att drabbas av panik. De metodiska anfallsspelet gav omgående resultat i fina målchanser. Andersson fick ett inlägg i bakhasorna någon meter från mållinjen, Eliasson curlade ett skott i ribbans överkant och Holmberg var på väg att springa sig fri vid flera tillfällen. Med kvarten kvar hittade Eliasson fram med ett inspel till Moberg Karlsson som sköt direkt, men Jansson räddade och Hines-Ike rensade undan returen i sista stund. Eliasson fick själv ett utmärkt läge att skapa nerv i matchen i den 83:e minuten efter att en trängd Jansson i inte fick undan bollen från farligt område, men han sköt utanför. ÖSK försvarade ledningen väl och spelade effektivt av mycket av den återstående tiden. Ställningen 4-2 stod sig tills matchens slut, vilket innebar det tredje raka segern och ytterligare sommarluft under de svartvita vingarna.

Gästernas Jens Gustafsson inledde med ordet på presskonferensen. Han tyckte ÖSK:s seger var välförtjänt och konstaterade att Norrköping kom fel in i såväl den första som andra halvleken och gjorde misstag som blev avgörande för matchens utgång. ÖSK:s Alexander Axén var så klart mycket nöjd med att lyckas besegra Sveriges i hans tycke offensivt starkaste lag. Han konstaterade att ÖSK visade prov på hög effektivitet i att omsätta målchanser i mål, särskilt med tanke på diskussionen om den skadade Igboananikes betydelse för produktionen framåt. Axén ville också tillägna segern till Ivan Stenberg.

Nästa match spelar ÖSK borta mot Hammarby IF på Tele 2 Arena på lördag den 8 juli kl. 16.00.

Resultat: 4-2 (2-2)
Mål: Sema (2’, 37’), Holmberg (29’), Andersson (42’), Besara (47’, 50’)
Varningar: Almebäck, Eliasson, Gerzic
Byten ÖSK: Omoh ut - Valgardsson in (74’), Sköld ut - Naah in (84’), Gerzic ut - Plessis in (89’)
Byten IFK Norrköping: Telo ut - Skrabb in (79’), Sjölund ut - Smith in (84’)
Publik: 8954
Domare: Andreas Ekberg, Mahbod Beigi (ass.), Pär Lindström (ass.) och Martin Segerud (fjärde).