ÖSK imponerade och vann mot Sirius

ÖSK tog under måndagskvällen emot nykomlingen IK Sirius i Allsvenskans elfte omgång. ÖSK imponerade spelmässigt och dominansen resulterade efter en halvtimme i ett ledningsmål av en spelsugen Kennedy Igboananike. Sirius fick chansen att kvittera före paus men Jansson räddade bortalagets straffspark. Johan Mårtensson utökade till 2-0 i andra halvlek och närmare än en reducering av Arvidsson kom inte Sirius. ÖSK vann rättvist med 2-1 och har nu en viktig match kvar innan sommaruppehållet.

I den näst sista matchen före sommaruppehållet ställdes ÖSK mot IK Sirius på Behrn Arena. I ÖSK:s startelva var Igboananike åter efter den fyra matcher långa avstängningen. Matchens första läge uppstod i den fjärde minuten när en andraboll letade sig ut på ÖSK:s offensiva högerkant. Med Siriusförsvaret något ur position slog Omoh ett inspel som Igboananike så när hann fram på, men målvakten Wicks greppade bollen. Samma duo vaskade fram en ännu bättre chans i den nionde minuten. Omoh vann en luftduell och skarvnickade in bollen mot första stolpen där Igboananike mötte med en touch som gick tätt över ribban. ÖSK fortsatte engagerat med hög press mot Sirius som inte fick någon ro och hade stora problem med att få passningsspelet att stämma. ÖSK sköljde över de blåsvarta i våg efter våg och det var bara ett svartvitt mål som saknades. Efter dryga tjugo minuter mattades den totala svartvita dominansen i försommarkvällen och Sirius jämnade ut spelet en aning. I den 24:e minuten hittade den dittills så aktiva Omoh in i boxen med ännu ett högerinlägg. Besara mötte bollen med ett tillslag men avslutet täcktes i klungan av spelare framför Wicks. Sirius följde upp med att skapa två fina chanser på kort tid. Vänsteryttern Sirelius slog först ett väl avvägt inlägg från vänster som Jansson dök på och plockade precis framför Kapcevic. Därefter blev Kindlund friställd i straffområdet, men trots god tid på sig lyckades mittfältaren inte få avslutet på mål.

I den 32:a minuten skulle den svartvita måltorkan äntligen få ett slut. Omoh tryckte in ett av många inlägg och vid första stolpen dök Igboananike upp och språngnickade kraftfullt in bollen från nära håll. Till slut bar duons samarbete alltså frukt och det var 1-0 till ÖSK. Drygt fem minuter senare var de nära igen när Kennedy löpte i djupet, fick bollen i steget, tog sig in i boxen och försökte avsluta förbi en utrusande Wicks. Målvakten fick dock upp en hand och stoppade ÖSK från en utökad ledning. Några minuter senare hittade Valgardsson fram till Naah med ett inlägg, men ghananen var trängd och nicken landade i händerna på Wicks. I den 42:a minuten fick Sirius en hörna som ledde fram till en handssituation i straffområdet. Domaren signalerade för straffspark och Skoglund stegade fram. Jansson chansade åt höger vilket visade sig vara rätt val, då bollen gick via hans händer ut till en resultatlös retur. En viktig räddning för ÖSK som därmed till applåder kunde vandra ut till halvtid i en välförtjänt ledning efter säsongens hittills bästa halvlek.

Andra halvleks inledning var jämnare och ÖSK:s anfallsspel var mer av kontringskaraktär när Sirius flyttade upp mer folk på offensiv planhalva. Efter några bortslarvade försök höjde ÖSK kvaliteten, vilket resulterade i en utökad ledning i den 57:e minuten. Mårtensson stod för en jättelöpning centralt och Valgardsson serverade bollen med ett lågt inspel. Från nära håll tryckte Mårtensson in sitt första mål i ÖSK-tröjan och ställningen var 2-0. Tre minuter senare drog Almebäck upp ett anfall och fullföljde upp i offensivt straffområde. Efter vunnen nickduell hittade bollen fram till Naah med fritt läge. Tyvärr stod Wicks för en fin benparad och stoppade det svartvita totalfotbollsanfallet från att resultera i 3-0. I den 67:e minuten var Sirius istället nära att reducera, men Jansson stod för en skicklig dubbelräddning på närskott och efterföljande retur. I samma moment fick han en rejäl smäll mot armen och vred sig i plågor, men kunde slutligen resa sig upp och spela vidare.

Med dryga kvarten tappade Sirius boll i uppspelsfasen vilket gav ÖSK ett läge tre mot två. Besara släppte bollen till Igboananike som laddade stora kanonen, men glömde kalibrera siktet och bollen landade i skyddsnätet bakom Wicks målbur. Efter slarvigt spel i ÖSK-backlinjen fick Sirius i den 87:e minuten frispark några meter utanför straffområdet. Arvidsson curlade bollen över muren och in i nät bakom en chanslös Jansson och med 2-1 på resultattavlan var det nerv i matchen igen. Sirius fick dock avsluta matchen med en man mindre när Busch Thor skadades och tränare Bergstrand redan genomfört tre byten. Det blev aldrig riktigt farligt mot Janssons mål och ÖSK kunde efter fem minuters tilläggstid räkna in tre sköna poäng.

På presskonferensen efter matchen inledde gästernas Thomas Lagerlöf med sin syn på matchen. Han tyckte att ÖSK-segern var rättvis, men att Sirius sett till förutsättningarna med många spelare borta gjorde en bra insats. Han passade också på att berömma Oscar Janssons målvaktsspel. ÖSK:s Alexander Axén ansåg att ÖSK gjorde en jättebra match och försvarade sig väl mot slutet när Sirius tryckte på trots en man mindre. Han underströk Igboananikes betydelse som ett ständigt hot i lagets offensiva spel och berömde även Naahs insats.

Nästa match spelar ÖSK borta mot Kalmar FF på Guldfågeln Arena, lördag den 3 juni kl. 16.00. Det är även sista matchen innan uppehållet.

Resultat: 2-1 (1-0)
Mål: Igboananike (32’), Mårtensson (57’), Arvidsson (87’)
Varningar: Arvidsson, Mårtensson, Besara, Skoglund
Hörnor: 3-3

Byten ÖSK: Valgardsson ut - Ring in (SS’), Omoh ut - Sema in (75’), Gerzic ut - Sköld in (81’).

Byten Sirius: Kindlund ut - Montiel in (46’), Kapcevic ut - Andersson in (66’), Sirelius ut - Bergman in (76’).

Publik: 5622

Domare: Stefan Johannesson, Robin Wilde (ass.), Niklas Nyberg (ass.) och Mohammed Al-Hakim (fjärde).