ÖSK upp i delad serieledning efter seger mot Östersund

I den tredje omgången av Allsvenskan mötte ÖSK under påskdagen Östersunds FK. Cupmästarna började matchen bäst men det var ÖSK som tog ledningen tio minuter före paus när Michael Omoh satte ett volleyskott i nät. I början av andra halvlek utökade Sebastian Ring till 2-0. Östersunds Brwa Nouri skapade nerv med en reducering i slutet, men ÖSK höll undan och vann med 2-1. Laget hakar därmed på i toppen av Allsvenskan.

Efter premiärsegern mot Jönköpings Södra och krysset mot AFC Eskilstuna väntade under påskdagen en tuff match för ÖSK när de färska cupmästarna från Östersund kom på besök till Behrn Arena. Gästerna inledde matchen med stort bollinnehav och jobbade i den sjunde minuten fram en bra chans att ta ledningen. En vänsterhörna nådde Edwards i bortre ytan och engelsmannen fick tid och utrymme för att ta ner bollen och skjuta. Jansson stod dock rätt och räddade det hårda skottet. ÖSK spelade ett kompakt försvarsspel och de rödklädda jämtarna hade svårt att komma nära målchanser i det uppställda spelet. Än svårare var det för ÖSK att skapa något av värde framåt under första delen av första halvlek. Laget hade svårt att hitta rätt i passningsspelet och få fast bollen på offensiv planhalva och mycket mer än några resultatlösa inläggsfrisparkar fanns inte att anteckna.

Efter dryga halvtimmen lyckades ÖSK för första gången bita sig fast på Östersunds planhalva efter att Gerzic avancerat och skickat iväg ett distansskott som styrdes till hörna. Östersund fick undan bollen men den låg snart vid vänster hörnflagga igen. Gerzic slog den med precision mot första stolpen där bollen nickskarvades vidare. En Östersundsspelare räddade på mållinjen men rensningen gick rakt ut till Omoh som krutade på direkt med en högervolley. Bollen touchade lätt någon i röran framför målet och passerade målvakten Keita in till 1-0 för ÖSK. ÖSK fortsatte med ett disciplinerat försvarsspel under halvlekens återstående tio minuter och lämnade tillfälligt påskkylan för omklädningsrummet med uddamålsledningen i behåll.

Östersund slarvade flertalet gånger i andra halvlekens inledning, vilket gav ÖSK möjligheter för omställningar. Ring tog ett fint eget initiativ och avancerade på offensiv planhalva och avslutade med ett skott någon halvmeter över ribban. Gerzic slog sen en inläggsfrispark som Mårtensson nickade, men Keita läste bollbanan och gjorde en TV-räddning. Mårtensson följde upp med ett lågt och hårt markskott efter att Igboananike släppt bollen snett bakåt, men Keita räddade igen. I den 57:e minuten försökte Omoh skjuta men fick snedträff. Bollen skar genom straffområdet och nådde Rogic som sköt, men bollen täcktes till hörna. Besara skickade in högerhörnan som letade sig fram till Igboananike i yttre delen av straffområdet. Kennedy släppte bollen bakåt och där mötte Ring med ett skruvat vänsterskott. Keita såg bollen sent och hade inte tillräckligt mycket kropp bakom för att hindra bollen att gå in i mål vid den högre stolpen. 2-0 till ÖSK efter en lång rad av målchanser.

Efter målet övergick matchbilden till något som påminde om hur det såg ut långa stunder under de första 45 minuterna. Östersund rullade runt gång på gång på gång, medan ÖSK tålmodigt låg rätt i positionerna på egen planhalva. Med kvarten kvar hittade Ghoddos fram med ett inlägg till Sema, som fick huvudet på bollen men styrde den utanför. ÖSK stack upp med en nick genom Lorentzson men Keita var fortsatt stabil på linjen. I den 89:e minuten tappade ÖSK boll i uppspelsfasen vilket gav Östersund sällsynt utrymme. Bollen rullades fram till Nouri som från 25 meter behärskat tryckte upp bollen i krysset. Reducerat till 2-1 och några nervösa slutminuter för hemmapubliken som innan målet nog räknat hem tre poäng i ett svartvitt påskägg. Det blev egentligen bara en farlig chans under tilläggstiden. Med halvminuten kvar fick Edwards skottläge, men bollen gick utanför bortre stolpen och domare Pandzic blåste strax därefter av matchen. Tre sköna ÖSK-poäng som gör att de svartvita hänger på i tabelltoppen.

På presskonferensen efter matchen konstaterade gästernas tränare Graham Potter att laget inte kom upp i normal nivå under matchen. Han saknade intensitet i anfallsspelet men berömde ändå spelarna som han tyckte jobbade på under hela matchen. Alexander Axén tyckte att taktiken att spela ett kompakt 4-4-2 med fokus på omställningar och fasta situationer föll mycket väl ut. Han berömde lagets insats som näst intill taktiskt fulländad.

Nästa match spelar ÖSK på torsdag den 20 april kl. 18.30. Då väntar bortamatch mot IF Elfsborg på Borås Arena.

Resultat: 2-1 (1-0)
Mål: Omoh (34’), Ring (57’), Nouri (89’)
Varningar: Hines-Ike, Sema
Hörnor: 8-3
Byten ÖSK: Omoh ut - Ayaz in (75’), Igboananike ut - Sköld in (86’)
Byten Östersunds FK: Mensah ut - Bojanic in (46’), Pettersson ut - Gero in (63’), Björkström ut - Widgren in (63’)
Publik: 5947
Domare: Bojan Pandzic, Peter Magnusson (ass.), Jonas Bäcklund (ass.) och Ozan Camlibel (fjärde)