ÖSK vann premiären

Under måndagen möttes ÖSK och Jönköpings Södra på Behrn Arena i premiäromgången av Allsvenskan 2017. Ferhad Ayaz gav ÖSK ledningen tidigt i första halvlek, men Jönköping jobbade sig tillbaka in i matchen och kvitterade efter paus genom Daryl Smylie. Med tio minuter kvar fick ÖSK straffspark och Nahir Besara slog in returen. ÖSK höll 2-1 under slutminuterna och fick därmed en fin start på Allsvenskan.

Efter en lång försäsong med tränings- och cupmatcher var det på måndagskvällen äntligen premiärdags för ÖSK i 2017 års upplaga av Allsvenskan. På andra sidan stod liksom i fjolårets hemmapremiär grönvita Jönköpings Södra IF. ÖSK inledde väntat matchen med mest offensivlusta, men de inledande anfallsförsöken från kanterna slutade i inlägg utan rätt adress. Jönköping jämnade så småningom ut spelet, men det var ÖSK som skulle skapa matchens första målchans. I den 14:e minuten löpte Rogic ned mot kortlinjen och slog ett lågt vänsterinlägg snett inåt bakåt. Besara kunde ha tagit emot bollen men hoppade smart över den vilket lurade gästernas försvar och gav skottläge till Ayaz. Ferhad drog till direkt med vänsterfoten och bollen satt intill målvakten Kobozevs högre stolpe. 1-0 till ÖSK och stort jubel på Behrn Arena.

Jönköping var nära en replik fem minuter senare när man tog sig in i straffområdet på vänstersidan. Efter två passningar hittade bollen fram till en fritt stående Thelin som peggade upp och sköt med sikte på det bortre krysset. Bollen gick någon decimeter utanför. I nästa moment fick ÖSK frispark på offensiv planhalva och Axén viftade upp manskapet mot offensivt straffområdet när Gerzic la upp bollen för att lyfta en lyra. Målvakten boxade bort bollen men den var snart tillbaka i straffområdet och i skottläge för ÖSK. En grönvit försvarare upptäckte dock faran i tid och panikrensade till inkast.

ÖSK blev i mitten av halvleken aningen passiva och gästerna kunde flytta upp positionerna. Så småningom tvingades målskytten Ayaz linka av banan med lindat vänsterlår och Manchester City-lånet Naah ersatte på högerkanten.

Under halvlekens slutskede resulterade gästernas spelövertag slutligen i ett par giftiga målchanser. Först hann en grönvit spelare emellan med en tå när Almebäck försökte täcka undan bollen. Jansson räddade men returen studsade ut och följdes av ett koppel skottförsök. De grönvita ropade först efter straffspark när Hines-Ike täckte ett skott någon meter innanför straffområdet. Domaren Pandzic friade och lät Jönköping fortsatta med bollen i behåll. Anfallet avslutades med ett fräsande skott på utsidan av ribbkrysset. Nästa chans var om möjligt ännu bättre. Hines-Ike blev överambitiös med bollen på egen planhalva vilket resulterade i en omställning. Bollen passades i sidled mot Kozica som hade öppet mål, men lyckades toffla den över ribban. ÖSK kom undan med blotta förskräckelsen och gick till halvtidsvila med uddamålsledning.

Jönköping inledde den andra halvleken som laget avslutade den första. Ett tidigt distansskott satte tonen och resulterade i en dubbelhörna. På den andra gick Smylie upp i luftrummet och skallade distinkt in bollen förbi Jansson. 1-1 i den 48:e minuten. Gästerna fortsatte ånga på framåt och tio minuter efter paus var Thelin ytterst nära att göra ett ledningsmål, men skottet touchade Hines-Ike och gick utanför. På den efterföljande hörnan nådde Smylie på nytt högst med huvudet. Denna gång kunde dock Jansson se bollen passera utanför bortre stolpen. Kvarten in på andras halvlek kom en sällsynt ÖSK-chans. Almebäck gjorde en offensiv utflykt och fick ut bollen till höger. Ett långt inlägg hittade fram till Valgardsson vid den bortre stolpen. Logi nickade men målvakten stod för en fin räddning till hörna. Chansen väckte ÖSK en aning och de svartvita bet sig mer och mer fast på gästernas planhalva. Besara fick flera skottlägen men antingen var siktet dåligt inställt eller så stod Jönköpingsspelare i vägen.

I den 79:e minuten fick Igboananike bollen till höger i straffområdet. Han vände in och ut på vänsterbacken Tamimi som till slut fällde ut en arm. Kennedy föll, domaren pekade mot straffpunkten och Tamimi fick sitt andra gula kort. Besara stegade fram och sköt straffen hårt och lågt. Målvakten tog ett tigersprång och räddade men returen studsade tillbaka mot Nahir som kunde trycka in bollen i öppet mål. 2-1 till ÖSK med tio minuter kvar. Trots numerärt underläge lyfte Jönköping fram laget och lyckades skapa visst tryck mot ÖSK med inläggsspel mot straffområdet. Bästa chansen kom i den 83:e minuten när Jansson reflexräddade en nick med vänsterhanden. Under matchens sista minuter höll ÖSK bollen borta från eget straffområde mot ett tröttkört Jönköping. Efter fyra tilläggsminuter blåste Pandzic av matchen och förkunnade att ÖSK vunnit den allsvenska premiären med 2-1.

Gästernas tränare Jimmy Thelin var väldigt nöjd med gästernas prestation men av förklarliga skäl mindre tillfreds med resultatet. Alexander Axén höll med om att Jönköping låste ÖSK:s spel på ett skickligt sätt och att han med Skölds entré på planen avsåg att med två centrala anfallare försöka få fast bollen mer på offensiv planhalva. Axén konstaterade också att hans lag besitter offensiva kvaliteter som gör att det ständigt känns farligt när bollen närmar sig straffområdet och som idag ledde laget till seger trots att spelet haltade.

Nästa match spelar ÖSK redan på lördag den 8 april kl. 16.00. Då reser laget österut för bortamatch mot AFC Eskilstuna på Tunavallen.

Resultat: 2-1 (1-0)
Mål: Ayaz (14’), Smylie (48’), Besara (81’)
Varningar: Valgardsson, Tamimi, Gerzic
Utvisningar: Tamimi
Hörnor: 4-7
Byten ÖSK: Ayaz ut - Naah in (33’), Rogic ut - Sköld in (67’), Igboananike ut - Mbombo in (88’)
Byten Jönköpings Södra: Vilhjalmsson ut - Svensson in (71’), Fendrich ut - Calatayud (84’)
Publik: 7073
Domare: Bojan Pandzic, Daniel Ekman (ass.), Robin Wilde (ass.) och Haris Memisevic (fjärde)