Tappert och decimerat ÖSK föll i Borås

I den sista omgången av Allsvenskan möttes under söndagen IF Elfsborg och ÖSK på Borås Arena. Båda lagen skapade flera chanser i första halvlek, men det blev inga mål under första 45 minuterna. Dock blev Michael Almebäck utvisad precis före paus. Lundevall gav Elfsborg ledningen tidigt i andra halvlek och Jebala utökade hemmaledningen med ett nickmål. Nordin Gerzic reducerade med ett vackert volleyskott men närmre än 2-1 kom inte ÖSK. Därmed slutar ÖSK på 41 poäng och en niondeplats i Allsvenskan 2016.

Under söndagseftermiddagen var det dags för Allsvenskan att rundas av i och med den 30:e och sista omgången. För ÖSK väntade match mot IF Elfsborg på ett snöigt Borås Arena. Fem minuter in på matchen var Sema nära att sno bollen i Elfsborgs straffområde, men mittbacken Jönsson fläkte sig och stötte undan till hörna. Några minuter senare tappade ÖSK markering i eget straffområde två gånger i rad vilket gav hemmalaget fina lägen för ett ledningsmål, men de svartvita klarade sig undan genom uppoffrande försvarsspel i andralägena. I den 11:e minuten frispelades Frick centralt, men Jansson kom ut och räddade skottet. ÖSK stack upp med en halvchans signerad Ayaz, men det var Elfsborg som stod för det mesta av anfallsspelet. Efter ett fint anfall fick Jebali bollen till höger i straffområdet och sköt ett skott som passerade på utsidan av den bortre stolpen med minimal marginal. I den 28:e minuten snodde Ayaz bollen i Elfsborgs uppspelsfas och satte raketfart framåt längs högersidan. Han tog sig ända fram till och in i straffområdet innan en försvarare nådde ikapp och täckte Ferhads avslut till hörna. Efter hörnan ställde Elfsborg om och Lundevall serverades en djupledsboll, men då var det Mobergs tur att visa prov på defensiva kvaliteter. Två minuter före paus uppstod en duell i ÖSK:s straffområde mellan Almebäck och Frick. Elfsborgsanfallaren föll varefter Almebäck trampade honom i bröstet. Domaren hivade upp det röda kortet och ÖSK var decimerat till tio man. De svartvita kunde dock hålla ställningen 0-0 ut till paus.

ÖSK inledde andra halvlek med samma manskap, men med kapten Åhman Persson ett steg längre ned i banan bredvid Moberg för att täppa till luckan efter utvisade Almebäck. I den 53:e minuten väggspelade Gustavsson och sköt direkt när han fick tillbaka bollen. Bollen touchade Björnquists fot och friställde Lundevall som vid den bortre stolpen enkelt kunde lägga in 1-0 för Elfsborg. Gustavsson fick ett nytt skottläge några minuter senare, men då smet bollen istället utanför stolpen. Med numerärt underläge hade ÖSK svårt att närma sig en kvittering. Besara fick ett skottläge med drygt 20 minuter kvar, men bollträffen var för dålig och Stuhr Ellegaard behövde inte ingripa. I nästa moment attackerade Elfsborg på vänsterkanten och ett inlägg nådde en omarkerad Jebali som nicktouchade den in i mål till 2-0. Med en kvart kvar på matchklockan fick Alfred Ajdarevic göra Allsvensk debut i ÖSK-tröjan när han ersatte Sema. I den 81:a minuten utmanade han Elfsborgsförsvaret på vänsterkanten och slog ett inlägg som nickades undan. I andravågen mötte dock Gerzic bollen med ett volleyskott som borrade sig in i nätmaskorna bakom en överraskad Stuhr Ellegaard. 2-1 och plötsligt lite liv i matchen igen. Bajrami och Lundevall hade varsin chans att utöka Boråslagets ledning, men det första skottet gick över och det andra knep Jansson. På stopptid fick Prodell en sista chans, men skottet gick utanför. Mötet mellan Elfsborg och ÖSK slutade därmed med hemmaseger med 2-1. Med detta resultat är Allsvenskan 2016 till ända. ÖSK slutar på en nionde plats efter en stark vår och en betydligt svagare höst.

Resultat: 2-1 (0-0)
Mål: Lundevall (53’), Jebali (69’), Gerzic (81’)
Varningar: Ajdarevic, Frick, Broberg, Sköld
Utvisningar: Almebäck
Hörnor: 2-3

Byten IF Elfsborg: Frick ut - Prodell in (58’), Randrup ut - Manns in (81’), Gustavsson ut - Bajrami in (82’)

Byten ÖSK: Astrit Ajdarevic ut - Sköld in (57’), Sema ut - Alfred Ajdarevic in (76’), Ayaz ut - Nordmark in (80’)

Publik: 6071

Domare: Bojan Pandzic, Joakim Flink (ass.), Joakim Amri Nilsson (ass.) och Antti Kanerva, Olofstorp (fjärde)