Mållöst mot Helsingborg

I omgång 27 av Allsvenskan mötte ÖSK under söndagseftermiddagen Helsingborgs IF på ett höstruskigt Behrn Arena. Matchen var mållös i paus efter en sömnig första halvlek. Andra halvlek var bitvis aningen bättre, men målchanserna var väldigt få. Inget av lagen lyckades spräcka nollan och delade genom slutresultatet 0-0 på poängen.

I den näst sista hemmamatchen för säsongen ställdes ÖSK mot Helsingborgs IF som krigar för nytt kontrakt i botten av tabellen. ÖSK-elvan påminde till stor del om den som inledde mot Kalmar föregående söndag, men noterbart var att Ferhad Ayaz fick chansen från minut ett för första gången i den svartvita dressen.

Matchens inledande tio minuter var händelsefattiga. ÖSK var närmast en målchans när en frispark slogs snabbt till Besara, men Nahir fick bollen lite för långt ifrån sig och den rann ut över kortlinjen till inspark. Besara fick sen ett nytt läge efter att Sköld fint skarvat ner bollen, men skottet täcktes av en rödblå försvarare. Efter en halvtimme rasslade nätet bakom Pyzdrowski, men Sköld som förpassade bollen dit var avvinkad för offside. Minuten senare hittade ÖSK för en gångs skull en yta bakom Helsingborgs försvarsmur. Besara avancerade med bollen in i straffområdet till höger och Sköld löpte sig fri centralt. Inspelet blev dock för löst och mittbacken Larsson kunde rensa. Bortalaget skakade fram ett par fasta situationer som ledde fram till oreda i ÖSK:s straffområde, men det var aldrig riktigt nära åt det hållet heller. Med några minuter kvar hittade Ayaz fram med ett curlat inlägg till Sköld, men nicken täcktes av en följsam försvarare. Ställningen 0-0 i paus var väldigt talande för en ovanligt temposvag och händelsefattig halvlek.

Helsingborg inledde den andra halvleken med stort bollinnehav och etablerade stundtals tryck på ÖSK:s planhalva. Drygt tio minuter efter paus ropade den tillresta Helsingborgsklacken efter straff när Hines-Ike fick bollen på handen efter en duell med Dahlberg. Domare Eriksson signalerade dock för knuff och blåste frispark för ÖSK. Framåt såg det fortsatt väldigt trubbigt ut för ÖSK som inte skapade mer än ett par missriktade distansskott från Ajdarevic. Axén plockade ut Ayaz och tog in Omoh med dryga halvtimmen kvar. Vänsteryttern såg pigg ut och skickade på kort tid in två hårda med resultatlösa inlägg mot boxen. Med ungefär tjugo minuter kvar löpte Sköld in mot första stolpen efter att anfall på högerkanten. Han fick bollen i steget men hårt uppvaktad av en försvarare blev hans direktskott tyvärr för löst. Helsingborg stack sen upp med en chans i samband med en hörna. Landgren försökte med en akrobatisk spark vid bortre stolpen, men bollen passerade några decimeter utanför stolpen. I den 78:e minuten skapade Helsingborg matchens bästa målchans. Jordan Larsson tog sig in i straffområdet och spelade bollen mot bortre stolpen där inbytte Christensen var helt fri. Dansken behövde bara raka in bollen men fick halvträff och Jansson kunde rädda. Med tio minuter kvar väntade många på läktarna på att lagen skulle inleda en jakt på ett segermål. Forceringen uteblev dock. På tilläggstid fick Omoh ett läge i boxen efter en hörna, men hans skott blockerades. Matchen slutade mållöst, 0-0.

På presskonferensen efter matchen sa Helsingborgs Henrik Larsson att gästerna gick in i matchen med målet att ta tre poäng. Han var nöjd med hur spelarna vågade försöka spela i det tuffa läge laget befinner sig i och med försvarsspelet som resulterade i en intakt nolla för första gången på länge. ÖSK:s Alexander Axén inledde med att säga att det blev en tuff match mot ett Helsingborg med bra försvarsspel. I första halvlek spelade ÖSK för långsamt och omständigt, för många spelare sökte sig ner i banan för att få bollen. I paus pratade laget om att dra upp tempot, vilket Axén konstaterade att man inte lyckades fullt ut med. Han var nöjd med ÖSK:s försvarsspel, men laget behöver jobba vidare för att lyckas sätta både defensiven och offensiven i samma match.

Nästa match spelar ÖSK på torsdag den 27:e oktober. Då väntar Jönköpings Södra på bortaplan. Matchen börjar kl. 19.00.

Resultat: 0-0 (0-0)
Varningar: Mårtensson, Wede, Achinioti-Jönsson
Hörnor: 7-7

Byten ÖSK: Ayaz ut - Omoh in (63‘), Gerzic ut - Nordmark in (87’)

Byten Helsingborgs IF: Wede ut - Christensen in (59’), Dahlberg ut - Rusike in (77’), Samuel ut - Achinioti-Jönsson (87’)

Publik: 4628

Domare: Jonas Eriksson, Daniel Wärnmark (ass.), Peter Magnusson (ass.) och Jesper Ekwall (fjärde).