Uppryckning gav tre sköna poäng mot Kalmar

I den 26:e omgången möttes under söndagen ÖSK och Kalmar FF på Behrn Arena. Gästerna inledde matchen bäst och tog ledningen i första halvlek genom Eriksson. Nordin Gerzic kvitterade till 1-1 direkt efter paus vilket lyfte ÖSK. Efter en utvisning på Kalmars mittback Biskupovic gick ÖSK för ett segermål och med drygt tio minuter kvar satte Victor Sköld 2-1. Resultat stod sig och ÖSK inkasserade därmed en efterlängtad trepoängare.

Efter ett två veckor långt landslagsuppehåll inledde ÖSK under söndagen den sista sjättedelen av Allsvenskan 2016. För motståndet stod formstarka Kalmar FF som kom till Behrn Arena med fyra raka segrar. Kalmar inledde matchen med störst bollinnehav. Gästerna satte in en hög press mot ÖSK och de svartvita fick ingen ro i speluppbyggnadsfasen. Kalmar kunde ofta vinna tillbaka bollen tidigt men trots rödvitt spelövertag var målchanserna inledningsvis få. I den 19:e minuten anföll Kalmar på vänsterkanten och slog ett inlägg som hittade fram till Eriksson. Mittfältaren sköt direkt med vänsterfoten och bollen skruvade sig bort från Jansson och in i bortre hörnet. 0-1. Ett fåtal minuter senare slog Rasmus Elm en hård inåtskruvad hörna som vållade Jansson stora problem men bollen rensades slutligen ut ur straffområdet.

Det svartvita offensiva maskineriet fortsatte att halta betänkligt och Kalmar hade flera chanser att utöka ledningen. Mittbacken Biskupovic fick stå fri i tredjevågen efter en hörna och nåddes av ett inlägg men fick inte träff med huvudet. Rasmus Elm sköt sen en giftig frispark över muren precis utanför Janssons vänstra stolpe. En soloräd från Almebäck som slutade med frispark på offensiv planhalva gav ÖSK lite energi. Besara sköt frisparken. Skottet var hårt men Söderberg var välplacerad och parerade till hörna. Sema sköt sen från distans men rakt på Söderberg. På tilläggstid vände Ajdarevic ut och in på Larsson och slog ett inlägg mot bortre stolpen. Besara fick huvudet på bollen men touchen gick utanför stolpen. Kalmars uddamålsledning var därmed intakt i paus.

ÖSK satte hög fart direkt i andra halvlek. Spelarna var rejäla i duellspelet och tog löpningar på ett helt annat sätt än under de första 45 minuterna. Uppryckningen gav resultat i princip direkt. I den 47:e minuten tog sig Besara in i straffområdet till höger, tittade upp och passade in bollen mot ytan framför målet. Sköld tog emot, höll undan försvarare och släppte bollen vidare bakåt där Gerzic mötte med ett stenhårt markskott. Söderberg var chanslös och det var kvitterat till 1-1. Matchen öppnade upp sig och lagen växlade chanser med varandra. Ajdarevic slog en passning från högerdelen av straffområdet som sånär nådde framrusande ÖSK-spelare och Sköld var på väg igenom i djupled flertalet gånger. Kalmars målskytt Eriksson fick ett nytt läge efter nickskarv från Victor Elm, men Jansson täckte bra vid första stolpen och räddade skottet. Ajdarevic skickade sen iväg ett curlat skott med högerfoten, men det blev lite väl löst och Söderberg räddade enkelt.

I den 68:e minuten tog Gerzic ett offensivt initiativ och trampade framåt med bollen i behåll. Han släppte den i djupled till Sköld som tryckte sig förbi Biskupovic och avancerade mot Söderberg. Precis på straffområdeslinjen tryckte mittbacken in en tackling och fick ta konsekvenserna i form av frispark och rött kort. Efter att Biskupovic vandrat av planen stegade Gerzic fram mot bollen. Han lyfte frisparken över muren och bollen gick mot krysset men Söderberg och en utespelare lyckades gemensamt rädda Kalmar undan ett baklängesmål. Med numerärt överläge tog ÖSK ett rejält tag om taktpinnen. De svartvita byggde många anfall från högerkanten som slutade med inlägg från Broberg in mot boxen. Kalmar visade dock prov på styrka i luftrummet och styrde undan bollarna från eget straffområde. Kalmar stack upp med en chans från Rasmus Elm, men hans distansskott gick tätt utanför. I den 79:e minuten fick Ring bollen på sin vänsterbacksposition och tittade upp efter passningsalternativ. Han slog sen en fantastisk svepande långboll till en djupledslöpande Sköld. Victor tog ner bollen i steget och tryckte den förbi Söderberg och in i mål till 2-1 för ÖSK. Kalmar tvingades jaga efter ett kvitteringsmål men hade det svårt med en man mindre. ÖSK bytte in pigga och bollskickliga spelare i Ayaz och Omoh som förtjänstfullt fick tiden att gå. De svartvita var närmare ett tredje mål än Kalmar var en kvittering, men 2-1 stod sig tills matchen slut. En efterlängtad seger för ÖSK som ger hopp om en fin avslutning på serien.

På presskonferensen efter matchen uttryckte Kalmars tränare Peter Swärdh att han var mycket nöjd med lagets första halvlek, med undantag för effektiviteten framåt. Han tyckte att gästerna tappade lite de sista fem minuterna innan paus, vilket ÖSK kunde följa upp med kvitteringsmålet i början på den andra halvleken. Han tyckte att ÖSK utnyttjade utvisningen på ett bra sätt genom att sätta rejält tryck mot Kalmar. ÖSK:s Alexander Axén konstaterade att Kalmar var otroligt bra i första halvlek och spelade ut ÖSK. Laget pratade mycket i paus om att gå in mer rejält i duellspelet och efter kvitteringsmålet tyckte han att laget hittade tillbaka till det spel han vill se. Han passade slutligen på att berömma Ring och Sköld för duons fina prestationer i samband med segermålet.

Nästa match spelar ÖSK kommande söndag den 23:e oktober. Då gästar Helsingborgs IF Behrn Arena. Matchen börjar kl. 15.00.

Resultat: 2-1 (0-1)
Mål: Eriksson (19’), Gerzic (47’), Sköld (79’)
Varningar: Ajdarevic, Anier, R. Elm, Sema, Nouri
Utvisningar: Biskupovic
Hörnor: 5-4

Byten ÖSK: Sema ut - Ayaz in (71’), Sköld ut - Omoh in (86’)

Byten Kalmar FF: Anier ut - Starke Hedlund in (70’), Ring ut - D. Elm (76’), Eriksson ut - Eid in (83’)

Publik: 4872

Domare: Markus Strömbergsson, Mahbod Beigi (ass.), Jan-Erik Swärdh (ass.) och Namik Idrizovic (fjärde).

Martin Broberg - Michael Almebäck - Brendan Hines-Ike - Sebastian Ring Maic Sema - Nordin Gerzic - Robert Åhman Persson - Nahir Besara