Debutmål av Björnquist och Sköld räckte inte mot Gefle

I Allsvenskans 24:e omgång möttes under måndagskvällen ÖSK och Gefle IF på Behrn Arena. ÖSK inledde matchen bra och tog kommandot i målprotokollet genom mål av Björnquist och Sköld. Gefle reducerade innan första halvleks slut genom Bertilsson och direkt i den andra kvitterade Skrabb. Inget av lagen lyckades sen pressa fram ett avgörande. Matchen slutade därmed 2-2.

I ett begynnande höstmörker, om än i behaglig temperatur, rullade ÖSK igång hemmamatchen mot Gefle IF på Behrn Arena. Stekhete Besara fick ett hyggligt skottläge redan efter 20 sekunder, men siktet var inte kalibrerat och vänsteravslutet smet någon meter utanför den bortre stolpen. I den 11:e minuten spelade ÖSK en djupledsboll mot en offsidestående Sköld, men Victor valde att hoppa över bollen vilket ställde Gefleförsvaret och gav Björnquist ett friläge till höger i boxen. Gästernas målvakt Andersson tog sig ut och försökte skära av vinkeln men Dajje chippade läckert över honom och bollen seglade in i bortre burgaveln. 1-0 till ÖSK och Björnquists första mål i Allsvenskan. Två minuter senare avancerade han på nytt högt upp på högerkanten och fick fri lejd in i straffområdet när en Geflespelare föll. Flera svartvita fyllde på i boxen och Björnquist spelade distinkt in bollen. Efter en touch nådde den Besara som på nytt tog skott. Denna gång var det närmare, men bollen gick återigen utanför. ÖSK fortsatte ånga på framåt och producerade chans på chans. Omoh tog sig runt på vänstersidan, tittade upp och slog bollen snett inåt bakåt till Besara som sköt direkt. Denna gång gick bollen innanför stolparna, men Andersson var följsam och parerade till hörna. Nästa chans fick Nordmark som fångade upp en andraboll efter blockerat skott och drog iväg en volley. Han fick dock för mycket fot under bollen som med rejäl backspin seglade högt över ribban.

Trycket mot gästerna avtog slutligen i mitten av halvleken och de blåklädda kunde etablera visst spel på den andra planhalvan med några farliga inlägg. I den 29:e skulle Florén plocka ner en hög boll i eget straffområde, men han slarvade och Omoh högg som en kobra. Florén fällde ÖSK:s vänsterytter och domaren signalerade för straffspark. Fram stegade Sköld med chans att göra sitt första allsvenska mål i den svartvita dressen. Andersson kastade sig åt rätt håll men straffsparken var välplacerad intill stolpen och det var 2-0. Bara tre minuter senare hade han på nytt kickat bollen över mållinjen, men tyvärr stod han precis offside när Ajdarevic slog en delikat patenterad djupledsboll med utsidan av vänsterfoten. Istället skulle det komma ett godkänt mål åt andra hållet. I den 35:e minuten kontrade Gefle och Skrabb hittade Bertilsson med ett precist inlägg. Ensam framför Jansson skallade han enkelt in reduceringen till 2-1. Matchen hade fått liv igen efter kraftig ÖSK-dominans. Med fem minuter kvar till paus studsade bollen som en flipperkula i Gefles straffområde och Nordmark fick ett läge. Med ryggen mot mål valde han att klacka bollen men Andersson stod rätt och räddade. Gefle skakade på tilläggstid fram en fin kvitteringschans. Ett långt inlägg hittade en fristående Bertilsson i den bortre ytan, men målskytten drog bollen utanför på volley. 2-1 till ÖSK i paus, ett resultat som var i underkant utifrån händelseförloppet i den första halvleken.

Gefle inledde den andra halvleken med två nya spelare på planen. Williams och Bååth kom in istället för Oremo och Bonsu. Bytena gav effekt direkt på bortalagets spel. I det första riktiga anfallet spelade Skrabb bollen ut mot höger och löpt in i boxen. I nästa moment nådde att precist inlägg hans panna och med en vältajmad nick styrde han bollen in i nätmaskorna, utom räckhåll för Jansson. 2-2 och ÖSK såg paralyserat ut. Gefle fortsatte trycka på framåt mot ett svartvitt lag som mest fick slå ifrån sig. Fem minuter efter kvitteringen fick Bertilsson fritt skottläge i yttre delen av straffområdet. Jansson stod rätt och boxade det hårda skottet från Gefles första målskytt. Axén försökte bryta utvecklingen med ett byte när han plockade in Sema istället för Omoh. I den 59:e minuten kapades Sköld på väg in i straffområdet och ÖSK fick frispark i utmärkt läge. Ajdarevic sprang fram och drog till bollen hårt, men den fastnade i den breda muren. Gefle fortsatte dock att hota. I den 63:e minuten tappade ÖSK boll på egen planhalva och som så ofta blev det då farligt. Inhopparen Williams fick en fri yta på högersidan men tappade balansen just när han skulle skjuta så bollen landade på östra läktarens övre etage.

Även Broberg kastades så småningom in i matchen på högerbackspositionen och bytet följdes av några snabba anfall och inlägg från samma sida. Det farligaste avslutades med ett direktskott av Nordmark men en försvarare täckte då till hörna. Gefle hade ytor att anfalla på mot ett avlångt ÖSK-lag och med dryga kvarten avlossade gästerna två farliga distansskott på kort tid. Jansson kunde dock se båda passera utanför målramen. Matchklockan tickade tålmodigt fram mot 90 minuter och matchbilden skvallrade om att det var gästerna som var närmast ett avgörande. Skrabb sköt rakt på Jansson i bra läge. På en hörna i slutskedet nickades bollen i ribban men domaren hade noterat en förseelse i boxen och blåste för frispark. Några fler chanser blev det inte. ÖSK och Gefle delade på poängen i en märklig match som slutade 2-2. ÖSK imponerade under en dryg halvtimme i första halvlek men efter Gefles reducering var det få saker som stämde.

Gefles tränare Thomas Andersson inledde presskonferensen. Han tyckte att det var starkt av sitt lag att ta poäng efter ett tvåmålsunderläge i en första halvlek då han ansåg att Gefle var för utspridda och förlorade får många dueller. Reduceringen gav hopp och energi inför den andra halvleken som han ansåg att Gefle fullföljde på ett mycket bättre sätt. ÖSK:s Alexander Axén var nöjd med det mesta fram tills Gefles reduceringsmål. Laget pratade om noggrannhet i försvarsspelet i paus, men tyvärr tappade man tråden direkt. Han fick inte heller effekt av de offensiva bytena, han menade att man inte lyckades vinna boll i rätt lägen varför anfallsspelet blev statiskt.

Nästa match för ÖSK spelas redan på söndag den 2 oktober i Stockholm. Då väntar Djurgårdens IF på Tele 2 Arena. Matchen börjar klockan 17.30.

Resultat: 2-2 (2-1)

Mål: Björnquist (11’), Sköld (straff 30’), Bertilsson (35’), Skrabb (46’)
Varningar: Bååth, Ajdarevic
Hörnor: 3-10

Byten ÖSK: Omoh ut - Sema in (54’), Björnquist ut - Broberg in (71’), Ring ut - Lorentzson in (81’).

Byten Gefle: Oremo ut - Williams in (46’), Bonsu ut - Bååth in (46’).

Publik: 5512

Domare: Andreas Ekberg, Mikael Hallin (ass), Jan-Erik Swärdh (ass) och Björn Särnbrink (fjärde).