ÖSK höll nollan på Friends Arena

ÖSK och AIK delade på poängen i dagens toppmöte på Friends Arena. Matchen slutade 0-0.

ÖSK kom till start med samma elva som i senaste matchen mot Norrköping. AIK tvingades ställa landslagsmålvakten Patrik Carlgren utanför truppen och istället fick Oscar Linnér chansen mellan stolparna. AIK kom ut piggt och skapade några halvchanser redan under inledningsminuterna. Rinne var med på noterna och kunda avstyra utan större bekymmer. Efter att AIK kommit i en kontring föll Brustad i duell med Moberg. AIK-anfallaren tog sig för axeln och tvingades utgå, Markkanen ersatte. I den 14:e minuten satte Sema upp ett anfall och kombinerade sig fram med Björnquist. Högerbacken spelade in en fin boll längs marken till Ajdarevic som tog skott med vänstern. Avslutet något för löst och Linnér räddade utan problem. Efter 20 minuter blev det även ett ÖSK-byte då Valgardsson klev av och Ring klev in. I den 24:e minuten slog DG in ett fint inlägg från vänsterkanten och vid första stolpen mötte Åhman Persson med skallen. Kaptenens nick gick dessvärre utanför. Två minuter senare fick AIK ett jätteläge. Markkanen tog sig in i straffområdet till vänster och passade fram Yasin i ett centralt kalasläge med Rinne överspelad. Ahmeds vänsteravslut gick turligt nog i den bortre stolpen och ut. Med halvtimmen spelad skapade Yasin oro igen. Den forne ÖSK-yttern tog sig runt på högerkanten och serverade Markkanen centralt i straffområdet. Finländarens avslut räddades av Rinne som var tidigt nere och höll bollen utan retur. AIK fortsatte att dominera spelmässigt och i den 32:a minuten var det Ishizaki som drog till en halvvolley med lurig båge som Rinne fick parera till hörna. AIK fortsatte att trycka på hela vägen in till halvtidspaus men lyckades inte vaska fram några riktiga lägen trots det kraftiga spelövertaget. ÖSK fick i anfallsväg nöja sig med att komma i några hyggliga omställningar men ingen hotade AIK´s försvar nämnvärt. 0-0 stod sig till halvtidspausen.

Andra halvlek hade precis sparkats igång när AIK skapade sin näst bästa chans så långt. Ett svepande inlägg från höger nådde Avdic centralt i straffområdet som tryckte till bollen med huvudet. Nicken blev något rakt på mål men ändå en jätteräddning av Rinne. Viktigt. ÖSK fick lite större bollinnehav under inledningen av andra halvlek. Efter 57 min byttes även Broberg in för att få pigga ben framåt. I 65:e minuten fick ÖSK sitt bästa läge så långt in i matchen. En boll damp ner vid RÅP som fick läge med en halvvolley mot i princip öppet mål, men skottet över. I sekvensen efteråt var det AIK´s tur. Ishizaki tråcklade sig fram i straffområdet och avslutade från snäv vinkel. Bollen gick längs med mållinjen och ut. Med kvarten kvar gjorde Axén sitt sista byte och tog in Crespo. AIK fortsatte att skapa chanser. Inbytte Isak tog sig fram centralt och tryckte iväg ett hårt och lågt avslut. Rinne snabbt nere och räddade till hörna. I den 77:e minuten fick ÖSK sin första hörna, och då uppstod en tråkig situation. Åhman Persson gick upp i duellen med Linnér och det blev en olycklig kollision. Båda spelarna blev liggandes och det signalerades först för byte på RÅP, men inga byten kvar att göra. Linnér behandlades inne på planen medan RÅP tog en sväng in i omklädningsrummet och fixades. Båda spelarna blev redo för spel igen. I 84:e minuten drog Ofori till med ett distansskott, Rinne återigen säker i målet. I den 89:e minuten fick ÖSK ett fint frisparksläge några meter utanför straffområdet. Gerzic fick förvalta den men dessvärre någon meter över målet. Med 45 sekunder kvar fick AIK en sista chans, men Isak nickade utanför. Med bara 10 sekunder kvar fick Crespo ett skottläge i boxen. Linnér gjorde en fin räddning. Matchen slutade därmed 0-0, trots allt en underhållande match mellan två bra lag. Det var bara mål som saknades.

Nästa match för ÖSK, efter det sex veckor långa EM-uppehållet, spelas på Swedbank Stadion måndagen den 11 juli. Matchstart 19.00 och Malmö FF står för motståndet.

Resultat: 0-0 (0-0)
Mål: -
Varningar: Hauksson, Gerzic, Yasin

Byten AIK: Fredrik Brustad ut – Eero Markkanen in (12’), Anton Saléteros ut – Christos Gravius in (46’), Eero Markkanen ut – Alexander Isak in (66’)

Byten ÖSK: Logi Valgardsson ut – Sebastian Ring in (20’), Kalle Holmberg ut – Martin Broberg in (57’), Daniel Gustavsson ut – Alhassan Crespo Kamara in (74’)

Publik: 18.882

Domare: Andreas Ekberg, Peter Magnusson (ass.), Tobias Wärn (ass.) och Mohamed Nablsi (fjärde).