ÖSK förlängde den förlustfria sviten

ÖSK mötte under lördagen AIK på Behrn Arena i den avslutande 30:e omgången av Allsvenskan 2015. ÖSK tog ledningen i slutet på första halvlek genom Martin Broberg. Efter paus kvitterade AIK:s Henok Goitom men trots många chanser åt båda håll blev det inga fler mål. Matchen slutade 1-1. ÖSK slutar därmed på nionde plats efter en imponerande höst med tio raka matcher utan förlust.

Under lördagseftermiddagen var det dags för avslutningen av 2015 års upplaga av Allsvenskan. Åtta matcher varav tre med betydelse i guldstriden. En av dem spelades på Behrn Arena mellan ÖSK och AIK. För att ha möjlighet att nå den ädlaste av medaljerna behövde gästerna vinna samt få hjälp av Malmö och Kalmar i deras matcher mot toppkonkurrenterna.

AIK inledde matchen inspirerat och skapade ett fem minuter ett utmärkt läge för att ta ledningen. Efter att Goitom snurrat i straffområdet nådde bollen Brustad, men norrmannen fick felträff och bollen studsade utanför ena stolpen. Minuten senare fick Brustad en ny chans till höger i straffområdet, men Rinne touchade avslutet och det blev inte ens hörna. ÖSK fick efter tio minuter äntligen lite andrum med bollinnehav på offensiv planhalva. Första chansen kom när en boll nickades ner till Ajdarevic som sköt med högerfoten, men träffen var inte perfekt och Carlgren behövde inte ingripa. Ett par minuter senare ställde de svartvita om i en blixtrande kontring, men Ajdarevics sista passning fastnade på en försvarare istället för att nå Holmberg i fritt läge.

AIK ökade så småningom trycket på nytt och Pereira fick en fin chans efter ett överlångt inlägg från högerkanten. Han tryckte iväg ett hårt direktskott, men det gick över ribban. De farligaste lägena åt båda håll uppstod annars i omställningsspelet, men en kombination av slarv och bra försvarsspel i sista momentet bidrag till fortsatt 0-0 på resultattavlan. Med ungefär tio minuter kvar av halvleken inledde ÖSK en imponerande period. Björnquist och DG började med ett samarbete på högerkanten och bollen nådde Nordmark i boxen, men en AIK-försvarare täckte undan. Den efterföljande hörnan blev också farlig men bollen rensades undan på mållinjen. I den 40:e minuten fick Gerzic bollen till höger utanför straffområdet och letade efter passningsalternativ. Broberg gjorde sig synlig i boxen och Gerzic chippade fram bollen. Broberg tog ner den på bröstet och sköt en markskott som Carlgren inte hann ned på. Bollen gick in vid den bortre stolpen och det var 1-0 till ÖSK. De svartvita fortsatte ösa på och Holmberg hade två stora chanser för att utöka ledningen, men uppoffrande försvarsspel hindrade fler bollar från att passera Carlgren. 1-0 i paus efter en halvlek med inledande AIK-dominans, men därefter ett successivt allt bättre ÖSK.

De första tio minuterna av andra halva var händelsefattiga. AIK hade mest boll, men tempot var lågt och ÖSK hade inga problem att försvara sig. I den 60:e minuten vände dock Bangura upp med bollen långt upp på vänsterkanten och slog ett inlägg med högerfoten. Goitom vann luftduellen i boxen och hans nickskarv ställde Rinne. 1-1 och ny energi både för gästande spelare och supportrar. ÖSK redde ut den första anstormningen och skapade i den 67:e minuten ett jätteläge för att återta ledningen. I en kontring kom fyra svartvita mot två försvarare. DG drev in bollen i straffområdet och passade till sist till Ajdarevic i fritt läge, men Astrit sköt över. I anfallet efter fick Holmberg bollen i djupled och sköt direkt med vänsterfoten, men Carlgren stod för en kvalificerad enhandsräddning.

Med dryga kvarten kvar hade AIK några bra minuter och skapade två chanser genom Pereira och Blomberg men Rinne var välplacerad och räddade båda avsluten. ÖSK stack upp i ett nytt kontringsläge fyra mot två, men inbytte Pode kom fel i avslutsmomentet och skottet blev missriktat. AIK fortsatte pressa och Goitom fick på kort tid två chanser från nära håll, men Rinne gjorde två jätteräddningar. I slutskedet var ytorna stora och båda lagen kunde med mer ork och skärpa ha avgjort, men matchen slutade 1-1. Det innebar att ÖSK slutade på nioende plats i Allsvenskan 2015, medan AIK kom trea. Guldet gick till IFK Norrköping.

På presskonferensen efter matchen inledde AIK:s Andreas Alm att gratulera Norrköping till guldet. AIK startade med en 4-3-3-uppställning för att försöka stressa ÖSK:s innermittfält och han tyckte att AIK var bra i början, men att ÖSK jobbade sig in under slutdelen av första halvlek och att det sedan var en jämn match som båda lagen kunde ha vunnit. ÖSK:s Alexander Axén stämde in i hyllningskören till Janne Anderssons Norrköping och i Alms matchanalys. Han la slutligen till att det var lite bittert att inte laget lyckades tangera rekordet med tio matcher i rad med minst två mål gjorda, men var sammantaget mycket nöjd och stolt över ÖSK:s höst.

Resultat: 1-1 (1-0)
Mål: Broberg (40’), Goitom (60’)
Varningar: Johansson, Blomberg, Sigurbjörnsson
Hörnor: 10-6
Byten ÖSK: Nordmark ut - Nkili in (68’), Holmberg ut - Pode in (80’), Gustavsson ut - Ericsson in (88’)
Byten AIK: Karlsson ut - Blomberg in (12’), Ofori ut - Eliasson in (54’), Brustad ut - Pavey in (74’)
Publik: 10293
Domare: Bojan Pandzic, Tobias Wärn (ass.), Fredrik Klyver (ass.) och Jim Petersson (fjärde)