Femte raka segern mot Kalmar

Efter fyra raka segrar ställdes ÖSK ikväll mot Kalmar FF på Behrn Arena. Martin Broberg gav ÖSK en drömstart med mål i första spelminuten men Kalmar kvitterade genom Romario. Broberg gjorde dock ytterligare ett mål och såg till att ÖSK ledde i paus med 2-1. Efter paus tryckte Kalmar på för en kvittering, men ÖSK:s i princip felfria försvarsspel bidrog till en mållös andra halvlek och att laget tog femte raka segern.

Matcherna duggar tätt på upploppsrakan i Allsvenskan 2015. I den tredje matchen på en vecka ställdes ÖSK ikväll mot Kalmar FF på Behrn Arena. Alexander Axén matchade en startelva med två nya spelare jämfört med drabbningen i Helsingborg i torsdags. Nyförvärven Broberg och Ericsson inledde matchen på banan, medan DG och Holmberg förberedde sig på bänken för eventuella inhopp.

I matchens andra anfall kortpassade sig ÖSK fram på offensiv planhalva. Efter en klackspark från Åhman Persson gick bollen till Broberg några meter utanför straffområdet. Han la bollen tillrätta och tryckte utan att tveka iväg en rökare med högerfoten. Cramer i Kalmars mål reagerade för sent och bollen gick i mål nära stolpen. Ytterligare ett vackert ÖSK-mål och en drömstart med 50 sekunder på matchklockan. Kalmar hämtade sig så småningom från chockstarten och skapade visst tryck mot ÖSK. I den 15:e minuten hittade Viktor Elm gästernas första chans efter en skarv från Antonsson, men mellanbrodern fick snedträff i bra skottläge och bollen rullade till inkast. Strax därefter kom ett hårt inspel från högerkanten i straffområdet, men Rinne var välplacerad och täckte bollen vid den första stolpen. ÖSK kröp ihop i försvarsspelet och såg precis som tidigare matcher sylvassa ut i kontringarna. Efter drygt tjugo minuter hittade Pode fram till Ajdarevic som löpte in i straffområdet på vänstersidan och sköt. Skottet var stenhårt men gick rakt på Cramer som dock inte kunde hålla bollen. Returen studsade ut till Ericsson som rakade in den i mål, men Pärlan var offside i skottmomentet och målet vinkades bort. Denna chans följdes av en period med slarvigt passningsspel från ÖSK och spelet blev allt mer koncentrerat till Kalmars offensiva planhalva. Romario sköt först ett giftigt volleyskott som Rinne med vissa besvär kunde hålla. I den 33:e minuten resulterade gästernas tryck i ett välförtjänt kvitteringsmål. En boll nickades in i straffområdet och några meter framför slog Romario till med en cykelspark. Träffen var perfekt och bollen gick otagbart in i det bortre hörnet. Akrobatik och 1-1.

ÖSK lät sig dock inte nedslås av kvitteringen. Två minuter därefter plockade Broberg ned bollen ett par meter utanför straffområdet, i samma yta som vid det tidiga ledningsmålet. Han vände upp och sköt direkt. Denna gång var Cramer förvarnad och bättre placerad, men lyckades ändå inte stoppa skottet. Bollen gick via norrmannen och in i nätmaskorna. Brobergs femte mål på två hemmamatcher innebar en snabb replik för ÖSK och något orättvist 2-1 på resultattavlan. Återstående tio minuter av första halvlek var förhållandevis chansfattiga. ÖSK skapade ett hyggligt läge i slutminuten när Björnquist löpte in i straffområdet på högerkanten, men Kalmar rensade undan inlägget och halvleken blåstes av. ÖSK kunde därmed gå ut i omklädningsrummet med en uddamålsledning, men med stor förbättringspotential spelmässigt. Det tidiga ledningsmålet tycktes, om än omedvetet, ha bidragit till att de svartvita slog sig till ro och detta skapade utrymme för gästerna.

Lagen inledde den andra halvleken med tillknäppt spel. Kalmar nådde inte samma nivå av rörlighet i anfallspelet som laget visade upp långa stunder under de första 45 minuterna. ÖSK hade också svårt att hitta ett vägvinnande anfallsspel. En kvart in på halvleken fick Kalmar en utmärkt kvitteringschans när målkungen Antonsson gick i djupet och frispelades. Wiktorsson jobbade sig in i situationen och satte in en tackling som rubbade anfallarens balans. Antonsson valde dock att stå och försöka avsluta, men Rinne kom ut och täckte skottet. Med tjugo minuter kvar satte Kalmars inhoppare Sachpekidis fart långt upp på högerkanten och slog ett lågt, hårt inspel mot första stolpen där Antonsson befann sig men Rinne fick fingrarna på bollen och styrde den vidare utom fara.

Klockan tickade på och ÖSK slog vakt om sin ledning. Inhopparna Holmberg och DG krigade längst upp i laget, men anfallsspelet var allt som oftast fortsatt trubbigt trots mer och mer ytor i Kalmars defensiva regioner. DG var nära att hinna först på en lyra från Gerzic och Ajdarevic hittade ett par fina skottlägen, men skärpan saknades. Kalmar ägnade slutkvarten åt att lyfta långbollar mot anfallsduon Antonsson och Elm, men ÖSK:s mittförsvar fick undan allt. Det blev bara riktigt farligt en gång. En minut in på tilläggstiden uppstod kalabalik i straffområdet efter en av många luftpastejer. Bollen studsade fram till Antonsson som fick skottläge några meter från mål men Sigurbjörnsson och Björnquist offrade sig och stoppade bollen med en kraftfull dubbelblock. I tredjevågen rullade den ut till vänsterbacken Larsson som slungade iväg ett hårt direktskott, men Rinne behövde inte ingripa eftersom bollen gick några decimeter över ribban. Matchen slutade 2-1 vilket innebär ÖSK:s femte raka trepoängare under denna härliga höst.

På presskonferensen efter matchen inledde gästernas Peter Swärdh med ordet. Han grämde sig över ett slarvigt försvarsspel i samband med målen och konstaterade att ÖSK och Broberg är för bra i ytan framför straffområdet. Han tyckte dock att Kalmar växte bra in i matchen, men blev något uddlösa i anfallsspelet i andra halvlek när ÖSK sjönk ner. Samtidigt passade han på att hylla Sigurbjörnsson för islänningens utveckling av styrka i luftspelet. Alexander Axén tyckte att ÖSK blev väl försiktigt efter det tidiga ledningsmålet och anfallsspelet blev lidande när laget hade svårt att ta sig ur Kalmars press. Han menade att Brobergs andra mål var både slumpartat och psykologiskt viktigt. Även om anfallsspelet fortsatte halta i den andra halvleken var han väldigt nöjd med både försvarsspelet och lagets kämpainsats som idag la grunden för tre poäng.

Nästa match spelar ÖSK på lördag den 3 oktober. Då kommer Falkenbergs FF på besök till Behrn Arena. Matchen börjar kl. 16.00.

Resultat: 2-1 (2-1)
Mål: Broberg (1', 35'), Romario (33')
Varningar: Romario, Wiktorsson, R. Elm
Hörnor: 2-1

Byten ÖSK: Pode ut - Holmberg in (64'), Ericsson ut - Gustavsson in (64'), Ajdarevic ut - Nordmark in (84')

Byten Kalmar FF: Ramhorn ut - R. Elm in (60'), Diouf ut - Sachpekidis (66')

Publik: 6259

Domare: Johan Hamlin, Peter Magnusson (ass.), Mahbod Beigi (ass.) och Mattias Johansson (fjärde).

Jacob Rinne, Daniel Björnquist - Eidur Sigurbjörnsson - Christoffer Wiktorsson - Logi Valgardsson, Marcus Pode - Robert Åhman Persson - Nordin Gerzic - Martin Broberg, Pär Ericsson - Astrit Ajdarevic