Underbar bortaseger mot Hammarby

I Allsvenskans återstart efter EM-kvaluppehållet mötte ÖSK under söndagseftermiddagen Hammarby IF på Tele 2 Arena. Hammarby tog tidigt ledningen genom Orlov, men ÖSK svarade med två nickmål av Pär Ericsson och Astrit Ajdarevic. Pausledningen 1-2 hängde på en skör tråd i andra halvlek när Hammarby tryckte på, men ÖSK med målvakten Jacob Rinne i spetsen kämpade förtjänstfullt och kunde inkassera säsongens första bortaseger.

Tre efterlängtade poäng i senaste matchen mot BK Häcken. Därefter två veckors uppehåll för Allsvenskan. Under söndagseftermiddagen inledde ÖSK höstens kamp för nytt kontrakt på Tele 2 Arena där Hammarby IF stod för motståndet inför 21862 åskådare. Hammarby inledde piggt och kom till ett fint läge efter några få minuters spel när Bakircioglu hittade Söderqvist på högerkanten. Han satte in ett bra inspel mot första stolpen, men ÖSK fick efter lite oreda undan bollen från straffområdet. Ett ännu bättre läge kom i den sjunde minuten när Orlov löpte i djupled och blev frispelad. Rinne kom lite på mellanhand och fick stanna upp vid straffområdesgränsen, men lyckades göra sig stor och räddade bollen med överkroppen. ÖSK fick vänta en dryg kvart på lagets första målchans. Gerzic slog en hög boll i djupled som Ericsson löpte efter. Hammarbys målvakt hann först på bollen men hans rensning nådde Ajdarevic som sköt direkt från 30-35 meter. Avslutet gick tyvärr några decimeter utanför det öppna målet. Den fartfyllda inledningen skulle strax därefter resultera i matchens första mål. Hammarbys högerback Sævarsson fick tid på sig och slog ett inlägg in i boxen som Orlov nådde högst på. Nicken gick via marken och stolpen in i mål. 1-0 till Hammarby. Hemmalaget fick energi av målet och kom i fler anfallsvågor, men ÖSK stod pall under några intensiva minuter. I den 23:e minuten drev Gerzic upp ett ÖSK-anfall centralt. Bollen nådde till sist Ajdarevic till vänster som tittade upp och måttade ett inlägg mot Ericsson. Pär tryckte sig förbi kraftfullt förbi försvararen och skallade in bollen i mål. Kvitterat till 1-1. Några minuter efter målet blev Moberg liggande med smärtor och ÖSK tvingades till ett byte. Sigurbjörnsson kom in på mittbackspositionen.

Hammarby tog efter bytet tillbaka initiativet och Rinne stod på kort tid för två superräddningar på närskott frön Söderqvist och Torsteinbø. När det kändes som att ett ledningsmål för de grönvita hängde i luften stack ÖSK på nytt upp i ett fint anfall. När Broberg sökte sig in centralt och fick bollen öppnade sig en yta för Björnquist. Martin rullade bollen till Dajje som tittade upp och slog in bollen mot ytan framför målvakten. Där kom Ajdarevic och mötte med huvudet. Nicken var stenhård och gick upp i nättaket. ÖSK hade därmed vänt underläge till ledning, tog över kommandot och avslutade halvleken urstarkt. En trippelhörna ledde till giftiga lägen för både Broberg och Gerzic men Kristinsson i Hammarbys mål stod emot. Ericsson avslutade den fartfyllda och mycket händelserika första halvleken med att slita sig fri, men en försvarare jobbade sig tillbaka och avstyrde situationen. 1-2 i paus.

Hammarby inledde som väntat den andra halvleken i hög fart. De satte press på ÖSK och tryckte upp ytterbackarna högt. ÖSK:s försvar stod dock på tårna och rensade undan de inspel som kom från kanterna. Den bästa chansen för hemmalaget i början av halvleken fick Orlov när han på nytt blev frispelad i djupled. Chippavslutet gick dock över ribban. Även mittfältaren Persson fick en bra chans i andravågen efter en hörna, men Rinne dök mot stolpen och knep det låga skottet. ÖSK:s anfall blev allt kortare och Hammarby fortsatte skapa chanser. Tjugo minuter in på halvleken hittade Söderqvist till Bakircioglu, men hans avslut blev misslyckat. Slutligen vaskade även ÖSK fram målchanser. Broberg fick bollen till höger i straffområdet och sköt med siktet inställt på bortre hörnet, men Kristinsson sträckte ut och parerade till hörna. Någon minut senare ryckte sig Ericsson loss till vänster, men kom ur vinkel och Kristinsson räddade igen.

Med kvarten kvar skapade Hammarby ett kanonläge för kvittering. Hammarby fick fördel av boll när Bakircioglu blev kapad och avancerade in i straffområdet. Rinne kom ut och täckte ett skott men returen studsade in framför mål och cykelsparkades av Hammarbyspelare. Rinne hann dock tillbaka och räddade. Ju närmare 90 minuter matchklockan kom, desto mer folk tryckte Hammarby upp i anfallen. Därmed också allt större ytor för ÖSK, med pigga ben på inhopparna Holmberg och Pode, att kontra på. I den 85:e minuten var Hammarbys inhoppare Hallenius millimeter från att raka in ett inspel från vänster i öppet mål, men han nådde inte bollen. I den 90:e minuten höll ett långt inlägg på att segla in i bortre hörnet, men Rinne fläkte sig akrobatiskt och tippade bollen till hörna. Några fler chanser orkade Hammarby inte med att skapa mot ÖSK som genom slutresultatet 1-2 tog säsongens första bortaseger.

På presskonferensen efter matchen inledde Alexander Axén med att konstatera betydelsen av uddamålssegern. Han uttryckte att ÖSK fick en dålig start på matchen när laget inte tog sig ur och förbi Hammarbys press, men två fina mål efter inlägg skapade förutsättningar för ett lågt och uppoffrande försvarsspel i den andra halvleken. Hammarbys Nanne Bergstrand var inte nöjd med sitt lags försvarsspel i samband med baklängesmålen, men var mer tillfreds med det tryck de satte på ÖSK under första delen av den andra halvleken. Mot slutet ansåg han dock att Hammarby tappade kantspelet i viss utsträckning, vilket bidrog till fler längre raka bollar från backlinjen som ÖSK hade lättare att försvara sig emot.

Nästa match spelar ÖSK hemma på Behrn Arena måndagen den 21 september kl. 19.00. Motståndare är IF Elfsborg.

Resultat: 1-2 (1-2)
Mål: Orlov (16'), Ericsson (23'), Ajdarevic (35')
Varningar: Moberg, Torsteinbø
Hörnor: 10-4
Byten Hammarby IF: Haglund ut - Israelsson in (70') , Söderqvist ut - Hallenius in (70'), Batan ut - Silverholt in (80')
Byten ÖSK: Moberg ut - Sigurbjörnsson in (26'), Ericsson ut - Pode in (71'), Ajdarevic ut - Holmberg in (78')
Publik: 21862

Domare: Andreas Ekberg, Stefan Hallberg (ass.), Joakim Flink (ass.) & Ozan Camlibel (fjärde)