Andra raka ÖSK-segern

ÖSK mötte under söndagen Gefle IF på Behrn Arenas konstgräs. ÖSK gjorde en bra första halvlek och fick till slut utdelning i målprotokollet när Daniel Gustavsson tryckte in 1-0 fem minuter innan paus. Gefle försökte få till en kvittering i andra halvlek, men ÖSK försvarade ledningen bra och höll ut tills slutsignalen. 1-0 innebar andra raka segern och första hållna nollan i Allsvenskan 2015.

Matcherna duggar tätt i Allsvenskan. Fyra dagar efter den viktiga segern mot Åtvidaberg ställdes ÖSK under söndagseftermiddagen mot Gefle IF på Behrn Arena. ÖSK var nära att få en perfekt start på matchen när Yasin efter en minut slog bollen i djupled. DG som tagit sig in i banan från sin utgångsposition till vänster ryckte ifrån mittbacken och kom i full fart mot målet. Han försökte lyfta bollen över Hedvall som kom helt på mellanhand, men avslutet gick någon meter utanför. Några minuter senare slog Gerzic en bra hörna som Åhman Persson nådde högst på, men nicken saknade både kraft och riktning. ÖSK fortsatte inspirerat och visade upp ett fint kortpassningsspel på offensiv planhalva, men gästerna täppte allt som oftast till ytorna. I mitten av halvleken mattades ÖSK-dominansen och matchen övergick i en period med mest boll för Gefle. Med tio minuter kvar av halvleken skapade ÖSK matchens dittills bästa chans. Haginge slog ett inlägg in i boxen och där nickskarvade Gerzic bollen vidare mot mål. Skarven blev dock något lös och Hedvall hann få ut en hand och styra bollen till hörna.

I den 39:e minuten kom matchens första mål och det var ÖSK som gjorde det. Nordmark slog en djupledsboll till Holmberg som rundade målvakten men kom ur vinkel för avslut. Istället tittade han upp och spelade bollen snett inåt bakåt till DG som la den tillrätta och tryckte in 1-0 i bortre hörnet. Någon minut därefter var han nära ett andra mål i en liknande situation, men den gången hann Hedvall ned och räddade det hårda skottet. Gefle var ytterst nära en kvittering på halvlekens sista spark. Efter en hörna blev det kaos i straffområdet och en Geflespelare stötte bollen mot mål, men Jansson reflexräddade och Sigurbjörnsson rensade undan returen. 1-0 i paus.

Tidigt i den andra halvleken fick gästerna ett kanonläge till kvittering i form av en frispark någon decimeter utanför straffområdet. Oremo och Lantto ställde upp och det var den förstnämnde som sköt, men bollen gick i den manstarka ÖSK-muren. Inledningen av den andra halvleken var annars chansfattig tills Gerzic drog upp ett anfall och sköt själv i den 58:e minuten, men bollen gick någon meter utanför. DG fick ett liknande läge men han fick halvträff och Hedvall plockade lätt upp bollen. Gefle hade mest boll och försökte framåt men utan att skapa målchanser av rang. ÖSK tog så småningom tillbaka initiativet och tvingade genom triangelspel på offensiv planhalva ett tröttkört Gefle att jaga. Inbytte Mensah fick i den 89:e minuten ett gyllene läge att avgöra när han löpte in i straffområdet och fick bollen, men Hedvall kom ut snabbt och täckte avslutet. Fjärdedomaren aviserade fyra minuters tilläggtid och när tre av dem var spelade trodde många på Behrn Arena att Gefle hade kvitterat. Lantto fick bollen centralt och skickade iväg ett avslut med insidan av högerfoten. Jansson kastade sig och nätet rasslade till, men ÖSK-publiken kunde pusta ut när de insåg att bollen gått i burgaveln. 1-0 stod sig och ÖSK tog därmed andra raka segern i Allsvenskan.

På presskonferensen efter matchen inledde gästernas tränare Roger Sandberg. Han var inte nöjd med Gefles matchinledning och konstaterade att de inte räckte till mot ett taggat ÖSK. Han var ändå nöjd med lagets attityd och försök att åstadkomma en kvittering, även om man kom till för få avslutslägen. Alexander Axén var jättenöjd med ÖSK:s låga försvarsspel som gjorde Gefles anfallare isolerade och som resulterade i första seriematchen utan insläppta mål. Han erkände dock samtidigt att det finns förbättringspotential för omställningsspelet.

Nästa match spelas söndagen den 31 maj kl. 17.30. Då reser ÖSK till Borås för bortamatch mot IF Elfsborg.

Resultat: 1-0 (1-0)
Varningar: Williams, Moberg, Sigurbjörnsson, Yasin
Mål: Gustavsson (39')

Byten ÖSK: Holmberg ut - Seaton in (72'), Nordmark ut - Mensah in (86'), Gerzic ut - Valgardsson in (90')

Byten Gefle IF:  Portin ut - Ericsson in (79'), Florén ut - Berisha in (84'), Bertilsson ut - Mustafa in (84')

Publik: 5217

Domare: Michael Lerjéus, Björn Linderoth (ass.), Fredrik Klyver (ass.) och Namik Idrizovic (fjärde)

Oscar Jansson, Daniel Björnquist - Eidur Aron Sigurbjörnsson - Erik Moberg - Patrik Haginge, Ahmed Yasin - Robert Åhman Persson - Daniel Nordmark - Daniel Gustavsson, Nordin Gerzic - Kalle Holmberg