Oavgjort mot Helsingborg efter nytt mål av Pode

ÖSK Fotboll tog emot Helsingborgs IF under söndagskvällen för ett möte i Allsvenskans 15:e omgång. David Accam gav gästerna ledningen i första halvlek men i andra kunde Marcus Pode kvittera till 1-1. ÖSK skapade visst tryck i slutet men ytterligare mål blev det inte.

Matchen sparkades igång i strålande sol inför 5981 åskådare. Till skillnad från senaste matchen mot Häcken skulle det dock dröja innan första farligheten uppstod. I den nionde matchminuten dök det upp en halvchans för ÖSK efter en hörna när Crespo sånär fick en tå på bollen nära mål. Minuten senare hade Pode ett skott utanför. Det var dock Helsingborg som tog ledningen efter 14 minuter. Efter ett svagt uppspel från ÖSKs backlinje kunde Andersson lyfta fram bollen till en fri Accam som vackert lobbade bollen över en utrusande Rinne. Helsingborg var även nära att utöka ledningen några minuter senare när Bojanic nickskarvade en boll tätt utanför. Första halvlek tog ingen ordentlig fart och innehöll få farliga målchanser utöver målet. I den 33:e matchminuten hade Yasin ett okej skott från central position i banan, dessvärre utanför målramen. På tilläggstid fick ÖSK ett bra frisparksläge centralt någon meter utanför straffområdet efter att Pode gått omkull. Gerzic klev fram men frisparken slogs rakt i famnen på Hansson i bortamålet. 0-1 stod sig in till halvtidspausen.

Andra halvlek inleddes liksom den första händelsefattigt men efter drygt tio minuter tog ÖSK:s jakt på en kvittering ordentlig fart. Först nickade Crespo över och Yasin sköt utanför. I den 58:e matchminuten dundrade sedan Åhman Persson iväg ett distansskott som Hansson fick sträcka ut på och rädda till hörna. Hörnan slogs av Saeid till en fristående Yasin utanför straffområdet. Han fick halvträff på bollen som letade sig in i gröten av spelare. Efter en touch på Haginge gick bollen vidare till Pode som säkert rullade in kvitteringsmålet. Med 1-1 på resultattavlan fick ÖSK ytterligare energi och var sånär att göra 2-1 i nästa anfall. Saeid lyfte bollen mot det bortre krysset men Hansson kunde pusta ut när den gick någon centimeter utanför. Några minuter senare var det Helsingborgs tur att komma nära ett ledningsmål. En rättvänd Accam fick bollen och accelerade framåt mot ÖSK-målet. Rinne kom ut och försökte täcka men avslutet passerade honom, dock utanför det tomma målet. Denna kanonad av chanser övergick sedan till en period med ställningskrig där båda lagen tycktes vara måna om att försvara sina enpoängare. Ett par byten fick dock fart på matchen igen under slutkvarten. Helsingborgs inbytte anfallare Simovic sköt i burgaveln från en fri position till höger i straffområdet. DG kom in med pigga ben till vänster och slog ett inlägg som Yasin inte lyckades förvalta.

I den 87:e matchminuten fick ÖSK ett gyllene läge att avgöra matchen. Haginge lyfte ett långt inlägg som återigen nådde Yasin vid den bortre stolpen. Hans förstatouch blev för lång och eftersom Hansson tog några snabba steg ut var Ahmed tvungen att slänga sig fram. Han nådde först och fick en tå på bollen men den rullade retfullt utanför stolpen. I den sista tilläggsminuten fick DG matchens sista chans men hans avslut gick också utanför. Matchen slutade därmed 1-1.
På presskonferensen konstaterade Helsingborgs tränare Roar Hansen att 1-1 kändes som ett rättvist resultat. Han var nöjd med inställningen hos sina spelare och menade på att en “bra dag” så kan de göra fler mål och vinna en match som denna. ÖSK:s Alexander Axén tyckte att försvarsspelet var en aning för passivt inledningsivs men att de jobbade sig in bra i matchen. Han tyckte även att rockaden i backlinjen, med skifte på Haginge och Björnqvist, fungerade bra även om Accam överraskande tog plats centralt.

Lagen möts på nytt i nästa omgång när serien vänder. Den matchen spelas på Olympia i Helsingborg på söndag den 27 juli kl. 17.30.

Resultat: 1-1 (0-1)

Mål: David Accam 17’, Marcus Pode 58’.

Hörnor: 4-6

Varningar: Åhman Persson 13’, Crespo 66’, Mårtensson 83’.

Byten ÖSK: Nordin Gerzic ut - Daniel Gustavsson in (69'), Crespo ut - Kalle Holmberg in 79’,
Marcus Pode ut - Ayanda Nkili in (84’).

Byten Helsingborgs IF: Darijan Bojanic ut - Elias Andersson in (66’), Mikael Dahlberg ut - Robin Simovic in (73’), Christofer Andersson ut - Carl Johansson in (85’).

Publik: 5981

Domare: Mohammed Al-Hakim, Peter Magnusson (ass.), Conny Hugman (ass.) och Mattias Johansson (fjärde)